10 legitieme NFT handelsplatformen in 2022

Auteur: James Greening

mei 31, 2022

NFT's zijn een rage in 2022 en iedereen wil meedoen. Als je niet oppast, kun je zelfs te maken krijgen met NFT-fraude! Lees verder om meer te leren over NFT's en de platforms waar je veilig NFT's kunt kopen en verkopen.

Wat zijn NFT's?

Non Fungible Tokens (NFT's) zijn digitale activa die tegenhangers zijn van echte objecten zoals afbeeldingen, video's, in-game items en meer. Ze winnen aan populariteit als een nieuwe manier om digitale kunstwerken te kopen en te verkopen. De meeste NFT's maken deel uit van de Ethereum of Solana blockchains.

NFT's worden zo genoemd omdat ze 'niet fungibel' of 'one of a kind' zijn. Een NFT kan niet worden vervangen door een andere, want van elke NFT bestaat er maar één. Deze schaarste en exclusiviteit maken NFT's waardevol. Sommige NFT's worden zelfs voor miljoenen dollars verkocht.

NFT oplichting

Net als marktplaatsen overal op het internet, hebben ook NFT marktplaatsen hun eigen deel aan oplichterspraktijken. Deze omvatten:

  • Verdwijnende NFT's
  • Diefstal van NFT's
  • Plagiaat
  • Phishing
  • Kwaadaardige Airdrops

Lees ons artikel over te vermijden NFT oplichting voor meer informatie.

10 legitieme platforms om NFT's te verhandelen

Het platform waarop u NFT's wilt verhandelen is van het grootste belang. Betrouwbaarheid en veiligheid moeten gegarandeerd zijn omdat je in wezen activa verhandelt, zij het digitaal. Hieronder staan enkele van de meest populaire en echte platforms voor het verhandelen van NFT's.

NFT Marktplaats All-time verkoopvolume (miljoenen USD)*
OpenSea 10,390
Axie Oneindigheid 3,140
CryptoPunks 1,610
NBA Top Shot 728.23
Solanart 521.63
Zeldzaam 264.69
AtomicMarket 208.11
SuperZeldzaam 178.87
Stichting 104.75
DigitalEyes-markt 101.42

*per 11 november 2021. Bron

OpenSea

OpenSea biedt een marktplaats aan waar niet-fungibele tokens direct tegen een vaste prijs of via een veiling verkocht kunnen worden, gebaseerd op de Ethereum ERC-721 standaard, de layer-2 scaling oplossing voor Ethereum Polygon, de KIP-7 standaard voor Klaytn en de SPL standaard voor Solana. In januari 2022 werd het bedrijf gewaardeerd op $13,3 miljard en wordt het beschouwd als de grootste marktplaats voor niet-fungibele tokens.

Axie Oneindigheid

Axie Infinity is een non-fungible token-based online video game ontwikkeld door de Vietnamese studio Sky Mavis, bekend om zijn in-game economie die gebruik maakt van Ethereum-gebaseerde cryptocurrencies. Spelers van Axie Infinity verzamelen en slaan NFT's die axolotl-geïnspireerde digitale huisdieren voorstellen, bekend als Axies. Sky Mavis rekent een vergoeding van 4,25% aan spelers wanneer ze Axies verhandelen op haar marktplaats. Axie Infinity is gebouwd op het Ronin Network, een Ethereum-gekoppelde sidechain ontwikkeld door Sky Mavis.

CryptoPunks

CryptoPunks is een niet-fungibele token (NFT) verzameling op de Ethereum blockchain. Het cryptokunst blockchainproject was een inspiratie voor de ERC-721 standaard voor NFT's en de moderne cryptokunstbeweging, die sindsdien een onderdeel is geworden van de cryptocurrency en gedecentraliseerde financiële ecosystemen op meerdere blockchains. Er zijn 10.000 unieke CryptoPunks (6.039 mannen en 3.840 vrouwen), die allemaal digitaal schaars zijn gemaakt door het gebruik van blockchaintechnologie.

