Cum să recunoști un site web de înșelătorie

Autor: James Greening

ianuarie 21, 2019

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie.

Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat

Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru.

Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului.

Verificați legăturile din rețelele sociale

Social media este o parte esențială a afacerilor de comerț electronic în zilele noastre, iar consumatorii se așteaptă adesea ca magazinele online să aibă o prezență în social media. Escrocii știu acest lucru și adesea inserează logo-uri ale site-urilor de socializare pe site-urile lor. Scărpinarea sub suprafață dezvăluie adesea că această funcționalitate nici măcar nu funcționează.

Butoanele sociale ar putea duce la pagina de pornire a site-ului web, la un profil gol sau chiar nicăieri. Escrocii sunt adesea prea leneși pentru a implementa efectiv un Facebook, Twitter sau Instagram dedicat pentru site-ul lor fals (sau nu doresc un loc de răspândire a publicității negative). În cazul în care există conturi de social media funcționale, aruncați o privire rapidă pentru a vedea dacă există vreo postare. De multe ori, dacă site-ul este o înșelătorie, utilizatorii furioși vă vor anunța!

Verificați informațiile cu litere mici (termeni și politici)

Escrocii folosesc adesea texte de tip "placeholder" sau în grabă în pagini precum "Despre noi", "Termeni și condiții", "Politica de expediere" și "Politica de returnare" pentru a da un aer de profesionalism. Dacă constatați că aceste pagini nu există sau sunt de proastă calitate (conțin greșeli de scriere, de exemplu), gândiți-vă de două ori înainte de a face cumpărături pe site! Chiar credeți că o afacere ar pune un text incomplet sau neglijent dacă ar fi legitimă?

Numele de marcă sunt (greșit) folosite?

O mulțime de magazine web frauduloase folosesc nume de marcă (Adidas, Chanel, Apple) în combinație cu cuvinte precum "redus", "ieftin", "vânzare" și chiar "gratuit" pentru a atrage vizitatori prin intermediul motoarelor de căutare. De obicei, mărcilor nu le place ca produsele lor să fie vândute prin intermediul acestor tipuri de magazine online. Mărcile premium rareori sau niciodată nu își pun produsele la vânzare sau nu oferă reduceri uriașe. De asemenea, majoritatea magazinelor online serioase vând mai multe mărci și nu își leagă existența de o singură marcă.

Fiți atenți la aspectul acestor site-uri web. Site-urile web legitime au logo-uri și imagini de înaltă calitate, deoarece mărcile doresc să vă impresioneze cu produsele lor. Escrocii fură adesea conținut, cum ar fi imagini și descrieri de produse din diverse surse. Acest lucru poate însemna că aspectul unui site web poate părea neprofesionist, cu o formatare ciudată sau imagini de rezoluție scăzută.

Are o marcă de încredere funcțională?

Mărcile de încredere sunt o metodă de verificare de către terți pentru un magazin online. Ele indică, de exemplu, securitatea sau protecția drepturilor consumatorilor. Cu toate acestea, site-urile web înșelătoare le folosesc, de asemenea, fără permisiune. De exemplu, acestea ar putea avea o imagine a unei mărci de încredere pe site-ul web fără a fi de fapt verificată, ceea ce înseamnă că folosesc în mod abuziv logo-ul și vă induc în eroare!

Verificați numele de domeniu

Anumite site-uri vor încerca să vă păcălească și să vă facă să credeți că sunt site-uri oficiale ale unor mărci cunoscute, chiar dacă nu au nicio legătură cu compania reală. Asigurați-vă că numele de domeniu (adresa site-ului web) este cel așteptat, mai ales dacă faceți clic pe un link. De exemplu, numele de domeniu real al mărcii poate fi brand.com, în timp ce site-ul web fals poate folosi variante precum brand.net, brand.org, brand.xyz, brand.biz, brand.online și altele.


Încă nu sunteți sigur? O soluție simplă este să căutați pagina respectivă prin intermediul motorului de căutare preferat. Site-urile false se bazează de obicei pe faptul că trebuie să faceți clic pe un link direct și, în general, nu vor fi sus în clasament.Dacă primiți un e-mail care vă cere să faceți clic pe un link, este întotdeauna mai sigur să navigați manual pe site-ul web pentru a fi sigur că nu sunteți pe unul fals.

