De duistere kunst van gegevensdiefstal op frauduleuze handelsplatformen

februari 15, 2024

De meeste beleggingsfraude begint op sociale media. Je vindt er zeker veel advertenties die de wereld beloven aan wie zijn geluk wil beproeven. Deze advertenties brengen je naar een website die de verdiensten van een zeer interessante dienst aanprijst: een handelsplatform, een app (kunstmatige intelligentie), een training, enz. waarmee je snel en zonder risico rijk kunt worden! Hiervoor hoef je alleen maar het contactformulier in te vullen.

Dit is wat er kan gebeuren als je je aanmeldt:

1. Een paar minuten later krijg je een telefoontje van een "expert";

2. De persoon aan de lijn zal je geruststellen en je door de verschillende betalingsstappen loodsen;

3. Vervolgens word je in contact gebracht met een "handelaar" die je helpt een rekening te openen op een online handelsplatform;

4. Deze "handelaar" probeert vervolgens een vertrouwensband met je te creëren om je aan te moedigen nog meer geld te investeren;

5. Je ziet je inkomsten snel stijgen en het platform ziet er zeer professioneel uit;

6. Alles lijkt in orde. Je slaagt er zelfs in om een deel van je inkomsten te recupereren;

7. Maar wanneer je vervolgens geld probeert op te nemen, duiken er onverwachte problemen op. Je moet onvoorziene "belastingen" betalen, waar nog extra kosten bijkomen, enzovoort. En ga maar door;

8. Je begint te twijfelen aan de legitimiteit van dit platform en vertelt de zogenaamde "handelaar" van je zorgen;

9. Vanaf dat moment verandert de toon en begint je contactpersoon dreigend te worden;

10. Je kunt hem of haar niet meer bereiken, of erger nog, je wordt dagelijks lastiggevallen;

11. Uiteindelijk krijg je nooit het totale geïnvesteerde bedrag terug.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft vastgesteld dat slachtoffers van frauduleuze handelsplatformen hun contactgegevens hadden ingevoerd op de volgende sites:

- Bit 2.0 Urex (https://the-bit2urex.com; https://bit2urex.com/)

- Bitcoin 360 Ai (https://bitcoin360ai.com; https://bit-indexai.com; https://the-bitcoin360-ai.com; https://bitcoin-360-ai.org)

- Bitcoin Bot (https://bitcoin-bot.app; https://bitcoin-bot-pro.com)

- BitiCodes (https://biticodes.com; https://the-biticodes.com; https://biticodes-app.com)

- Bitindex Prime (https://bitprime-gold.com; https://bitindexprime.org; https://bitindexprime.com; https://bit-indexprime.app; https://bit-indexprime.com; https://thebitindex-prime-app.com; https://thebitindex-prime.com)

- BitIQ (https://bitiq.app; https://bit-iq.co; https://bitiq.org; https://bitqt-app.net; https://bitiq.live; https://bitiqapp.com) - Bitsoft 360 (https://bitsoft360.com)

- Granimator (http://granimator.live)

- Immediate Connect (https://immediateconnect.net; https://immediate-connect.app; https://immediateconnect.ai)

- Immediate Momentum (https://immediate-momentum.com ; https://immediate-momentum.io) - Markten trends onderwijs (https://markettrends.education)

- Olie (Pro) Winst (https://oilproprofit.com; https://oil-profit.app) - Professor PIPS (https://professorpips.academy)

- ProMarket (https://promarket.academy) - Quantum Prime Profit (http://quantum-prime-profit.com) - Trade 2.0 Intal (https://500tradeintal.app) - University4Traders (https://university4traders.com)

Zie voor meer informatie ons stroomdiagram "Beleggingsfraude: het 'klassieke' scenario" en de pagina over "Hoe fraude herkennen en vermijden". Bekijk ook onze bewustmakingsvideo's (alleen beschikbaar in het Frans en Nederlands ).

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

Bron afbeelding: Unsplash.com

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het