13 Legitieme & Veilige Reiswebsites in 2023

maart 4, 2023

Online reisbureaus (OTA's) zijn reismarktplaatsen waar consumenten vluchten, hotels, vakantiepakketten en andere reisarrangementen kunnen bekijken en boeken. Het is belangrijk om te weten dat reisboekingssites vaak tussenpersonen zijn tussen de klant en een reisdienstverlener zoals luchtvaartmaatschappijen en hotels.

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een online reisbureau is dat je thuis kunt bladeren en reisarrangementen kunt vergelijken. Het biedt ook een beter beoordelingssysteem voor vakantiegangers om het juiste pakket te kiezen. Bovendien kunnen ze meer reispakketten aanbieden en hebben ze mogelijk overeenkomsten over de hele wereld, waardoor ze een betere totaalervaring bieden dan bij het maken van individuele boekingen.

Wat zijn de risico's van online een vakantie boeken?

Het plannen van een vakantie kan een ontmoedigende taak zijn omdat je over het algemeen weinig informatie hebt over de plaats die je gaat bezoeken. Maar op het gebied van het boeken van vluchten, hotels en reizen zijn er veel oplichters en fraudeurs.

Alleen al in het Verenigd Koninkrijk hebben reizigers in 2017 £7 miljoen ($9 miljoen) pond verloren, volgens Action Fraud in het Verenigd Koninkrijk. In hetzelfde jaar zei een hotelvereniging in de VS dat mensen waren opgelicht voor 5,2 miljard dollar aan valse hotelboekingen.

Naast de algemene risico's van online marktplaatsen, zijn dit de dingen die mis kunnen gaan als je online reisplannen maakt:

  • De vlucht of het hotel dat je hebt geboekt bestaat niet
  • Uw boekingsaccount vereist zowel persoonlijke als creditcardgegevens, die misbruikt kunnen worden.
  • U kunt uw tegoeden van uw luchtvaartmaatschappij of hotel kwijtraken als de oplichter toegang krijgt tot uw account.
  • Fraude met timeshare en holiday club deals kan leiden tot verliezen van duizenden dollars

Hoe blijf je veilig als je online een reis plant?

Het internet is zo groot dat het bijna onmogelijk is om te weten wat echt is en wat nep. Wij hebben echter voor je uitgezocht hoe je een online zwendel kunt herkennen. Maar je kunt nog steeds te maken krijgen met geraffineerde oplichters die je zuurverdiende geld willen stelen.

  • Controleer altijd het webadres en kijk of er minieme wijzigingen zijn ten opzichte van de oorspronkelijke boeking
  • Controleer het adres, telefoonnummer en andere contactgegevens van het reisbureau. Doe ook een achtergrondcontrole met behulp van beoordelingssites van derden of zelfs onze ScamAdviser analyzer
  • Controleer alle certificeringsclaims van het reisbureau of de reisagent. IATA eist dat alle agenten die tickets verkopen namens een luchtvaartmaatschappij geaccrediteerd zijn en hun unieke code laten zien. Je kunt IATA Agency Codes en Travel Agent ID Cards valideren op de IATA CheckACode Evaluation Page.
  • Maak geen geld over naar een persoonlijke rekening

Legitieme en veilige websites voor het boeken van reizen

We hebben een lijst samengesteld van online reisbureaus die protocollen voor consumentenveiligheid implementeren en een degelijke klantenservice hebben. Vaak bieden ze ook garanties voor consumenten als een reis fout gaat.

Houd er rekening mee dat hoewel de volgende bedrijven wereldwijd actief zijn, ze mogelijk niet in elk land service bieden.

Online reisbureaus
Booking.com
Expedia
Hotels.nl
Agoda
Prijslijst
HRS
AirBnB
TripAdvisor
Trip.nl
Travelocity
HostelWorld
Skyscanner
LateRooms

Booking.com

Booking.com werd in 1996 opgericht in Amsterdam en is uitgegroeid van een kleine Nederlandse startup tot een van 's werelds toonaangevende digitale reisbedrijven. Booking.com is beschikbaar in 43 talen en biedt in totaal meer dan 28 miljoen gerapporteerde accommodaties, waaronder alleen al meer dan 6,2 miljoen accommodaties van huizen, appartementen en andere unieke plekken om te verblijven.

Expedia

Expedia, Inc. is 's werelds grootste online reisdienst en het achtste grootste reisbureau in de V.S. De website en mobiele app kunnen worden gebruikt om vliegtickets, hotelreserveringen, autoverhuur, cruiseschepen en vakantiepakketten te boeken. Het is eigendom van en wordt beheerd door Expedia Group. Het is gegroeid van het verkopen van vliegtickets en het opstrijken van commissies naar het aanbieden van een breed scala aan reisproducten zoals hotelkamers met korting en pakketreizen.

Hotels.com

Hotels.com is een website voor het online en telefonisch boeken van hotelkamers. Het bedrijf heeft 85 websites in 34 talen en heeft meer dan 325.000 hotels op ongeveer 19.000 locaties. De inventaris omvat hotels en B&B's, sommige appartementen en andere soorten commerciële accommodatie. Hotels.com werd in 1991 opgericht als het Hotel Reservations Network (HRN). In 2001 werd het onderdeel van Expedia, Inc.

