Typosquatting oplichting: Waarom elk detail telt

Auteur: Adam Collins

februari 23, 2024

Stel je voor dat je haast hebt om je bankrekening te controleren, dus je typt snel de URL in, maar helaas, je vingers verraden je en je komt terecht op een site die griezelig veel lijkt op de website van je bank. Dit is waar oplichters op hopen met typosquatting. Typosquatting is een vorm van oplichterij waarbij oplichters met URL's knoeien om klanten naar dubieuze websites te lokken. Deze vorm van social engineering scam wint de laatste tijd steeds meer terrein. Typosquatting kan er gemakkelijk toe leiden dat nietsvermoedende klanten gevoelige gegevens aan slechte acteurs geven en de betrokken bedrijven kunnen reputatieschade oplopen.

Dus, wat is typosquatting en waarom zou je je zorgen moeten maken? Lees verder en we bespreken waarom typosquatting, waarbij een simpele vergissing van het toetsenbord, tot enorme verliezen kan leiden.

Wat is typosquatting

Zoals de naam al doet vermoeden, is "typo" wanneer mensen typefouten maken. Oplichters registreren vaak domeinen met typefouten in hun URL's om gebruikers te misleiden. Uiteindelijk kunnen gebruikers de websites bezoeken en denken dat ze de echte site bezoeken, maar in werkelijkheid bezoeken ze een scam-website.

Typosquatting gebeurt meestal op twee manieren;

  • Gebruikers kunnen per ongeluk de naam van een website verkeerd typen. Bijvoorbeeld Gmai.com in plaats van Gmail.com.
  • Oplichters kunnen ze lokken via phishingaanvallen.

Het blijft niet bij verkeerd gespelde URL's bij typosquattingzwendel, want de oplichters gaan tot het uiterste om zich voor te doen als de echte website. Als je niet oppast, zie je het verschil tussen de twee websites niet.

De twee onderstaande websites hebben bijvoorbeeld dezelfde naam, lay-out en ontwerp, maar hebben twee verschillende URL's.

Voorbeeld 1

Voorbeeld 2

Soorten typosquatting

Er zijn verschillende manieren waarop scammers typosquatting uitbuiten. Hier zijn er enkele;

Aas en wissel: Beloften vs. realiteit

Stel je voor: je bent online op zoek naar iets speciaals en stuit op een website die er helemaal legaal uitziet. Opgewonden doe je je aankoop. Maar als het pakketje aankomt, is het niet wat je verwacht had. Misschien heb je een mooie jurk besteld, maar in plaats daarvan heb je een gewone stropdas gekregen. Dat is de bait-and-switch tactiek - het belooft iets maar levert iets anders.

Wat het nog erger maakt, is dat het uitzoeken van de rommel een nachtmerrie kan zijn. Proberen je geld terug te krijgen op je creditcard voelt als het ontwarren van een knoop, en artikelen retourneren? Vergeet het maar - je zult waarschijnlijk moeten betalen voor de retourzending. Het is een stiekeme truc waardoor je je in de steek gelaten voelt en geen geld meer hebt.

Imitators: De wolf in schaapskleren

Oplichters zijn stiekem. Ze werken er hard aan om hun nepwebsites op de echte te laten lijken. Ze kopiëren alles - het logo, de opzet van de pagina's en zelfs de kleuren. Het is alsof ze proberen een perfecte na-aper te zijn. En omdat ze zoveel op de echte lijken, is het makkelijk om in hun trucs te trappen. Het is een spel van misleiding dat je voor de gek kan houden en gefrustreerd kan achterlaten.

Enquêtes en Giveaways: Van leuk tot fraude

Je denkt dat je meedoet aan een onschuldige enquête of een leuke weggeefactie, maar in werkelijkheid geef je je persoonlijke gegevens op een presenteerblaadje. Door identiteitsdiefstal kunnen ze een ravage aanrichten in je financiën, kredietlijnen openen op jouw naam of je zelfs online imiteren. Het is alsof je een vreemde thuis uitnodigt voor thee en erachter komt dat hij je koelkast heeft geplunderd, je identiteit heeft gestolen en nu door de stad paradeert en zich voordoet als jou. Het is niet alleen een vertrouwensbreuk; het is een ernstige schending van je privacy en veiligheid, waardoor je wijd open staat voor allerlei duistere zaken.

