Cum pot primi banii înapoi de la un escroc?

Autor: Shaun Packiarajah

decembrie 19, 2018

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!!

Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu.

Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită.

 • PayPal
 • Card de debit/Carte de credit
 • Transfer bancar
 • Transfer bancar
 • Google Pay
 • Bitcoin

PayPal

Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție.

Condiții pentru a depune o contestație:

 • Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, veți primi o rambursare completă. Este atât de simplu."
 • Escrocul v-a trimis un articol complet diferit. De exemplu, ați comandat un PlayStation 4, dar în schimb ați primit doar un controller Playstation.
 • Starea articolului a fost prezentată în mod eronat pe pagina produsului. Acest lucru ar putea fi faptul că articolul a fost declarat ca fiind nou, dar are semne evidente de utilizare.
 • Articolul are părți sau caracteristici lipsă, iar acest lucru nu a fost dezvăluit. De exemplu, ați cumpărat un raft care include toate șuruburile pentru asamblare, dar la sosire, acestea nu sunt incluse.
 • Produsul pe care l-ați primit este o versiune contrafăcută care a fost vândută ca fiind originală.

Card de credit sau de debit

Dacă ați plătit magazinul online prin intermediul unui card de credit sau de debit, cea mai bună soluție este să vă adresați băncii de pe cardul dumneavoastră și să verificați dacă există o secțiune privind "tranzacții contestate" sau dacă se menționează procesul de "chargeback". Acest proces poate fi destul de complicat - așa cum demonstrează perfect acest infografic de la Chargebacks911.

Dar ce este chargeback-ul? Money Saving Expert afirmă că rambursarea este utilă atunci când cumpărați ceva online și bunurile/serviciile sunt: defecte, nu sunt furnizate, nu vă sunt livrate deoarece compania a dat faliment. Banca dvs. va merge direct la banca comerciantului pentru a vă rambursa suma înapoi în contul dvs. (dacă cererea este valabilă). Perioada în care trebuie să solicitați o rambursare este de 120 de zile de la data la care ați plătit sau ați observat problema.

Pentru cei din Regatul Unit, aveți un prieten în secțiunea 75 din Consumer Credit Act 1974. Dacă vreți să aflați mai multe, consultați textul legal complet pe Money Saving Expert. Ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră? Ei bine, acest element de protecție înseamnă că, dacă ați plătit mai mult între 100 și 30.000 de lire sterline, vă puteți primi banii înapoi dacă nu primiți articolul comandat sau dacă ceva nu a fost așa cum ar fi trebuit să fie. Diferența dintre această măsură și returnările de debit este că nu este o schemă voluntară din partea furnizorilor de carduri. Aceste protecții sunt consacrate prin lege.

Motivul pentru care noi, cei de la Scamadviser, credem că această protecție este grozavă pentru consumatori este că protejează utilizatorii și de o companie care v-a dezamăgit și apoi dă faliment.

Notă: Aveți grijă să nu folosiți o terță parte, cum ar fi PayPal, atunci când plătiți cu cardul de credit. Acest lucru vă poate invalida dreptul de a solicita despăgubiri în temeiul Secțiunii 75. Pentru mai multe detalii, consultați aici.

Transfer bancar

Which.co.uk spune următoarele despre cum să vă recuperați banii în urma unui transfer bancar: Dacă ați fost victima unei escrocherii care v-a determinat să transferați bani către o altă bancă, trebuie să vă contactați imediat banca. După ce a fost notificată, aceasta poate încerca să recupereze fondurile. Dacă acest lucru nu reușește, puteți depune o plângere la banca dumneavoastră sau puteți lua legătura cu mediatorul financiar local. În plus, Which.co.uk precizează că contactarea autorităților și existența unui număr de caz la îndemână poate ajuta în acest proces.

Serviciul de transfer bancar

Aveți grijă la utilizarea serviciilor de transfer de bani. Which.co.uk atrage atenția că utilizarea unor servicii precum MoneyGram, Pay Point sau Western Union (un favorit al escrocilor) poate face dificilă recuperarea banilor. Cel mai bun sfat în acest caz este ca, dacă nu sunteți sigur de tranzacție, să nu alegeți această metodă de plată.

Plata misterioasă neautorizată

Vă uitați la un extras de cont cu o achiziție ciudată? Poate o sumă care este dedusă de o companie de care nu vă amintiți? Nu sunteți singurul și ar putea fi vorba de o retragere neautorizată. În acest caz, contactați banca dumneavoastră cât mai curând posibil. În funcție de locul în care locuiți, este posibil să existe reglementări care să vă protejeze și poate să vă ofere o rambursare.

Google Pay

Credeți că cineva v-a folosit contul Google Pay fără permisiunea dumneavoastră? Poate că a existat o plată ciudată pe care nu vă amintiți să o fi făcut. Ei bine, nu vă faceți griji! Google dispune de un sistem de contestare care vă poate ajuta. Accesați aici pentru a citi mai multe despre ce trebuie să faceți dacă doriți să contestați, să raportați sau să anulați o plată.

Bitcoin (și alte criptomonede)

Din păcate, tranzacțiile cu criptomonede sunt imposibil de urmărit și de inversat, ceea ce face ca recuperarea lor să fie o mare provocare. În cele mai multe cazuri, nu există aproape nicio speranță de a recupera criptomonedele. Puteți încerca să contactați compania prin intermediul căreia ați efectuat tranzacția Bitcoin și să vă prezentați cazul pentru o rambursare. Este apoi la latitudinea companiei să stabilească dacă vă poate emite o rambursare conform politicilor sale.

Feriți-vă de falșii "agenți de recuperare" care pretind că au expertiză și rate de succes ridicate în recuperarea fondurilor criptografice. Citiți articolul nostru"Pot fi recuperate criptomonedele de la escroci?" pentru a afla de ce este posibil ca aceștia să fie escroci.

Pentru un ghid mai detaliat despre cum puteți aborda furnizorul de plăți pentru o rambursare, vizitați pagina noastră Cum să vă recuperați banii de la o escrocherie

Pentru a afla mai multe despre cum puteți face plăți online mai sigure, consultați secțiunea Care sunt modalitățile sigure de plată online?

Raportați o înșelătorie!

Te-ai îndrăgostit de o farsă, ai cumpărat un produs fals? Raportați site-ul și atenționați-i pe alții!

Ajutor și informații

Povești populare

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie. Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru. Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului. Verificați legăturile din rețelele sociale Social media este o parte esențială a afacerilor de comer

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!! Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu. Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită. PayPal Card de debit/Carte de credit Transfer bancar Transfer bancar Google Pay Bitcoin PayPal Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție. Condiții pentru a depune o contestație: Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, ve