Verificați vârsta domeniului

Puteți verifica site-urile web pe Scamadviser pentru a afla cât de vechi este site-ul web. De asemenea, sunt adunate și alte informații despre domeniu, cum ar fi de cât timp a fost înregistrat.

Numele de domenii care au fost înregistrate pentru perioade scurte de timp, de exemplu, un an, ar putea fi suspecte, deoarece escrocii nu investesc mulți bani în site-urile lor. Aceștia achiziționează nume de domenii cu valabilitate scurtă pentru a-și menține costurile minime. Site-urile web care au fost create recent și au o valabilitate scurtă sunt mai susceptibile de a fi escrocherii.

Sunt de încredere recenziile?

Un magazin web care folosește un sistem bine cunoscut de recenzii ale consumatorilor este, de obicei, un semn bun. Cu toate acestea, unele sisteme de recenzii sunt mai bune decât altele. Verificați dacă sistemul de recenzii respectă Standardele de certificare a recenziilor, ceea ce înseamnă, pe scurt, că magazinul web nu poate șterge sau modifica recenziile fără un motiv întemeiat.

Multe site-uri web false au o secțiune Recenzii sau Mărturii care este plină de recenzii pozitive false. Acestea conțin nume de persoane inventate, folosesc fotografii care sunt luate din surse aleatorii, iar textul este adesea copiat de pe alte site-uri web. Prin urmare, este recomandabil să nu vă bazați doar pe recenziile care se află pe site. Site-urile web precum Scamadviser, TrustPilot și altele permit utilizatorilor să lase recenzii care nu pot fi șterse sau editate de către companii. Verificarea recenziilor externe este o modalitate de a obține o imagine mai clară a ceea ce spun clienții reali.

Vizitați registrele companiilor

Acest lucru ar putea să nu fie ușor dacă vă gândiți să cumpărați peste graniță. Fiecare țară are propria modalitate de înregistrare a companiilor. În SUA, Better Business Bureau este o sursă bună. În Țările de Jos, puteți verifica Camera de Comerț.

Este securizată comunicarea?

Vedeți "https" în fața adresei magazinului web și este vizibil simbolul "lacăt"? În acest caz, comunicarea dintre magazinul web și browserul dumneavoastră este criptată, ceea ce face ca magazinul web să fie un pic mai sigur de utilizat. Acest lucru nu garantează că magazinul web nu este fals, deoarece costul adăugării unui certificat SSL (de care aveți nevoie pentru a securiza comunicarea) este minim (începând de la 4,99 EUR pe an).

Sunt oferite metode de plată sigure?

Există mai multe tipuri de metode de plată. În general, cardurile de credit, PayPay și Alipay oferă protecție consumatorilor, permițându-le acestora să-și recupereze banii în cazul în care produsul nu este livrat. Verificați dacă magazinul web acceptă aceste metode de plată. Nu transferați niciodată bani într-un cont bancar dacă aveți îndoieli cu privire la fiabilitatea unui magazin online.

Metode de plată precum Western Union, Moneygram, Skrill și Bitcoin sunt adesea nedetectabile și este practic imposibil să recuperați banii care au fost transferați prin aceste metode. Prin urmare, ele sunt preferate de escroci.

Cine livrează produsul?

Verificați dacă magazinul online și-a listat partenerii de livrare. Nu toate magazinele web îi listează, dar unele integrează o funcție de urmărire a livrărilor. Partenerul/partenerii de livrare ar putea fi, de asemenea, menționat/menționați în timpul procesului de achiziție. Dacă este menționat un partener de livrare de încredere, acesta este de obicei un semn bun.

Nu sunteți sigur? Contactați magazinul online

Un magazin web bun știe că clienții săi doresc să comunice în diferite moduri. Verificați dacă firma oferă un număr de telefon, un ID de e-mail sau un formular de contact și dacă este activă pe rețelele de socializare. Sunați compania dacă aveți îndoieli sau trimiteți o solicitare pentru mai multe informații prin e-mail sau prin social media. Un magazin web profesionist răspunde de obicei în câteva ore sau în maximum două zile lucrătoare, în funcție de mediu.

Încă nu sunteți sigur? Nu o faceți!

