Word geen slachtoffer: Uw spiekbriefje om uw leven fraudebestendig te maken

Auteur: Adam Collins

juli 28, 2023

In het huidige digitale tijdperk zijn online zwendel en frauduleuze activiteiten geraffineerder geworden dan ooit tevoren. Oplichters worden steeds creatiever, vandaar dat er in 2022 meer dan 55 miljard dollar, mogelijk meer, verloren ging aan oplichting. Van phishingmails tot nepinvesteringsplannen, oplichters bedenken voortdurend nieuwe manieren om nietsvermoedende mensen op te lichten. Om jezelf en je zuurverdiende geld te beschermen, is het essentieel om je bewust te zijn van mogelijke oplichting en preventieve maatregelen te nemen. Dit artikel leidt je door eenvoudige en effectieve stappen om je leven scam-proof te maken.

Inzicht in veelvoorkomende zwendelpraktijken

Voordat je je gaat verdiepen in preventieve maatregelen, is het cruciaal om bekend te raken met een aantal veelvoorkomende zwendelpraktijken:

Phishing-fraude

Bij deze zwendel gaat het om frauduleuze e-mails of berichten die afkomstig lijken te zijn van gerenommeerde bronnen en waarin wordt gevraagd om gevoelige informatie zoals wachtwoorden of creditcardgegevens. Meestal doen ze zich voor als populaire merken en beweren ze dat er iets mis is met je account en dat je op een onderstaande link moet klikken. Wee je gebeente als je op die link durft te klikken.

Bron: Trend Micro

Beleggingsfraude

In deze moeilijke economische tijden zijn veel mensen op zoek naar manieren om extra geld te verdienen, en hier profiteren oplichters van. Deze oplichters beloven snelle en hoge rendementen op investeringen en verleiden mensen om hun geld te steken in nepplannen. Over het algemeen gebruiken de meeste frauduleuze investeringsoplichtingssites taal als "risicovrije welvaart", "financiële vrijheid" en "zekere winst".

Online winkelen

Valse online winkels of verkopers kunnen verleidelijke aanbiedingen doen voor producten, maar niet leveren zodra ze hun betaling hebben ontvangen. Andere tekenen die opvallen zijn onder andere verkooptactieken onder hoge druk, gekopieerde inhoud, onduidelijke locatie- en contactgegevens, nepaccounts op sociale media en nog veel meer. Lees meer in ons artikel over hoe je een frauduleuze website kunt herkennen.

Loterij- of prijzenzwendel

Bron: unsplash.com

Oplichters kunnen contact met je opnemen en beweren dat je een prijs of loterij hebt gewonnen, maar ze vragen om een voorschot of persoonlijke gegevens om de beloning te kunnen claimen. Als je hiermee akkoord gaat, val je waarschijnlijk ten prooi aan oplichting met geldezels en kunnen je gegevens worden gebruikt voor witwaspraktijken.

Zwendel met romantiek

Romantische zwendel komt steeds vaker voor op online datingplatforms en is een prooi voor mensen die op zoek zijn naar een echte band. Oplichters maken valse profielen aan en bouwen emotionele relaties op met hun doelwitten, om ze vervolgens uit te buiten voor financieel gewin.

Een berucht voorbeeld van zwendel in romantiek is het geval van de"Tinder Swindler". In dit geruchtmakende voorval maakte een charmante oplichter misbruik van het vertrouwen van nietsvermoedende mensen op de populaire datingapp Tinder. De oplichter gebruikte valse profielen om contact te leggen met slachtoffers en een emotionele band op te bouwen voordat hij om geld vroeg onder verschillende voorwendselen, zoals medische noodhulp of reiskosten.

Oplichting voor technische ondersteuning

Bron: pexels.com

Fraudeurs kunnen zich voordoen als technische ondersteuningsagenten, u ervan overtuigen dat uw computer een probleem heeft en aanbieden om het tegen betaling op te lossen. Hoe eenvoudig dit ook klinkt, mensen verliezen nog steeds geld aan deze nepplannen.

Andere opvallende vermeldingen;

  • Zwendel met sms'jes
  • Facebook marktplaats oplichting
  • Crypto-zwendel
  • Malware-oplichting
  • Oplichting met voorschotten
  • Lok- en wisselzwendel

Dus, hoe maak je je leven scam-proof? Er is niet één manier die op alle benaderingen past, maar eerder een combinatie van trucs die je kunnen helpen een spiekbriefje te maken. Hier zijn er een paar;

Wachtwoordbeveiliging versterken

Een van de makkelijkste manieren voor oplichters om toegang te krijgen tot gevoelige informatie is via zwakke wachtwoorden. Volg deze tips om je wachtwoorden beter te beveiligen:

a. Gebruik unieke wachtwoorden: Vermijd het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Maak unieke wachtwoorden voor elke account om een domino-effect te voorkomen in het geval dat er een gecompromitteerd raakt.

b. Meng het: Een sterk wachtwoord moet een mix van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens bevatten.

c. Lang en complex: Streef naar wachtwoorden die minstens 12 tekens lang zijn, zodat ze moeilijker te kraken zijn.

d. Wachtwoordmanager: Overweeg het gebruik van een gerenommeerde wachtwoordmanager om complexe wachtwoorden voor al uw accounts veilig op te slaan en te genereren.

