Ucraina Donare Scams

Autor: James Greening

martie 1, 2022

De fiecare dată când are loc un eveniment care captează atenția oamenilor la nivel global, escrocii sunt primii care sar și încearcă să exploateze publicul în interes propriu. După cum se arată în raportul nostru Global State of Scams 2021 Report, rapoartele de escrocherie online au crescut cu 90% în 2021, iar această creștere masivă a fost cauzată în principal de pandemia COVID.

Acum, la începutul anului 2022, invazia rusă în Ucraina a devenit un subiect fierbinte la nivel global. Oameni din întreaga lume își arată solidaritatea cu Ucraina și zeci de oameni doresc să ajute în orice fel pot. Există mai multe organizații legitime care activează în Ucraina și care acceptă donații în bani și în natură pentru a asigura aprovizionarea cu produse de primă necesitate a ucrainenilor.

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că escrocii încearcă toate trucurile pe care le cunosc pentru a profita de bunătatea oamenilor care doresc să întindă o mână de ajutor. La momentul scrierii acestui articol, au trecut doar câteva zile de când forțele rusești și-au făcut loc în Ucraina. În ciuda acestui fapt, mai multe tipuri de escrocherii cu donații ne-au fost deja raportate. Mai jos sunt prezentate câteva dintre escrocheriile cu donații din Ucraina la care trebuie să fiți atenți.

La sfârșitul articolului, am enumerat și organizațiile legitime la care puteți dona pentru ajutorarea Ucrainei.

Pledoarie falsă pentru ajutor

Cererile disperate de ajutor din partea unor persoane complet străine sunt un tropar vechi al escrocheriilor prin e-mail. În această ultimă iterație, escrocii pretind că sunt persoane blocate în Ucraina care au nevoie disperată de Bitcoin din diverse motive, cum ar fi hrănirea familiei, mituirea autorităților și altele.

Această înșelătorie este aproape la fel de veche ca și e-mailul însuși și nu există absolut niciun motiv pentru a crede că aceasta este o cerere autentică din partea cuiva din Ucraina. Este probabil ca expeditorul real să fie un escroc de pe un alt continent, care nu ar fi capabil să localizeze Ucraina pe o hartă.

Această înșelătorie nu se limitează doar la e-mail. Escrocii sunt, de asemenea, activi pe rețelele de socializare, solicitând donații de la străini, pretinzând că sunt ucraineni. Escrocii preferă Bitcoin, deoarece tranzacțiile sunt ireversibile și practic nedetectabile.

Campanii de donații false

Campaniile de donații false sunt o altă tactică preferată de escroci. Escrocii înființează campanii false pe site-urile de crowdfunding sub pretextul că vor ajuta Ucraina, însă banii nu sunt folosiți în beneficiul nimănui, ci doar al escrocilor.

Să luăm exemplul site-ului Fund Ukraine (fund-ukraine[.]com), care precizează următoarele:

Suntem un grup de studenți de la Universitatea Națională Politehnică din Lviv, Ucraina. Scopul nostru este ca împreună să încercăm să folosim această platformă cu un mic ajutor pentru a strânge tot ce putem, ajungând în lume și oferind ajutor compatrioților noștri ucraineni.
Am dori să păstrăm lucrurile simple și să acoperim nevoile de bază din abundență în timpul crizei, AJUTĂ-NE SĂ OPRIM RĂZBOIUL.
#UkraineNeedsYou

Datele de înregistrare a domeniului site-ului arată că acesta a fost creat la 25 februarie 2022 (acum trei zile, la momentul redactării acestui articol) și, cu toate acestea, nu există nicio informație verificabilă care să ateste că este într-adevăr o campanie legitimă. Singurul link extern de pe site este pentru o pagină Instagram @saveukraine_official care nu există.

Site-ul este operat în mod anonim și conține doar adrese de portofele criptografice. Prin urmare, donațiile sunt, de asemenea, acceptate în mod anonim și nu există nicio responsabilitate cu privire la faptul că fondurile donate sunt într-adevăr utilizate în scopul propus. Există o mare probabilitate ca Fund Ukraine să fie o înșelătorie.

Escrocherii NFT

În timp ce escrocii de mai sus solicită fonduri în mod direct, alți escroci o fac pe căi indirecte. Ca și cum nu ar fi suficiente escrocherii NFT la care să fiți atenți, escrocheriile cu donații în Ucraina au infestat și spațiul NFT.

Consultați campania de mai jos care pretinde că donează veniturile obținute din vânzarea de NFT-uri pentru a ajuta Ucraina. Profilul Twitter a fost creat în februarie 2022, ceea ce înseamnă că este o inițiativă nouă, fără informații de fond disponibile. Nu există nicio modalitate de a verifica dacă fondurile vor fi folosite efectiv pentru bunăstarea ucrainenilor, ceea ce face foarte posibil ca aceasta să fie doar o escrocherie.

Acesta este doar începutul și suntem siguri că vom vedea mult mai multe escrocherii creative de donații în Ucraina, utilizând diferite tactici pentru a păcăli oamenii să creadă că donează pentru o cauză bună. Donați doar organizațiilor legitime verificate pentru a vă asigura că oamenii care au nevoie de ajutor îl primesc și că nu vă umpleți buzunarele escrocilor.

Doriți să sprijiniți oamenii din Ucraina? Iată cum puteți ajuta

Iată o listă neexhaustivă de organizații care solicită ajutor. Donațiile pot fi făcute prin intermediul link-urilor către site-urile lor sau paginile de socializare.

Sursa: NPR

Raportați o înșelătorie!

Te-ai îndrăgostit de o farsă, ai cumpărat un produs fals? Raportați site-ul și atenționați-i pe alții!

Ajutor și informații

Povești populare

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie. Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru. Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului. Verificați legăturile din rețelele sociale Social media este o parte esențială a afacerilor de comer

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!! Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu. Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită. PayPal Card de debit/Carte de credit Transfer bancar Transfer bancar Google Pay Bitcoin PayPal Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție. Condiții pentru a depune o contestație: Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, ve