Dacă aveți (încă) dubii, nu o faceți! Sfatul nostru aici, la Scamadviser, este că, dacă încă nu sunteți sigur, este mai bine să fiți precaut și să vă urmați intuiția. Nu lăsați un preț mare să vă întunece judecata. Dacă aveți îndoieli, există o mulțime de alte magazine de unde să cumpărați.

Aflați mai multe despre tipuri specifice de escrocherii în seria noastră aprofundată "Cum să recunoști o escrocherie" de mai jos!

Cum să recunoști o înșelătorie - Phishing
Cum să recunoști o înșelătorie - Site-uri web cu imitație
Cum să recunoști o escrocherie - Escrocherii privind ocuparea forței de muncă
Cum să recunoști o înșelătorie - Oferte prea bune pentru a fi adevărate
Cum să recunoști o înșelătorie - Recenzii false

Instrumente de identificare a escrocheriilor

Există mai multe instrumente disponibile online pentru a vă ajuta să vă dați seama dacă sunteți înșelat. Fiecare informație pe care cineva o împărtășește cu dvs. online poate fi verificată, inclusiv linkuri de site-uri web, ID-uri de e-mail, numere de telefon, adrese, informații despre companii și multe altele. Datele puse cap la cap pot forma o imagine semnificativă despre faptul că aveți de-a face cu un escroc sau cu o persoană/organizație autentică.

Mai jos sunt prezentate cele mai utile instrumente disponibile pe internet pentru a vă ajuta în identificarea escrocheriilor:

Verificați un domeniu sau un link

Există mai multe instrumente disponibile online care pot scana site-urile web pentru a determina instantaneu dacă prezintă semne că este vorba de o înșelătorie. Țineți cont de faptul că aceste instrumente nu sunt infailibile, dar oferă informații valoroase pentru a vă ajuta să vă formați o părere cu privire la faptul că un site web este legitim sau fals.

  • ScamAdviser: ScamAdviser se concentrează pe identificarea escrocheriilor online, fie că este vorba de magazine online care nu livrează sau vând falsuri, de site-uri false de investiții și de criptomonede sau de escrocherii cu abonamente. Prin intermediul partenerilor săi, acesta verifică, de asemenea, phishing-ul și malware-ul.

  • URLscan.io: URLscan este destinat utilizatorilor cu mai multe cunoștințe tehnice. Oferă o cantitate masivă de informații tehnice, cum ar fi informații detaliate despre domenii și IP-uri.

Verificați informațiile despre înregistrarea domeniului

O căutare a domeniului Whois vă permite să urmăriți proprietatea și durata deținerii unui nume de domeniu. La fel cum toate casele sunt înregistrate la o autoritate guvernamentală, toate registrele de nume de domenii păstrează o evidență a informațiilor despre fiecare nume de domeniu achiziționat prin intermediul lor, împreună cu cine îl deține și data până la care a fost achiziționat.

  • ICANNLookup: ICANN este Corporația pentru atribuirea numelor și numerelor pe Internet. Este o organizație non-profit care întreține infrastructura de bază a internetului.Instrumentul de căutare a datelor de înregistrare ICANN vă oferă posibilitatea de a căuta datele actuale de înregistrare pentru nume de domenii și resurse de numere de internet.

Verificați o imagine

Serviciile de căutare inversă a imaginilor vă permit să vedeți dacă aceeași imagine apare pe mai multe site-uri web și dacă o imagine a fost editată. În cazul în care o imagine apare pe mai multe site-uri web diferite, este probabil ca aceasta să fi fost furată.

  • FaceCheck: Încărcați o față a unei persoane de interes și descoperiți profilurile sale din rețelele sociale, aparițiile pe bloguri, videoclipuri și site-uri de știri. Cu FaceCheck puteți verifica fotografia unei persoane în comparație cu milioane de fețe de pe site-urile de fotografii, site-uri de infractori sexuali și suspecți care au apărut în știri.

  • Căutarea de imagini Google: În 2011, în Google Images a fost adăugată funcționalitatea de căutare inversă a imaginilor, care permite utilizatorilor să încarce o imagine sau un link către o imagine și să afle unde a apărut aceeași imagine pe internet.

  • Tineye: TinEye este primul motor de căutare a imaginilor de pe internet care utilizează tehnologia de identificare a imaginilor în locul cuvintelor-cheie, metadatelor sau filigranelor. TinEye permite utilizatorilor să caute nu prin cuvinte cheie, ci prin imagini.