Phishing-pogingen herkennen

Phishing-pogingen kunnen zeer overtuigend zijn, maar met een scherp oog kunt u ze herkennen en voorkomen dat u erin trapt:

a. Controleer de afzender: Controleer het e-mailadres van de afzender om er zeker van te zijn dat het overeenkomt met de officiële contactgegevens van de organisatie die zij beweren te vertegenwoordigen.

b. Beweeg over koppelingen: Beweeg uw muisaanwijzer over de link in een e-mail voordat u erop klikt om de werkelijke URL te zien. Als het er verdacht uitziet, klik er dan niet op.

c. Pas op voor urgentie: Oplichters creëren vaak een gevoel van urgentie om onmiddellijk actie te ondernemen. Neem een stap terug en controleer de legitimiteit van het verzoek voordat je actie onderneemt.

d. Let op typefouten en slechte grammatica: Veel phishing e-mails bevatten spelfouten en grammaticale fouten. Legitieme bedrijven sturen meestal goed geschreven berichten.

Klik nooit op iets waar u niet zeker van bent. In de strijd tegen oplichters is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen!

Voorzichtig zijn met beleggen

Oplichting met beleggingen kan leiden tot aanzienlijke financiële verliezen. Blijf waakzaam met deze beleggingstips:

a. Doe grondig onderzoek: Onderzoek elke investeringsmogelijkheid grondig voordat u geld toezegt. Kijk naar recensies, raadpleeg experts en controleer de legitimiteit van de beleggingsonderneming.

b. Vermijd verkooptactieken onder hoge druk: Wees voorzichtig met investeringsmogelijkheden die u onder druk zetten om snel te beslissen, want legitieme investeringen zijn zelden tijdgevoelig.

c. Diversifieer beleggingen: Door uw beleggingen te spreiden over verschillende activa kunt u het risico verkleinen dat u al uw geld verliest in één frauduleus plan.

d. Geloof niet in gegarandeerde rendementen: Gegarandeerde rendementen bestaan niet. Hoe verleidelijk het ook is, investeringen zijn niet gegarandeerd, zelfs niet als ze beweren dat ze de nieuwste technologie gebruiken.

Onthoud: als het te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook, dus vermijd beleggingen met een hoog rendement.

Uw online transacties beveiligen

Bron: unsplash.com

Het beschermen van je financiële gegevens tijdens online transacties is van vitaal belang om fraude te voorkomen:

a. HTTPS: Zorg ervoor dat websites waar je gevoelige informatie invoert "https://" aan het begin van de URL hebben staan, wat duidt op een beveiligde verbinding.

b. Geverifieerde betaalmethoden: Gebruik bij online aankopen vertrouwde en geverifieerde betaalmethoden zoals PayPal of beveiligde creditcards.

c. Vermijd openbare Wi-Fi: Voer geen gevoelige informatie in wanneer je verbonden bent met openbare Wi-Fi-netwerken, omdat deze gevoeliger zijn voor hackers.

d. Vermijd niet-traceerbare betalingsmethoden: Als een winkel aandringt op betaalmethoden die niet getraceerd kunnen worden, zoals cadeaubonnen of crypto, vermijd deze dan.

Websites en verkopers authenticeren

Als je online winkelt, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je met legitieme websites en betrouwbare verkopers te maken hebt. Volg deze stappen om de authenticiteit van de online winkel en de verkoper te verifiëren:

a. Controleer de URL's van de website: Onderzoek de URL van de website zorgvuldig voordat je een aankoop doet. Legitieme websites hebben meestal "https://" aan het begin staan, wat duidt op een beveiligde verbinding. Vermijd websites met verkeerd gespelde URL's of ongebruikelijke domeinnamen.

b. Lees klantbeoordelingen: Zoek naar klantbeoordelingen en beoordelingen van de online winkel of verkoper. Reviews kunnen waardevolle inzichten geven in de kwaliteit van producten en de betrouwbaarheid van de verkoper.

c. Controleer contactgegevens: Legitieme verkopers geven duidelijke en toegankelijke contactinformatie, waaronder een fysiek adres en klantensupportgegevens. Zorg ervoor dat de verstrekte informatie geldig is en overeenkomt met de beweringen van de verkoper.

Vermijd winkels die je opjagen om een aankoop te bevestigen; controleer de betaalmethoden en wees op je hoede voor grote kortingen en goedkope prijzen.

Bescherm je hart en je financiën

Hier lees je hoe je jezelf kunt beschermen tegen zwendel met romantiek:

a. Vertraag en wees voorzichtig: Als iemand die je online ontmoet snel zijn liefde verklaart en om geld of financiële hulp begint te vragen, wees dan op je hoede. Neem de tijd om de persoon te leren kennen en haast je nooit om geld of persoonlijke informatie te sturen.

b. Vermijd het delen van gevoelige informatie: Deel geen gevoelige informatie zoals je huisadres, burgerservicenummer of financiële gegevens met iemand die je net online hebt ontmoet.

c. Controleer hun identiteit: Gebruik zoekprogramma's voor omgekeerde afbeeldingen om er zeker van te zijn dat de profielfoto's van de persoon met wie je chat niet gestolen zijn van andere bronnen.

d. Vertrouw op je instinct: Als iets niet klopt of te mooi is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Vertrouw op je instinct en negeer geen rode vlaggen.

Romantische oplichters zullen altijd komen met de meest sentimentele verhalen die er zijn; houd je verstand erbij en trap er niet in. Denk eraan, als je hart en je verstand verdeeld zijn, vertrouw dan op je verstand.

Afbeeldingsbron: twitter.com

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het