Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!!
Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen.
Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt.
Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen.
Voorwaarden om een geschil in te dienen:
Als je de online winkel hebt betaald met een creditcard of bankpas, kun je het beste de bank van je kaart raadplegen en controleren of ze een sectie hebben over 'betwiste transacties' of het 'chargeback'-proces vermelden. Dit proces kan behoorlijk ingewikkeld zijn - zoals perfect wordt aangetoond door deze infographic van Chargebacks911.
Maar wat is terugboeking eigenlijk? Money Saving Expert zegt dat chargeback nuttig is voor als je iets online koopt en de goederen/diensten zijn: defect, niet geleverd, niet aan jou geleverd omdat het bedrijf failliet is gegaan. Je bank zal direct naar de bank van de verkoper gaan om het bedrag terug te storten op je rekening (als de claim geldig is). De periode waarin je een chargeback moet aanvragen is 120 dagen vanaf het moment dat je hebt betaald of het probleem hebt opgemerkt.
Als je uit het Verenigd Koninkrijk komt, heb je een vriend in Sectie 75 van de Consumer Credit Act 1974. Als je meer wilt weten, bekijk dan de volledige wettekst op Money Saving Expert. Wat betekent het voor jou? Nou, dit stukje bescherming betekent dat als je tussen de £100 - £30,000 hebt betaald, je je geld terug kunt krijgen als je het bestelde artikel niet hebt ontvangen of als iets niet was zoals het had moeten zijn. Het verschil met chargebacks is dat dit geen vrijwillige regeling van de kaartproviders is. Deze bescherming is wettelijk vastgelegd.
Waarom wij bij Scamadviser denken dat deze bescherming geweldig is voor consumenten, is dat het gebruikers ook beschermt tegen een bedrijf dat je in de steek heeft gelaten en vervolgens failliet gaat.
Opmerking: Pas op dat je geen derde partij zoals PayPal gebruikt als je met een creditcard betaalt. Dit kan je recht om een claim in te dienen onder Sectie 75 ongeldig maken. Kijk hier voor meer informatie.
Which.co.uk zegt het volgende over het terugkrijgen van je geld via een bankoverschrijving: Als je het slachtoffer bent geworden van oplichterij waarbij je geld hebt overgemaakt naar een andere bank, moet je onmiddellijk contact opnemen met je bank. Zodra zij hiervan op de hoogte zijn gesteld, kunnen zij proberen het geld terug te krijgen. Als dit niet lukt, kun je een klacht indienen bij je bank of contact opnemen met je lokale financiële ombudsman. Which.co.uk stelt bovendien dat contact opnemen met de autoriteiten en het bij de hand hebben van een dossiernummer kan helpen bij dit proces.
Pas op met het gebruik van geldtransferdiensten. Which.co.uk wijst erop dat het gebruik van diensten zoals MoneyGram, Pay Point of Western Union (favoriet bij oplichters) het moeilijk kan maken om je geld terug te krijgen. Het beste advies is om deze betaalmethode niet te kiezen als je niet zeker bent van de transactie.
Kijk je naar een financieel overzicht met een vreemde aankoop? Misschien een bedrag dat is afgeschreven door een bedrijf dat je je niet herinnert? Je bent niet de enige en het zou een ongeoorloofde opname kunnen zijn. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je bank. Afhankelijk van waar je woont, kunnen er regels van kracht zijn om je te beschermen en misschien een terugbetaling te doen.
Denk je dat iemand je Google Pay-account heeft gebruikt zonder je toestemming? Misschien is er een vreemde betaling geweest die je je niet kunt herinneren. Maak je geen zorgen! Google heeft een geschillenregeling om je te helpen. Lees hier meer over wat u moet doen als u een betaling wilt betwisten, melden of annuleren.
Helaas zijn cryptocurrency-transacties onmogelijk te traceren en terug te draaien, waardoor het terugvorderen ervan een grote uitdaging is. In de meeste gevallen is er bijna geen hoop om de cryptomunten terug te krijgen. Je kunt proberen contact op te nemen met het bedrijf waar je de Bitcoin-transactie hebt gedaan en je zaak voorleggen voor een terugbetaling. Het is dan aan het bedrijf om te bepalen of ze je een terugbetaling kunnen geven volgens hun beleid.
Pas op voor nep 'terugvorderingsagenten' die beweren expertise en hoge succespercentages te hebben in het terugvorderen van cryptogeld. Lees ons artikel'Kan cryptocurrency worden teruggevorderd van oplichters?' om te weten waarom dit waarschijnlijk oplichters zijn.
Ga voor een meer gedetailleerde handleiding over hoe je de betalingsprovider kunt benaderen voor een terugbetaling naar onze pagina Hoe krijg ik mijn geld terug van een scam?
Voor meer informatie over hoe je veiliger online kunt betalen, zie Wat zijn veilige manieren om online te betalen?
Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!
Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder
Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het