1 op de 4 gebruikers van datingplatforms zegt te zijn opgelicht

Auteur: Jorij

februari 7, 2022

Elk jaar als Valentijnsdag nadert, denken veel singles na over hun relatiestatus en proberen ze op zoek te gaan naar liefde. Een aanzienlijk deel van deze mensen gaat uiteindelijk online op zoek naar gezelschap of liefde. In 2020 waren er wereldwijd naar schatting meer dan 270 miljoen gebruikers van dating apps. ScamAdviser heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat een schokkend groot aantal gebruikers van datingsites en apps uiteindelijk slachtoffer wordt van verschillende vormen van oplichting.

25% van de deelnemers verloor geld in een dating scam

1.829 deelnemers uit 140 landen beantwoordden de enquête, voornamelijk single, jong (18-35) en mannelijk. Maar liefst 25% van hen gaf aan geld te hebben verloren in een datingfraude. Het mediaan verloren bedrag was $200 en het hoogste verloren bedrag was meer dan $1,2 miljoen. Mannen verliezen gemiddeld drie keer zoveel als vrouwen. De meest genoemde datingfraudes zijn afpersingsfraude, investeringsfraude, nepprofielen en onverwachte verzoeken om geld.

Deelnemers gebruikten gemiddeld 3 verschillende datingsites of apps

De deelnemers melden dat ze gemiddeld 3 datingsites of apps hebben gebruikt in de afgelopen 12 maanden. Het feit dat de dreiging van datingfraude wijdverspreid is in het hele landschap van online datingapps wordt duidelijk doordat het aantal verschillende datingsites en apps dat wordt genoemd enorm is. Geen enkele dating app of social media kanaal werd meer dan 5 keer genoemd door de deelnemers. Het lijkt erop dat geen enkel dating platform vrij is van het risico om opgelicht te worden.

De meeste deelnemers zijn maar matig tevreden met hun online dating ervaring
31% van de deelnemers gaf aan ongelukkig te zijn met hun online dating ervaring, terwijl 32% aangaf matig gelukkig te zijn. 12% was gelukkig en 25% was zeer gelukkig.

Verrassend genoeg had de Corona pandemie geen grote invloed op het gebruik van dating sites en apps volgens de deelnemers. 36% gaf aan minder gebruik te maken van datingapps, terwijl hetzelfde percentage aangaf meer gebruik te maken van datingsites.

Worden mannen opgelicht voor seks; vrouwen voor liefde?

42% van de deelnemers bezoekt datingsites met één reden in gedachten. Het vooroordeel dat mannen daten voor de seks en vrouwen voor de liefde is niet helemaal waar. 58% van de deelnemers heeft meerdere doelen voor ogen bij het online daten, waarbij het zoeken naar gezelschap de meest genoemde reden is, op de voet gevolgd door het zoeken naar seks, data of een levenspartner.

27% van de deelnemers meldde geconfronteerd te worden met nepprofielen
Het meest genoemde probleem was dat veel van de profielen op datingsites nep zijn: 27% van de deelnemers gaf aan met nepprofielen te maken te hebben gehad. Het tweede meest genoemde probleem was dat ze onverwacht geld moesten betalen om contact te leggen of te chatten. 40% ondervond geen problemen.

37% meldde de zwendel helemaal niet

Hoewel slechts 7% van alle zwendelpraktijken wordt gemeld, is dit niet het geval voor zwendelpraktijken op het gebied van romantiek. Meer dan een derde van de online datingoplichting werd niet gemeld. De slachtoffers brachten geen partijen op de hoogte, zoals de datingsite of -app, de bank, wetshandhaving, consumentenbeschermingsorganisaties of online recensiewebsites. Degenen die de oplichting wel meldden, deden dit voornamelijk bij de datingsite of app of bij het gebruikte social media platform. 77% meldde de zwendel aan meerdere partijen.

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het