USAA, Adobe, Walmart en MEER: Topoplichting van de week

Auteur: Trend Micro

oktober 9, 2023

Deze week hebben we veel phishing-fraude gevonden waarbij oplichters zich voordoen als vertrouwde merken, zoals Walmart, USAA en Adobe. Zou jij al deze scams hebben kunnen herkennen?

Phishing-zwendel

Oplichters die zich voordoen als vertrouwde merken sturen sms-berichten of e-mails met phishing-links. Ze proberen je erop te laten klikken, onder verschillende voorwendselen.

Waarom? Deze links brengen je naar phishingsites die ontworpen zijn om je PII te registreren, bijvoorbeeld je e-mailadres, creditcardnummer of burgerservicenummer. Met deze gegevens kunnen oplichters je bankrekening leeghalen, je identiteit stelen of andere misdaden plegen. Hieronder staan enkele voorbeelden.

Nep USAA beveiligingswaarschuwing

Een van de meest voorkomende tactieken die oplichters gebruiken is het versturen van valse beveiligingswaarschuwingen en je vragen om je account te verifiëren via de bijgevoegde phishing link. We hebben veel valse e-mails van de United Services Automobile Association(USAA) gevonden waarin staat dat een betaling op je rekening is opgeschort en dat je dringend actie moet ondernemen om deze te ontvangen.

Als je erin trapt en op de link klikt, wordt je naar een valse USAA-website geleid die alle inloggegevens en andere persoonlijke gegevens die je invoert kan verzamelen. Op deze manier kunnen oplichters controle krijgen over je USAA-account en je blokkeren. Laat dat niet toe!

[Opmerking: het legitieme webadres van de USAA-website is usaa.com. Als je je account wilt controleren, ga dan rechtstreeks naar de officiële website in plaats van links van onbekende bronnen te gebruiken!]

GRATIS wegblijven van oplichting

De waarheid is dat er veelzwendelen zwendelwebsites op het internet zijn en dat ze steeds moeilijker op te sporen zijn. Voor een eenvoudige en betrouwbare methode om zwendelwebsites op te sporen en te vermijden, kunt u onze gratis browserextensie (Trend Micro ID Protection) en gratis mobiele app(Trend Micro Check) gebruiken.

Zowel ID Protection als Trend Micro Checkkunnen je beschermen tegen oplichting, phishing-links, gevaarlijke websites en nog veel meer! Als je online iets gevaarlijks tegenkomt, word je in realtime gewaarschuwd zodat je weet dat je uit de buurt moet blijven.

Adobe phishing e-mail

Heb je meldingen ontvangen van Adobe waarin je wordt gevraagd de bijgevoegde link te volgen en een gedeeld bestand te bekijken? Houd je vast. Het kan oplichterij zijn!

Op het eerste gezicht lijkt de bijgevoegde link echt. Het valse webadres leidt je echter naar een phishingpagina waar je uiteindelijk je PII kunt vrijgeven. Wees dus voorzichtig!

[Opmerking: ga met de muis over de link om het volledige adres te zien en controleer of het overeenkomt met dat van een correcte Adobe pagina - adobe.com.]

Walmart cadeau zwendel

We hebben al vaker geschreven over valse Walmart sms-berichten. Door je te laten denken dat je een Apple product hebt gewonnen, vragen de oplichters je om je cadeau te claimen via de bijgevoegde phishing link:

(Onze winnaar van de Walmart-wedstrijd is: Ron. Laatste dag om je nieuwe Apple product op te halen: )

Als je de instructies opvolgt, word je naar een valse online ondersteuningspagina van Walmart geleid waar je verschillende vragen moet beantwoorden:

Op het einde vraagt de pagina je om je PII te geven, inclusief afleveradres, telefoonnummer en creditcardgegevens. Er is GEEN cadeau en je PII komt in handen van oplichters. Kijk uit!

Valse verzendteksten

Naast veiligheidswaarschuwingen en gratis cadeaus houden oplichters er ook van om valse afleverberichten te maken om potentiële slachtoffers te misleiden. Ze beweren valselijk dat er problemen zijn geweest met je pakket en vragen je om je bezorggegevens bij te werken om het pakket te krijgen:

Waarschuwing: De levering van uw pakket is mislukt. Om in de toekomst een succesvolle levering te garanderen, verzoeken wij u uw gegevens hier bij te werken: Bedankt!

Het zal je niet verbazen dat de link je naar een copycat website van het bezorgbedrijf brengt. Hier word je, net als hierboven, onder druk gezet om PII op te geven - die door de oplichters wordt verzameld.

Tips om online veilig te blijven

  • Dubbelcheck het mobiele nummer en e-mailadres van de afzender. Zelfs als het legitiem lijkt, denk dan twee keer na voordat je actie onderneemt.
  • Klik nooit op dubieuze links!Ga alleen naar officiële websites en apps om aankopen te doen, informatie bij te werken of de status van een pakket te volgen.
  • Als je per ongeluk ergens je PII hebt achtergelaten, verander dan onmiddellijk je wachtwoorden en informeer je bank en/of andere bedrijven dat oplichters contact met hen kunnen opnemen en zich voordoen als jou.
  • Controleer of uw PII is uitgelekt en beveilig uw accounts op sociale media met Trend MicroID Protection.
  • Voeg tot slot een extra beschermingslaag toe aan uw apparaten met Trend MicroMaximum Security. De Bescherming tegen webbedreigingen, Ransomwarebescherming, Anti-phishing en Anti-spambescherming helpen u oplichting en cyberaanvallen te bestrijden.

Als je dit artikel interessant en/of nuttig vond, DEEL het dan met vrienden en familie om de online gemeenschap veilig en beschermd te houden. Overweeg ook om hieronder een reactie achter te laten of een LIKE te plaatsen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Trend Micro.

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het