Top 5 oplichtingspraktijken van 2022

Auteur: Trend Micro

juli 20, 2022

Dit artikel is afkomstig van Trend Micro.

Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om mensen op te lichten. Volgens de FTC hebben Amerikanen vorig jaar 6,1 miljard dollar verloren door oplichting! Veel van de zwendelpraktijken in 2022 zijn varianten die al jaren bestaan, maar hier is de top vijf van de meest populaire zwendelpraktijken van het jaar tot nu toe.

1. Zwendel met cryptocurrency

Deze zwendelpraktijken lokken je met aanbevelingen van beroemdheden en beloften van makkelijk geld om je te verleiden tot het downloaden van schadelijke apps en het vrijgeven van je persoonlijke gegevens.

Deze zwendelpraktijken maken ook gebruik van phishingmails met valse links die je, als je ze opent, naar een valse cryptohandelwebsite brengen die er identiek uitziet als een legitieme website. Het kan bijzonder moeilijk zijn om een nepsite van een echte te onderscheiden. Klik hier voor een voorbeeld.

Er zijn ook andere vormen van cryptocurrency-fraude, waarbij het vaak gaat om gratis artikelen, aanlokkelijke prijzen of gemakkelijke investeringen. Klik hier voor de nieuwste crypto-fraudes.

2. Zwendel met online winkelen

Oplichters gebruiken valse online winkels die grote kortingen aanbieden om mensen te verleiden tot het kopen van artikelen. Kopers krijgen echter niet de artikelen die ze bestellen. Let altijd op rode vlaggen zoals te-goed-om-waar-te-zijn prijzen en kortingen, onvolledige artikelbeschrijvingen en agressieve verkooptactieken.

We hebben ook veel phishing-sms'jes gezien waarin bekende merken zoals Amazon, Costco, Walmart en Best Buy zich voordoen als nep-gelukstrekkers en gratis weggevertjes.

3. Oplichting op de arbeidsmarkt

De pandemie heeft een negatieve impact gehad op de werkgelegenheid en mensen zijn gretig op zoek naar nieuwe kansen. Je kunt sms'jes en e-mails ontvangen die van bekende bedrijven afkomstig lijken te zijn, maar ze kunnen links bevatten die kwaadaardige apps installeren of je naar phishingwebsites leiden.

Sommige oplichters voeren zelfs nepsollicitatiegesprekken. Er is geen baan, maar ze verzamelen de persoonlijke informatie van je sollicitatieformulier of vragen je om apparatuur te kopen of te betalen voor trainingen - gewoon je geld stelen.

We hebben ook enkele websites gezien die beweren WFH-banen in de sociale media aan te bieden met een hoog loon zonder dat er ervaring vereist is! Klinkt geweldig, maar vaak te mooi om waar te zijn.

4. Romantische zwendel

Romantische zwendel is niet nieuw, maar de populariteit ervan blijft toenemen. Oplichters maken nepprofielen aan op sociale media en datingapps om op zoek te gaan naar slachtoffers. Nadat ze je vertrouwen hebben gewonnen, vragen ze je geld te sturen of spullen voor hen te kopen.

Sugar daddy scams zijn tegenwoordig ook trending. Ze richten zich op jonge vrouwen die zich in een moeilijke financiële situatie bevinden. Voordat ze geld ontvangen, worden ze echter gevraagd om hun persoonlijke gegevens te delen of zelfs een deel van hun geld via PayPal, Venmo en andere online betaalmethoden te sturen voor "verificatie".

5. COVID-19 zwendel

Oplichters promoten een niet-bestaand COVID-19-uitkeringsprogramma en vragen je om het aan te vragen via phishing-links. Kijk hier voor de nieuwste voorbeelden.

Sommige criminelen doen zich voor als iemand van je verzekeringsmaatschappij om persoonlijke informatie te krijgen, zoals je volledige naam, adres en medische status. Het is aan te raden om op te hangen en geen informatie te geven. Bel daarna het nummer dat op je verzekeringspasje staat om te controleren of het telefoontje legitiem was.

Tips om online oplichting te vermijden

  • Wees sceptisch. Deel nooit persoonlijke informatie zoals e-mailadressen, wachtwoorden, uw naam en adres of andere informatie die scammers kan helpen uw identiteit te stelen.
  • Gebruik Trend Micro Check om GRATIS oplichting te detecteren en spamberichten tegen te houden.
  • Schakel verificatie met twee factoren in. Door deze functie aan uw accounts toe te voegen, worden ze beter beveiligd.
  • Doe onderzoek voordat u iets koopt. Neem een paar minuten de tijd om het bedrijf te beoordelen. Een gemakkelijke manier om te controleren of het legitiem is, is door op internet te zoeken naar de naam en dan de woorden "scam" of "reviews" toe te voegen.
  • Wees voorzichtig met verdachte betalingsvereisten. Oplichters vragen vaak om betalingen via een bankoverschrijving, cryptocurrency of cadeaubon, die moeilijker te traceren en te annuleren zijn dan andere betalingsvormen.

Bron: pexels.com

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het