Of je je geld terug kunt krijgen hangt af van drie dingen:
Als je betaald hebt via bankoverschrijving of cryptocurrency, zijn de kansen om je geld terug te krijgen helaas zeer klein.
In de meeste landen heb je het recht om een product binnen 7 (de meeste Aziatische landen) of 14 dagen (in Europa) terug te sturen. Voor diensten (software, films) en bepaalde goederen (voedsel, lingerie, enz.) kunnen andere regels gelden.
In bijna elk land ben je wettelijk beschermd tegen oplichting. Schaam je zich niet, het overkomt bijna iedereen wel eens. Als consument geldt de nationale wetgeving, ook als je in het buitenland een aankoop hebt gedaan.If you paid with cryptocurrency, contact your crypto exchange and your country police. More tips.
Eerst moet je een klacht indienen bij de online winkel of dienstverlener.
Zorg ervoor dat je een kopie bewaart van alle transacties en correspondentie (facturen, e-mails, WhatsApp-, Facebook-berichten, enz.).
Pas als ze binnen 3 werkdagen helemaal niet reageren of als je (bijna) zeker weet dat je bent opgelicht, kun je de volgende stap zetten.
Duidelijke tekenen van oplichting zijn:
Wacht in deze gevallen niet en ga direct naar stap 2.
Zorg ervoor dat u zo snel mogelijk een klacht indient (tijd is belangrijk!) om uw geld terug te krijgen bij het juiste bedrijf of de juiste contactpersonen.
Als je betaald hebt:
We raden je sterk af om te werken met Geld Terugvordering Diensten (Money Recovery Services). Deze organisaties, ook wel Vermogens-, Schuld- of Fondsherstelbedrijven genoemd, zijn helaas vaak zelf oplichters of op zijn best dubieus:
We hebben verschillende geldterugvorderingsdiensten gesproken. Ze erkennen dat uun slagingspercentage veel minder dan is 1% (maar je betaalt ze nog steeds)
There are many scam investigators that can help you trace your money trail if you have been scammed. Below is a list of our recommendations:
Website: https://www.cybertrace.com.au/
Cybertrace is an Australian investigative service with a focus on cyber and cypto fraud tracing. Since 2015, they have worked with law enforcement globally to conduct investigations and combat crypto scams.
Website: https://cncintel.com/
CNC Intel has been in the Cyber and Crypto Intelligence industry for over 40 years. Together with its legal tems, CNC Intel's OSINT and HUMINT teams have become quite a force to be reckoned with in regards to crypto fraud and access tracking.
Website: https://crystalblockchain.com/
Crystal Blockchain has a team of blockchain forensics experts that can unravel complex transactions, link pseudonymous blockchain transactions to real-world entities, and provide expert witness testimony and evidential statements related to blockchain analysis for use in criminal and civil legal cases.
Website: https://crypto-helpline.com/
Crypto Helpline is a fraud investigation agency that collaborates with law enforcement and legal professionals to track stolen funds. Though based in India, they have worked with over 200 scam victims globally.
Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder
Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het