Vertrouwenszegels en vertrouwensmerken - Welke zijn echt en welke zijn nep?

Auteur: Jorij

maart 7, 2020

Er worden online honderden, zo niet duizenden vertrouwensmerken aangeboden. Ze verschillen in kwaliteit, branche en regio. Sommige vertrouwensmerken zijn niet meer dan het logo, er zit meer achter. Bij andere wordt het bedrijf onderworpen aan een proces dat weken of maanden kan duren, waarbij de achtergrond van het bedrijf grondig wordt gecontroleerd en de website wordt onderzocht op naleving van de wet.

Ook zijn sommige vertrouwensmerken alleen van toepassing op bepaalde bedrijfstakken zoals reizen, financieel advies of online winkelen.

Tot slot dekken de meeste keurmerken alleen specifieke landen. Een paar keurmerken dekken grotere regio's zoals de Europese Unie, maar weinig of geen keurmerken hebben echt een wereldwijd bereik. Hierbij een paar tips over hoe je de goede van de slechte en de lelijke kunt scheiden.

Hoe de kwaliteit van een keurmerk te controleren

Klik erop! Het eerste wat u moet doen is op het logo van het vertrouwensmerk klikken. Gaat het naar een andere site? Als het naar een pagina op dezelfde site gaat, zegt dat u niets omdat de eigenaar van de website de volledige controle behoudt over de verstrekte informatie. Als het naar een andere site leidt, kunt u de volgende stap nemen.

Staat het bedrijf/de website vermeld op de site van het vertrouwenszegel? Een professionele vertrouwenszegel linkt naar de zogenaamde certificaatpagina over de website die u onderzoekt. Hier moeten de volledige naam van het bedrijf, de contactgegevens en de websites staan. Zo niet, dan moet de site van het vertrouwenszegel een manier bieden om te controleren of de website daadwerkelijk lid/klant is. Als je de website niet kunt vinden op de site van het vertrouwenszegel, wordt de loog waarschijnlijk misbruikt. Een laatste controle zou kunnen zijn om contact op te nemen met het bedrijf van het vertrouwenszegel en te vragen of de website door hen gecertificeerd is.

Waar staat het vertrouwensmerk voor? Dit is een belangrijke stap. Sommige vertrouwenszegels bieden nauwelijks echte bescherming aan consumenten. Veel SSL providers bieden een logo dat betrouwbaarheid communiceert. Maar de enige waarde die ze daadwerkelijk leveren is dat de communicatie tussen jouw computer en de server van de website die je onderzoekt versleuteld is. Andere vertrouwenszegels controleren de financiële, cyberveiligheids- of wettelijke naleving van de website. Zorg ervoor dat je begrijpt welke controles het vertrouwensmerk uitvoert voordat je de website toestemming geeft om zijn logo te tonen.

Welke hulp kunt u verwachten? Controleer tot slot de kleine lettertjes. Biedt het vertrouwensmerk een platform voor geschillenbeslechting of bemiddeling? Ondersteunt het consumenten uit uw land? Wat gebeurt er als de handelaar u moet terugbetalen? De meeste vertrouwenszegels verifiëren alleen, ze bieden geen consumentengaranties. De enige echte macht die ze hebben is om het lidmaatschap van de website in te trekken. We kennen slechts één keurmerk dat een geld-terug-garantie biedt(Trusted Shops, dat vooral actief is in Duitstalige landen).

Hieronder een lijst met vertrouwenszegels voor online winkels en een (subjectieve) indicatie van hun kracht. Als je er een mist, laat het ons dan weten!

Naam Land Sterkte
Bureau voor Betere Zaken Canada, VS, Mexico *
Online Klantenservice Spanje **
Evalor Spanje *
Certifierad E-Handel Denemarken, Noorwegen, Zweden **
EHI Geprufter Online Shop Duitsland ***
Internet Siegel Duitsland *
IT Recht Kanzlei Duitsland *
Kaufer siegel Duitsland *
Megbizhato Hongarije **
Consorzio Netcomm Italië ***
Online Shop Siegel Duitsland *
Osterreichischer E-commerce Gutezeichen Oostenrijk **
QShops Nederland *
Thuiswinkel Nederland ***
TrustArc Verenigde Staten ***
Vertrouwde winkels Oostenrijk, Duitsland ***
Vertrouwd.RO Roemenië ***
VSV Versandhandel Zwitserland ***
Trygg E-Handel Noorwegen **
Webwinkelkeur Nederland **
Webwinkel GuteSiegel Duitsland *
xCert internet gutesiegel Duitsland *
Zertifizierter Schweizer Online Shop Zwitserland *

De Ecommerce Foundation, het moederbedrijf van Scamadviser, biedt ook zijn eigen Safe.Shop keurmerk aan. Ga naar deze pagina voor meer informatie.

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het