  • Yandex Images: Yandex Images este o alternativă la Google Image Search și Tineye care găsește adesea rezultate pe care celelalte motoare de căutare de imagini le pot rata.

Verificați o afacere

Afacerile legitime trebuie să fie înregistrate la autoritatea de reglementare relevantă din fiecare țară în care își desfășoară activitatea. Se recomandă să verificați mai întâi registrul de afaceri specific țării dumneavoastră (a se vedea: Ghidul global al țărilor cu escrocherii). Mai jos sunt prezentate câteva registre de afaceri naționale și internaționale:

Verificați un număr de telefon

Funcțiile de identificare a apelantului de pe smartphone-uri au avansat până la punctul în care afișează nu doar numărul, ci și numele și locația persoanei care sună. În prezent, mulți operatori oferă deja această funcție și puteți utiliza aplicațiile de mai jos pentru a verifica mai bine apelanții necunoscuți. De asemenea, acestea vă permit să raportați apelurile spam și înșelăciunile pentru a-i avertiza pe ceilalți utilizatori.

  • Sync.me: Sync.ME este "cea mai importantă agendă telefonică socială din lume" care ajută milioane de utilizatori din întreaga lume să identifice apelurile primite și să blocheze apelurile nedorite de tip spam. Sync.ME identifică cu exactitate apelanții cu numele lor complet și fotografia, oriunde în lume.

  • Truecaller: TrueCaller este o aplicație pentru smartphone care dispune de funcții de identificare a apelantului, blocare a apelurilor, mesaje flash, înregistrare a apelurilor, chat și voce prin utilizarea internetului. Aceasta solicită utilizatorilor să furnizeze un număr de telefon mobil pentru a se înregistra în cadrul serviciului. Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS.

  • Whoscall: Whoscall este o aplicație telefonică foarte apreciată, cu funcție de identificare și blocare a apelantului. Pe lângă serviciul de apeluri și mesaje text, suntem cunoscuți pentru identificarea apelurilor și SMS-urilor primite, blocarea apelurilor și SMS-urilor spam rău intenționate și alimentate de baza noastră de date masivă cu peste 1,6 miliarde de numere.

Verificați un mesaj text

Escrocheriile prin mesaje pot fi destul de convingătoare, iar un singur clic neglijent poate face ca datele dvs. personale și financiare să ajungă în mâinile escrocilor. Utilizați instrumentele de mai jos pentru a verifica dacă un mesaj text este o înșelătorie:

  • Call Defender (Hong Kong): Call Defender oferă servicii de blocare și de identificare a apelanților în Hong Kong. Pe lângă utilizarea bazei de date Whoscall, aplicația folosește și HKJunkcall, o bază de date de telefoane spam bine cunoscută în Hong Kong, pentru a preveni în mod cuprinzător apelurile frauduloase și deranjante.

  • ScamRanger: Utilizatorii pot raporta mesaje text frauduloase și pot verifica dacă un mesaj pe care l-au primit este o înșelătorie. Scam Ranger protejează oamenii împotriva escrocheriilor financiare online pe toate platformele de mesagerie, valorificând puterea comunității.

Verificați un videoclip

Pe măsură ce tehnologia continuă să se îmbunătățească, Deepfakes devin mai ușor de creat și mai greu de identificat. Acestea au fost folosite în escrocherii de profil înalt și pot fi extrem de convingătoare. Există instrumente pentru a identifica dacă un videoclip este un deepfake, iar utilizatorii pot face acest lucru prin simpla lipire a unui link video sau prin încărcarea unui videoclip.

  • Deepware: Scanați un videoclip suspect pentru a afla dacă este manipulat sintetic. Proiectul este open-source pentru a permite comunităților să colaboreze pentru a găsi o soluție fiabilă de combatere a deepfakes.

Raportați o înșelătorie!

Te-ai îndrăgostit de o farsă, ai cumpărat un produs fals? Raportați site-ul și atenționați-i pe alții!

Ajutor și informații

Povești populare

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie. Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru. Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului. Verificați legăturile din rețelele sociale Social media este o parte esențială a afacerilor de comer

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!! Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu. Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită. PayPal Card de debit/Carte de credit Transfer bancar Transfer bancar Google Pay Bitcoin PayPal Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție. Condiții pentru a depune o contestație: Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, ve