Harten opgelet: Ontdek Valentijnszwendel in 2024

Auteur: Adam Collins

februari 7, 2024

In het leven kun je op een paar dingen rekenen: dood, belastingen en oplichters die elke belangrijke gebeurtenis binnenvallen als ongenode gasten op een feestje. Met Valentijnsdag om de hoek is liefde niet het enige dat in de lucht hangt - oplichters vangen ook de wind en rijden mee op de Valentijnsgolf. Vergeet niet dat niet iedereen het op je hart gemunt heeft; sommigen hebben het gewoon gemunt op je portemonnee, in de hoop er een niet-zozoete deal van te maken.

Hier zijn enkele van de potentiële Valentijnszwendelpraktijken van 2024 die je kunt vermijden.

De "Sugar Momma" of "Sugar Daddy" zwendel

Het Better Business Bureau (BBB) meldt een opkomende zwendel met een romantische twist.

Stel je het volgende voor: een vreemdeling benadert je online, via datingapps of sociale mediaplatforms. Ze beweren dat ze gecharmeerd zijn van je schoonheid en als je dat leuk vindt, willen ze je een "wekelijkse toelage" sturen. Sommigen sturen zelfs een "toelage" van een paar duizend dollar.

Dit klinkt allemaal echt en opwindend omdat jij de weldoener bent, wat kan er misgaan?

De vreemdeling stuurt je dan een cheque of doet alsof hij geld overmaakt naar je bank, Cash App of Paypal.

De oplichter neemt dan echter contact met je op en beweert dat zijn vriend in grote nood verkeert en dat je een deel van het geld naar hem moet overmaken. Andere veel voorkomende smoesjes zijn doneren aan een goed doel (dat niet bestaat), een cadeaubon kopen of zelfs een openstaande rekening betalen.

Sommigen gaan nog een stapje verder en beweren dat je hen de verwerkingskosten moet terugbetalen, maar deze keer betaal je via Bitcoin. Volgens BBB Scam Tracker, GASA'S Best Scam Fighting Tool van het jaar, verloor een slachtoffer uiteindelijk meer dan $19.000 van zijn persoonlijke financiën aan deze oplichters.

Een van de beste manieren om deze zwendel te voorkomen is door voorschotten te weigeren. Maar zelfs als ze je een cheque sturen, geef het geld dan niet uit voordat het daadwerkelijk op je rekening staat. Banken zullen het geld van een cheque bijna onmiddellijk beschikbaar stellen en als de cheque wordt geweigerd en je hebt het geld uitgegeven, zullen ze het geld van je moeten terugvorderen.

Nepbloemenfraude

Op Valentijnsdag bloeit de liefde meestal met bloemen, maar pas op voor oplichters die nepbloemen verkopen - hun idee van een boeket is meer bedrog dan tulpen. Deze online bloemenwinkels vullen snel je tijdlijn, zelfs op sociale media, maar verknoeien uiteindelijk je dag van de liefde.

Een van de beste dingen die je kunt doen is je due diligence doen, want als je oplichterswebsites kunt herkennen, kan dat je dag en geld besparen. Enkele van de verklikkerlichten waar je op moet letten zijn;

  • Een relatief nieuwe website met weinig of geen staat van dienst
  • Gebrek aan beoordelingen of overdreven positieve beoordelingen
  • Te mooi om waar te zijn aanbiedingen

Dubieuze online winkels

Valentijnsdag draait niet alleen om bloemen, maar ook om andere dierbare zaken die de liefde uitdrukken. Oplichters zijn zich hier goed van bewust en zetten strikken op om nietsvermoedende romantici te duperen. Sieraden, cadeauartikelen en kleding vereisen deze tijd van het jaar extra aandacht omdat oplichters overal op de loer liggen.

Net als bij de oplichterspraktijken met nepbloemen, kun je de oplichters voor zijn door aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn, webwinkels met veel negatieve recensies, oncontroleerbare contactgegevens en locaties te vermijden. Daarnaast is elke website die beweert eigendom te zijn van een ander bedrijf, laten we zeggen een techbedrijf, en sieraden verkoopt een no-go.

Conclusie: Houd je verstand erbij deze Valentijnsdag

Over het algemeen komen oplichters naar je toe met allerlei verhalen om je te verleiden hen geld te geven. Sommigen zeggen niet dat je ze geld moet geven, maar verzinnen slimme manieren, zoals de "sugar momma" (of "sugar daddy") zwendel. Iedereen die beweert dat hij je geld wil sturen en later eist dat je hem een klein bedrag stuurt, is waarschijnlijk een oplichter.

Zorg ervoor dat je zorgvuldig te werk gaat voordat je een online aankoop doet en let op eventuele rode vlaggen op online websites.

Valentijnsdag zou een dag moeten zijn om de liefde te vieren en niet een dag om je zorgen te maken over het verliezen van geld. Bewaak je hart, houd je verstand en laat de liefde winnen! Fijne Valentijnsdag!

Image source: Unsplash.com

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het