Zwendel via sociale media: De poort naar cybercriminaliteit

Auteur: Nichlaus O.

juli 23, 2021

Het gebruik van sociale media is verdrievoudigd in 2020. Door de COVID-19 pandemische beperkingen werden de sociale media de populairste hangplek ter wereld. Liveconcerten en livevideo's creëerden een kanaal voor ons om als mensen sociaal met elkaar te blijven omgaan.

Raad eens wie er nog meer hard aan het werk waren in de sociale media? Ja, oplichters hebben hun spel ook verbeterd! Door een nieuwe draai te geven aan oude zwendelpraktijken, was ereen enorme toename van zwendelpraktijken die werden geïnitieerd via sociale media.

De FTC in de VS meldt dat er in de eerste zes maanden van 2020 117 miljoen dollar verloren is gegaan. 1 op de 4 e-commercesites werd gemarkeerd voor verdachte activiteiten (lees: oplichting). De top 3 online scams waren:

  • Online verkopers die adverteerden op sociale media maar niet leverden toen klanten bestelden.
  • Romantische interesses die werden opgelicht via catfishing en sugaring scams.
  • Valse verzoeken om financiële hulp vanwege COVID-19 bedrijfsverliezen.

Waarom komen oplichting via sociale media zo vaak voor?

  • Het gemak waarmee accounts op sociale media kunnen worden aangemaakt is de belangrijkste reden. Elke oplichter met valse gegevens kan zich binnen enkele minuten aanmelden bij elk social media platform. Het is nooit nodig om identificatiedocumenten op te geven. Dit kan gebruikers online een grote anonimiteit geven. Dit is ook de reden waarom het kopen en verkopen van accounts metveel volgers een veelvoorkomende praktijk is.
  • Inefficiënte controle van de site door sociale mediabedrijven geeft oplichters de ruimte om hun accounts en activiteiten jarenlang te laten doorlopen. Overtredingen die leiden tot het sluiten van accounts hebben zo'n hoge drempel dat de meeste scammers weten hoe ze deze kunnen omzeilen.
  • Gebruikers van sociale media hebben een blind vertrouwen dat het sociale mediabedrijf nooit zal toestaan dat erop hun platform wordtgefraudeerd. Als consumenten er niet in slagen om advertenties, accounts en pagina's te controleren voordat ze ermee in zee gaan, kost dat hen jaarlijks miljoenen. Een eenvoudige Google-zoekopdracht naar een bedrijf onthult meestal redenen om een online verkoper te vertrouwen of te wantrouwen. Het controleren van beoordelingen en stemmen op sites zoals Scamadviser kan ook helpen om oplichting te voorkomen.
  • Gerichte advertenties op sociale media en legitiem uitziende profielen zijn manieren waarop oplichters een betrouwbaar gezicht presenteren. Geloof niet zomaar elke advertentie die je ziet op sociale media. Als je geïnteresseerd bent in een geadverteerd item, controleer dan de website van de verkoper op tekenen van oplichting.

Veelvoorkomende sociale-mediazwendel

Oplichters verbeteren meestal dezelfde oude zwendelpraktijken. Ze kunnen er een draai aan geven zodat het niet snel wordt opgemerkt, maar er is geen enkele sociale-mediazwendel die helemaal nieuw is. Hier zijn enkele veelvoorkomende:

Kwaadaardige videolinks

De video die in je gezicht verschijnt met een boodschap als "je zult niet geloven wat er nu gebeurt" is meestal bedoeld om je naar oplichterssites te lokken. Sommige leiden naar automatische downloadlinks die malware op je apparaten zetten.

Foto's worden ook op deze manier gebruikt. Met bijschriften als "Ben jij dat op deze foto", allemaal bedoeld om je erop te laten klikken. Dit is een klassieke tactiek bij malwarefraude.

Kijken wie je profiel heeft bekeken

Dit zijn oplichters die beweren dat ze kunnen laten zien wie je profiel heeft bekeken, wie je heeft ontvolgd/ontvrienden. Dat is privé-informatie waar oplichters geen toegang toe hebben. Het zijn gewoon manieren om verkeer naar hun sites te creëren, je te laten inschrijven voor een enquête en je persoonlijke gegevens te krijgen. Identiteitsdiefstal is hier het doel, trap er niet in.

Clickbait

Dit zijn manieren om gebruikers van sociale media te verleiden om te klikken. Dit kunnen zijn:

  • Nepnieuws over beroemdheden zoals "Justin Bieber gisteravond neergeschoten".
  • Nepnieuws met titels die beginnen met "Schokkende onthulling...".
  • Valse waarschuwingen zoals "Scroll niet zonder dit te lezen".

Hier zijn meer van dit soort oplichtingspraktijken.

Hoe je oplichting via sociale media kunt vermijden

  • Bekijk advertenties van verkopers voordat je iets bestelt. Je kunt Google, Bing en DuckDuckGo gebruiken om beoordelingen van anderen te bekijken. Gebruik Scamadviser om de vertrouwensscore van de site te controleren.
  • Stuur nooit geld naar een romantische interesse die je niet persoonlijk hebt ontmoet. Het kunnen slimme oplichters zijn.
  • Vertrouw GEEN berichten met verzoeken om financiële hulp die van vreemde accounts komen. Als ze van vrienden komen die je kent, bel ze dan om het te verifiëren.
  • Wees op je hoede voor online vacatures waarbij je eerst moet betalen voor "cursusmateriaal, handleidingen of registratie".
  • Houd uw sociale mediaprofiel privé als de optie bestaat. Zet je status nooit op openbaar. Het maakt je een makkelijk doelwit voor oplichters.
  • Meld accounts die verdachte activiteiten vertonen ter controle bij de site.

Sociale media is een plek waar u extra waakzaam moet zijn. Blijf sceptisch wanneer je een persoon, een advertentie of een nieuwsbericht op sociale media bekijkt. Het kan het verschil zijn tussen opgelicht worden en veilig online blijven.

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het