Het internetgebruik is ongekend hoog en met de grote voordelen komen aanzienlijke gevaren. Deze gevaren omvatten online oplichting: Phishing, Business Email Compromise (BEC), Romance Scams en honderden andere soorten en subtypes van oplichting bestaan tot op de dag van vandaag.
De Ecommerce Foundation heeft het internet afgestruind om een dieper inzicht te krijgen in de staat van online scams in verschillende landen, om zo een overzicht te krijgen van de huidige staat van online scams wereldwijd.
De eerste conclusie die opvalt bij het bekijken van verschillende landen is het verschil in de definitie van een "online scam" en in de strategie om deze te bestrijden. De meeste landen publiceren hun misdaadrapporten aan het einde van het jaar, maar slechts een handvol daarvan specificeert een "online misdrijf". Dit leidt tot een gebrek aan aandacht voor internetoplichting en minder resultaten in de strijd tegen online oplichting.
De tweede beoordeling is dat de aandacht voor de bestrijding van oplichting per land verschilt. Landen als Australië en Nederland richten zich sterk op internetoplichting, de Verenigde Staten en Brazilië richten zich op het versterken van hun cyberbeveiliging, het Verenigd Koninkrijk bestrijdt creditcardfraude en Zuid-Afrika gaat de strijd aan met consumentenoplichting. Terwijl Canada zich ten doel stelt om het aantal valse dienstverbanden te beperken.
Deze dynamiek leidt tot onze derde conclusie; dat landen online oplichting op veel verschillende manieren bestrijden. In sommige landen zijn er gespecialiseerde helpdeskcentra voor slachtoffers van online fraude en andere landen nemen de verantwoordelijkheid om elke zwendel te evalueren en online te delen. De meeste landen richten zich echter niet op individuele zwendelpraktijken, maar sturen slachtoffers door naar de politie om online fraude aan te geven. Nogmaals, afhankelijk van het land zijn er gespecialiseerde politiediensten die zich concentreren op cybercriminaliteit - inclusief online oplichting - en er zijn er die consumenten dwingen om oplichting fysiek aan te geven op hun lokale politiebureau. Tot slot registreren veel landen online oplichting nauwelijks, laat staan dat ze deze vervolgen.
Tot slot ontdekten we dat in de meeste landen de consumentenbeschermingsinstanties geen actieve rol spelen in de bestrijding van online zwendel. Terwijl ons vorige onderzoek "Waarom consumenten in oplichting trappen" aangaf dat consumenten vooral naar deze organisaties kijken om hen te beschermen.
Kortom, we hebben nog een lange weg te gaan. Online oplichting moet eigenlijk wereldwijd worden gemeld en vervolgd, omdat de meeste oplichters buiten het land opereren. De realiteit is dat in de meeste landen het melden van online fraude nauwelijks is georganiseerd, laat staan dat vervolging is gecentraliseerd in gespecialiseerde teams.
Ondanks deze trieste conclusie hopen we dat u zult genieten van ons verslag.
Vriendelijke groeten.
Over de Ecommerce Foundation: Scamadviser maakt sinds 2018 deel uit van de Ecommerce Foundation. De Ecommerce Foundation is een onafhankelijke organisatie die samenwerkt met NGO's, ecommerceverenigingen wereldwijd en andere ecommerce-instellingen met als missie de wereldwijde digitale handel te bevorderen.
Scamadviser gebruikt een algoritme om te bepalen of de website legitiem is met echte beoordelingen of een phishingwebsite, die nepproducten verkoopt. Naast Scamadviser. Ecommerce Foundation de initiatiefnemer van Safe.Shop, het Global Ecommerce Trustmark.
Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!
Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder
Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het