Waarom jonge volwassenen in zwendel trappen

Auteur: Adam Collins

oktober 13, 2023

In de technologische wereld van vandaag hebben jongvolwassenen grenzeloze mogelijkheden door de kracht van het internet te benutten. Dit brengt echter ook een groot gevaar met zich mee, want oplichters zetten vallen voor de nietsvermoedende Gen Z en Millenials. De tijd dat oplichters zich richtten op de oudere bevolking is voorbij. Tegenwoordig worden meer jongvolwassenen gebrand door criminelen die gecamoufleerd zijn in de virtuele schaduwen van het internet en hen lokken met beloften van makkelijk geld en spannende avonturen.

In een recent Global State of Scam 2023 Report werd onthuld dat steeds meer jongeren, vooral in het zuiden van de wereld, het slachtoffer worden van oplichting. Maar wat is de oorzaak van deze toename in oplichting? Verrassend genoeg vertonen jongvolwassenen, ondanks hun aanzienlijke opleiding, kenmerken van overmoed en gretigheid, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor snel rijk worden-oplichtingspraktijken.

Lees verder en we bespreken waarom jongvolwassenen in zwendel trappen en hoe ze zichzelf kunnen beschermen.

5 redenen waarom jongeren geld verliezen door oplichting

Vergis je niet, oplichting is een bedreiging die mensen van alle leeftijden treft, maar het is vaak de jongere generatie die er het slachtoffer van wordt. Uit een onderzoek van Social Catfish blijkt dat van 2017-2022 het bedrag dat Gen Z verliest aan oplichting met maar liefst 2500% is gestegen. Hier zijn enkele redenen waarom jongvolwassenen in zwendel trappen;

Overmoed

Interessant genoeg beschouwen jongvolwassenen, die zijn opgegroeid in het tijdperk van computers en internet, zichzelf vaak als technisch onderlegd. Velen zeggen vol zelfvertrouwen: "Ik kan nooit opgelicht worden. Het is echter juist deze zelfverzekerde houding waar oplichters misbruik van maken, waardoor steeds meer jongvolwassenen het slachtoffer worden van oplichting.

Als je technisch onderlegd bent of je bewust wordt gemaakt van oplichting, maak je je leven niet scam-proof. In plaats daarvan ben je dan minder op je hoede, wat het voor oplichters makkelijker maakt om aan te vallen. Jongvolwassenen moeten dus meer op hun hoede zijn voor oplichters en hun cybervaardigheden gebruiken om zichzelf te beschermen tegen oplichters.

Jongeren zijn chronisch online


Statistieken tonen aan dat mensen gemiddeld meer dan 6 uur per dag online zijn. Omdat het internet een integraal onderdeel is van het moderne leven, is het niet moeilijk te begrijpen waarom oplichters het gemunt hebben op jonge professionals.

Bron: Unsplash

Als je meer tijd online doorbrengt, word je overmatig blootgesteld aan oplichting zoals phishing en malware-aanvallen. Andere soorten zwendel waarmee jongeren te maken krijgen zijn onder andere zwendel met winkelen, investeringen, cryptocurrency en romantiek. Dit brengt ons bij....

Jongvolwassenen vertrouwen vreemden misschien meer

In hun zoektocht naar onafhankelijkheid en nieuwe ervaringen hebben jongvolwassenen soms meer vertrouwen in vreemden. Hun gretigheid om de wereld te verkennen, nieuwe vrienden te maken en zich op onbekend terrein te begeven, kan ervoor zorgen dat ze meer openstaan voor en meer accepteren van de mensen die ze ontmoeten.

Hoewel deze bereidheid tot vertrouwen kan leiden tot oprechte banden en spannende ontmoetingen, kan het hen ook blootstellen aan potentiële risico's, vooral in een wereld waar niet iedereen het beste met hen voor heeft.

Een evenwicht vinden tussen vertrouwen en voorzichtigheid is cruciaal om te kunnen navigeren in de complexiteit van een snel veranderende en onderling verbonden samenleving.

Kwetsbaar voor snel rijk worden programma's

Jonge, ambitieuze mensen zijn vaak de voornaamste doelwitten van snelverrijkingsconstructies. Oplichters zijn bedreven in het inspelen op de nieuwste trends en opkomende technologieën, en bedenken verleidelijke strategieën die aanzienlijke winsten beloven. Deze strategieën worden vaak op grote schaal online gedeeld, vaak met de hulp van beïnvloeders in de sociale media.

Neem bijvoorbeeld de CryptoZoo-saga: velen gingen erin omdat Logan Paul, een populaire influencer, de munt op de markt had gebracht. Dit komt vaak voor, vooral als het om crypto's en NFT's gaat. Te midden van talloze echte cryptoprojecten is er een even groot aantal zelfbenoemde experts die deze digitale valuta exploiteren. Hun agressieve marketingstrategieën kunnen een aanzienlijke aanhang aantrekken en helaas trappen nietsvermoedende individuen, die niet bekend zijn met de rode vlaggen van een dubieus cryptoplatform, in hun val.

Jongvolwassenen handelen impulsief

Jongvolwassenen hebben vaak de neiging om impulsief te handelen, gedreven door hun jeugdige uitbundigheid en levenslust. Dit impulsieve gedrag kan zich op verschillende manieren uiten, van spontane roadtrips tot het nemen van snelle beslissingen over hun opleiding, carrière of financiën.

Deze impulsiviteit kan hen echter ook kwetsbaarder maken voor de vele zwendelpraktijken van oplichters. Een van de manieren waarop oplichters op slachtoffers azen, is door gebruik te maken van onmiddellijke vrachtwagens waarvoor snelle beslissingen nodig zijn.

Als jongvolwassenen zich door de complexiteit van volwassenheid worstelen, is het essentieel om een balans te vinden tussen hun natuurlijke impulsiviteit en een weloverwogen afweging van de keuzes in het leven, zodat ze weloverwogen en verantwoorde beslissingen kunnen nemen.

Andere redenen waarom jongvolwassenen in zwendel trappen

Jongvolwassenen zijn om verschillende redenen vatbaarder voor oplichting dan alleen hun impulsiviteit en technische kennis. Hier zijn enkele andere redenen;

  • Gebrek aan ervaring - beperkte levenservaring maakt het moeilijk om zwendel te herkennen.
  • Angst om iets te missen (FOMO): Het verlangen om deel uit te maken van de laatste trends kan leiden tot impulsieve beslissingen en vatbaarheid voor oplichting.
  • Emotionele kwetsbaarheid: Levensovergangen en emotionele ups en downs kunnen het beoordelingsvermogen beïnvloeden.

Hoe jongeren zichzelf kunnen beschermen tegen oplichting

Hier zijn enkele tips om jongeren te helpen oplichting te vermijden:

  • Wees op je hoede voor ongevraagde e-mails, sms'jes of telefoontjes.
  • Geef geen persoonlijke informatie, zoals je burgerservicenummer of bankrekeninggegevens, aan iemand die je niet kent en vertrouwt.
  • Wees wantrouwig bij elk aanbod dat te mooi klinkt om waar te zijn.
  • Doe onderzoek voordat u financiële beslissingen neemt.
  • Informeer uzelf - leer over veelvoorkomende oplichtingspraktijken, want oplichters passen hun tactieken voortdurend aan.
  • Investeer in financiële kennis - vergroot uw kennis over geldbeheer en beleggen.
  • Vraag advies - raadpleeg vertrouwde familieleden of mentoren voordat je belangrijke beslissingen neemt.
  • Meld verdachte activiteiten- informeer relevante autoriteiten of organisaties over mogelijke oplichting.

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het