NBA Top Shot

NBA Top Shot (NFT) is een blockchain-gebaseerd platform waarmee fans Non-Fungible Tokens (NFT's) van historische gebeurtenissen in de NBA kunnen kopen, verkopen en verhandelen. Het is een joint venture tussen de National Basketball Association, de NBA Players Association en Dapper Labs. De verzamelcomponent is slechts één aspect van het spel, dat ook mogelijkheden bevat om collecties te laten zien, nieuwe tokens te verdienen door in-app uitdagingen te voltooien en een uitdagingsfunctie waarin spelers hun team kunnen gebruiken om één-op-één wedstrijden te spelen met behulp van de collectieve vaardigheden van de NBA-sterren die een gebruiker heeft verzameld.

Solanart

Solanart is een volwaardige NFT marktplaats gebaseerd op het Solana netwerk waarmee iedereen op Solana gebaseerde NFT's kan kopen of verkopen. Solanart wil kunstenaars en makers helpen promoten door hen een marktplaats zonder vertrouwen te bieden om hun kunst te delen. Solanart gebruikt zowel on-chain als off-chain data. Een marktplaatsvergoeding van 3% wordt geheven op de verkoopprijs van elke transactie. Een creator's fee, die wordt gekozen door de makers en dus varieert afhankelijk van de collectie, wordt ook genomen op de verkoopprijs en volledig waargenomen door de makers.

Rarible

Rarible is een op Ethereum gebaseerd platform dat de creatie, verkoop en aankoop van eigendomsrechten op digitale kunstwerken faciliteert via niet-fungibele tokens (NFT's). Rarible maakt gebruik van twee NFT token standaarden: ERC-721, waarmee eenmalige unieke items kunnen worden gemaakt, en ERC-1155, waarmee meerdere edities van een item kunnen worden gemaakt.

AtomicMarket

AtomicAssets (gelanceerd op 30 juni 2020) is een nieuwe Non-Fungible Token (NFT) standaard voor de EOSIO blockchain technologie. Gebruikers kunnen AtomicAssets NFT's verkennen, verhandelen, verkopen en kopen op de AtomicHub. AtomicAssets neemt slechts 151 bytes RAM per asset en 112 bytes per eigenaar in beslag, zonder in te leveren op bruikbaarheid.

SuperRare

SuperRare is een Non-Fungible Token (NFT) marktplaats en sociaal netwerk voor tokenized digitale kunst. Op het SuperRare platform kunnen kunstenaars kunstwerken in beperkte oplage uitgeven die getraceerd kunnen worden op de blockchain om verifieerbaar bewijs van de geschiedenis te leveren en namaak te voorkomen. Op het platform kunnen gebruikers zien wie de topverzamelaars en trending kunstenaars zijn, hoeveel kunstwerken ze hebben gekocht of gemaakt en hoeveel Ethereum (ETH) ze hebben uitgegeven of verzameld. Een gebruiker kan ook de kunst zelf bekijken, samen met een beschrijving en de geschiedenis van de eigenaars.

Stichting

Foundation (NFT Market) is een nieuwere NFT marktplaats die aan populariteit wint als een betrouwbare en gecureerde NFT marktplaats. Foundation helpt makers om hun digitale kunstwerken te munten en te veilen als NFT's op de Ethereum (ETH) blockchain. Het vertrouwt op een door de gemeenschap geleid curatiemodel nadat het de eerste 50 kunstenaars heeft uitgenodigd op het platform en vervolgens elke kunstenaar twee uitnodigingen heeft gegeven om te delen met nieuwkomers.

DigitalEyes Markt

DigitalEyes was de eerste marktplaats op de Solana blockchain. De DigitalEyes markt rekent 2,5% servicekosten, in tegenstelling tot andere Solana markten die een hoger percentage vragen. Er zijn geen extra kosten, behalve royalty's als u een aandeel wilt op elk van uw tokens die in de toekomst worden verkocht.

Bronnen: Wikipedia, Everipedia, Golden

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het