Agoda

Agoda.com of gewoon Agoda is een online reisbureau in Singapore voor hotels, vakantiewoningen, vluchten en luchthaventransfers. In juni 2021 had Agoda wereldwijd 2,5 miljoen accommodaties op zijn website staan, waaronder particuliere vakantiehuizen. Naast het boekingsplatform voor accommodaties heeft Agoda ook een eigen vluchtproduct. Agoda Homes is de lijst van particuliere accommodaties van het bedrijf, waaronder huizen, appartementen en villa's. Vanaf 2021 beweert Agoda meer dan 1,5 miljoen particuliere accommodaties wereldwijd te hebben.

Prijslijst

Priceline.com is een online reisbureau voor het vinden van kortingstarieven voor reisgerelateerde aankopen zoals vliegtickets en hotelovernachtingen. Het bedrijf faciliteert de levering van reisdiensten van zijn leveranciers aan zijn klanten. Priceline.com heeft zijn hoofdkantoor in Norwalk, Connecticut, Verenigde Staten en is volledig eigendom van Booking Holdings, dat ook Kayak.com, Booking.com en andere sites bezit.

HRS

De HRS Group (HRS voor Hotel Reservation Service) is een internationaal bedrijf met het hoofdkantoor in Keulen. HRS biedt een grote selectie hotels voor zakenreizigers en privéreizigers over de hele wereld, zodat klanten snel en gemakkelijk de hotelkamer van hun voorkeur kunnen boeken. De kern van de HRS Groep was de pure inkoop van hotels voor privé- en zakenreizigers. De HRS Groep is nu gespecialiseerd in zakelijke klanten en biedt diverse andere diensten met betrekking tot hotelboekingen. HRS is een van de marktleiders op dit gebied. Grote klanten zijn Google, Siemens en Toyota.

AirBnB

Airbnb, Inc. is een Amerikaans bedrijf dat een online marktplaats beheert voor accommodatie, voornamelijk vakantiehuisjes voor vakantieverhuur, en toeristische activiteiten. Airbnb is geen eigenaar van de aangeboden woningen, maar maakt winst door een commissie te ontvangen van elke boeking. Met 4.500.000 accommodaties in meer dan 65.000 steden in 191 landen, biedt het bedrijf de grootste verscheidenheid aan unieke ruimtes voor iedereen, tegen elke prijs wereldwijd.

TripAdvisor

Tripadvisor, Inc. is een Amerikaans online reisbedrijf dat een website en mobiele app met door gebruikers gegenereerde inhoud en een vergelijkingswebsite voor winkelen exploiteert. Met meer dan 934 miljoen beoordelingen en meningen van bijna 8 miljoen bedrijven wenden reizigers zich tot Tripadvisor om deals te vinden voor accommodaties, ervaringen te boeken, tafels te reserveren bij heerlijke restaurants en geweldige plekken in de buurt te ontdekken.

Trip.com

Trip.com is een internationaal online reisbureau. De website is eigendom van Trip.com Group (voorheen Ctrip.com International, Ltd. in China), een van 's werelds grootste online reisbureaus met meer dan 400 miljoen gebruikers wereldwijd. De site biedt boekingsdiensten voor vluchten, hotels, treinen, autoverhuur, luchthaventransfers, rondleidingen en tickets voor attracties, en beweert meer dan 1,2 miljoen hotels in 200 landen en regio's aan te bieden, evenals meer dan 2 miljoen vliegroutes die meer dan 5.000 steden verbinden. Treinkaartjes voor het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Zuid-Korea en het Chinese vasteland zijn ook te koop op de site.

Travelocity

Travelocity.com is een online reisbureau dat eigendom is van Expedia Group. De site heeft maandelijks 12,4 miljoen unieke bezoekers en is daarmee de op twee na populairste website van de Expedia Group, na Expedia.com en Hotels.com. Travelocity.com was de eerste website die consumenten de mogelijkheid bood om zonder de hulp van een persoon reistickets te kopen. Naast vliegtickets kunnen consumenten op de site ook hotelkamers, huurauto's, cruises en pakketvakanties boeken.

HostelWorld

Hostelworld Group is een toonaangevend online reisbureau dat zich richt op de categorie hostels, met een bekend en vertrouwd merk. Hun core business voorziet klanten van hostel accommodatie opties en hostel gerichte kleine groep avontuurlijke tour producten (Roamies) in meer dan 180 landen wereldwijd via onze website en native app platforms in 19 talen.

Skyscanner

Skyscanner is een metasearchmachine en reisbureau gevestigd in Edinburgh, Schotland. De site is beschikbaar in meer dan 30 talen en wordt maandelijks door 100 miljoen mensen gebruikt. Het bedrijf laat mensen reisopties voor hun reizen onderzoeken en boeken, waaronder vluchten, hotels en autoverhuur.

LateRooms

LateRooms is een hotelreserveringswebsite waar gebruikers informatie kunnen vinden over accommodatie met korting en last-minute hotelaanbiedingen. Het is de toonaangevende online accommodatiesite van het Verenigd Koninkrijk, met hotelaanbiedingen in elke hoek van het Verenigd Koninkrijk en meer dan 200.000 accommodaties wereldwijd.

Bronnen: Booking.com, Wikipedia, Referenceforbusiness, Crunchbase

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het