Gerelateerde zoekresultaten: Roulette met omleidingen

Je maakt een eenvoudige typefout, maar in plaats van je bestemming te bereiken, word je naar de website van een concurrent gestuurd. Deze sluwe mensen verdienen geld elke keer als iemand op hun site klikt, in wezen profiterend van andermans fouten. Het is alsof je je favoriete winkel probeert te vinden en terechtkomt bij een namaakwinkel verderop in de straat, maar de namaakwinkel krijgt elke keer betaald als je er per ongeluk naartoe gaat. Het is niet alleen vervelend voor jou; het is ook oneerlijk voor het echte bedrijf, omdat deze krakers profiteren van hun goede naam om winst te maken.

David Cenciotti registreerde bijvoorbeeld "Goggle.com" waarop advertenties werden weergegeven en hij profiteerde van die onderneming. Google ondernam gerechtelijke stappen waardoor Google uiteindelijk de zaak won en het domein werd overgedragen aan Google.

Hoe Typosquatting-fraude herkennen

Typosquatting kan lastig te herkennen zijn, maar met een scherp oog en wat bewustzijn kun je jezelf beschermen tegen deze geniepige zwendel. Hier zijn enkele tips om typosquatting-fraude te herkennen:

Besteed aandacht aan URL-details

Neem even de tijd om de URL te controleren wanneer je op het punt staat om gevoelige informatie in te voeren of online transacties uit te voeren. Soms zit de duivel in de details en kan een tweede blik je behoeden voor problemen.

Pas op voor omleidingen

Als je onverwacht wordt omgeleid naar een website die verdacht veel lijkt op de website die je wilde bezoeken, ga dan voorzichtig te werk. Typosquatting scammers gebruiken vaak omleidingstechnieken om nietsvermoedende gebruikers naar hun scam websites te lokken. Zo kwamen we onlangs deze website Infocialisguides.com tegen, die doorverwijst naar Happyfamilystore-rx.com.

Wees voorzichtig met pop-ups en advertenties

Houd die vervelende pop-ups en advertenties in de gaten. Als ze om persoonlijke informatie vragen of deals aanbieden die te mooi klinken om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Het kan een typosquatting setup zijn die probeert je gegevens te stelen.

Onderzoek de inhoud van de website

Duik dieper in de inhoud van de website die je bezoekt. Let op de lay-out, het merk en de algemene functionaliteit. Hoewel typosquatting-sites kunnen proberen legitieme sites na te bootsen, kan nader onderzoek inconsistenties of slechte kwaliteit onthullen die hun ware aard verraden.

Conclusie: Het loont om op te letten

In een wereld waar een simpele tikfout een uitnodiging kan zijn voor online oplichting, is het cruciaal om oplettend te blijven Typosquatting is niet zomaar een klein ongemak; het is een geniepig spel dat oplichters spelen om nietsvermoedende gebruikers te misleiden. De verschillende tactieken, van "bait-and-switch" tot "impersonation", benadrukken de noodzaak om zorgvuldig te zijn in onze online interacties.

Dus, hoe bescherm je jezelf tegen deze stiekeme zwendelpraktijken? Houd de gegevens in het webadres in de gaten, wees voorzichtig met onverwachte doorverwijzingen en kijk uit voor louche pop-ups en advertenties waarin om te veel persoonlijke informatie wordt gevraagd. Kijk goed naar de website waar je bent - als er iets niet klopt, is dat waarschijnlijk ook zo.

Fouten gebeuren, maar sommige zijn duurder, zoals klikken op de verkeerde URL. Denk eraan om te vertragen, dubbel te controleren en rekening te houden met het belang van elk detail wanneer je online bent. Blijf scherp en blijf veilig!

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het