Trusa de supraviețuire pentru escrocherii cu locuri de muncă online: Ce trebuie să știți și cum să le evitați

Autor: Trend Micro

august 18, 2021

Sunteți în căutarea unui loc de muncă? Escrocii știu că sunteți disperat în căutarea unui loc de muncă și de aceea fac tot posibilul să vă convingă că sunteți cel mai potrivit pentru o anumită ofertă de muncă și vă îndeamnă să le dați bani sau informații personale sensibile.

De fapt, escrocheriile cu locuri de muncă provoacă mai multe pierderi decât credeți: Better Business Bureau (BBB) a estimat că 14 milioane de persoane se confruntă cu escrocherii de angajare și pierd peste 2 miliarde de dolari pe an. EEK! Acestea fiind spuse, ești sigur că știi cum să identifici o înșelătorie la locul de muncă și să o eviți?

Cum funcționează escrocheriile la locul de muncă

Există multe escrocherii de locuri de muncă diferite, cu diverse tactici și trucuri, dar toți escrocii vor același lucru: fie banii, fie informațiile dvs. personale. Iată cum se desfășoară una dintre escrocheriile clasice cu locuri de muncă:
1. 1. Escrocii vă contactează prin intermediul rețelelor de socializare sau al mesajelor text, pretinzând că vă oferă o oportunitate de angajare prea bună pentru a fi adevărată.

Escrocherie cu locuri de muncă prin WhatsApp. Sursa: Reddit

2. Nu există un interviu oficial, totul se face prin intermediul serviciilor de mesagerie online. Sunteți angajat imediat, fără un contract legitim. Iată un exemplu.

3. Îți cer să plătești o taxă în avans pentru a-ți asigura postul, pentru a cumpăra echipament de birou sau pentru "pachete de pornire", ca să numim doar câteva.

4. S-ar putea să vă ceară să trimiteți informații personale sensibile, inclusiv numărul de asigurare socială sau chiar numărul contului bancar, prin intermediul unui formular online.

E-mail de înșelătorie cu locuri de muncă. Sursa: Reddit

5. Escrocii inițiază alte înșelăciuni, cum ar fi înșelăciunile cu cecuri false. De exemplu, escrocii vă trimit un cec și vă cer să depuneți o parte din bani și să returnați restul.

A fost inițiată o escrocherie cu cecuri false. Sursa: Reddit

Cum să depistezi o înșelătorie cu locuri de muncă: 4 semnale de alarmă la care trebuie să fii atent

  • Cereri de bani sau de informații sensibile. Companiile legitime nu vă vor cere niciodată să plătiți pentru slujba lor și nici nu vă vor cere să furnizați informații sensibile, cum ar fi datele de identificare ale contului bancar.
  • Descrierea vagă a postului. Recrutarea decentă a unui loc de muncă va include cerințe specifice, cum ar fi educația, experiența, abilitățile necesare și responsabilitățile clare, mai degrabă decât cele mult prea simple și ridicole. "Trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani"? Asta înseamnă toată lumea.
  • Ofertă prea bună pentru a fi adevărată . Lucrezi de acasă, faci doar introducere de date și primești 3.200 de dolari pe lună? Probabil că este o înșelătorie! Dacă plata pentru un loc de muncă este nejustificat de mare față de standard și abia dacă trebuie să faceți eforturi, vă rugăm să fiți atenți.

O ofertă de muncă prea bună pentru a fi adevărată. Sursa: Reddit

  • Informații de contact suspecte sau lipsa informațiilor de contact. Este posibil ca escrocii să vă contacteze prin intermediul rețelelor de socializare în loc de e-mailuri oficiale. Chiar dacă există un e-mail, acesta provine de la un serviciu de e-mail online (de exemplu, Gmail, Yahoo sau Outlook) în loc de e-mailul corporativ. În alte cazuri, escrocii creează adrese de e-mail care arată similar cu cele autentice ale marilor companii. În plus, aceștia nu oferă metode de comunicare autentice, cum ar fi adresa de e-mail și numărul de telefon al companiei.

Cum să evitați escrocheriile cu locuri de muncă

  • Fă-ți temele despre oferta de muncă. Căutați pe Google numele companiei și verificați legitimitatea acesteia. Potrivit FTC, puteți adăuga cuvinte cheie precum "scam", "review" sau "complaint" pentru a vedea dacă au existat escrocherii de locuri de muncă legate de companie. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că escrocii ar putea, de asemenea, să se dea drept companii legitime și celebre, precum Valve. Aceștia ar putea oferi site-ul real al companiei ca referință, dar vă rugăm să rămâneți sceptici. Căutați anunțul de angajare pe site și vedeți dacă este corect.
  • Căutați locuri de muncă din surse demne de încredere. FTC sugerează câteva resurse de încredere pentru cei care își caută un loc de muncă pentru început, inclusiv USAJobs.gov, CareerOneStop și USA.gov. În ceea ce privește rețelele de socializare, le puteți folosi pentru a obține cele mai recente informații despre angajări, dar nu le folosiți ca un canal pentru a aplica la vreun loc de muncă.
  • Nu plătiținiciodată în avans. Indiferent de ceea ce vă cere "compania" să plătiți, de exemplu, cursuri de formare profesională sau consumabile de birou, nu plătiți.
  • Fiți isteți cu informațiile personale. Nu le trimiteți prin e-mail, prin formulare online sau în orice alt mod. Angajații nu trebuie să furnizeze date personale detaliate sau informații sensibile. Și nici dumneavoastră nu trebuie să o faceți.
  • Verificați linkurile înainte de a da click. Fiți atenți la linkurile incluse în e-mailurile sau mesajele text cu oferte de muncă. Link-urile pot fi link-uri de phishing sau, într-o situație mai gravă, malware-ul va începe să se descarce odată ce faceți clic pe ele.
    Utilizați Trend Micro Check pentru detectarea imediată a escrocheriilor. (Este GRATUIT!)

1. Copiați-lipiți un link și trimiteți-l la Trend Micro Check pe Messenger sau WhatsApp pentru rezultate într-o secundă.

Utilizați Trend Micro Check pentru detectarea imediată a escrocheriilor.

2. Trend Micro Check este, de asemenea, disponibil ca extensie Chrome.
Aceasta va bloca automat site-urile periculoase pentru dvs:

Trend Micro Check blochează automat site-urile periculoase pentru dumneavoastră.

Sau descărcați Trend Micro Maximum Security pentru o gamă mai largă de protecție, inclusiv Web Threat Protection, Ransomware Protection, Anti-phishing și Anti-spam, Privacy Scanner pentru Facebook și Twitter, Social Networking Protection și Parental Controls. Faceți clic pe butonul de mai jos pentru a-l încerca:

În cele din urmă, dacă suspectați o înșelătorie cu locuri de muncă, vă rugăm să raportați acest lucru la FTC.

Mult noroc în căutarea unui loc de muncă și fiți mereu în siguranță!

Urmăriți Trend Micro Home pe Facebook/Twitter/Instagram pentru mai multe sfaturi anti-înșelăciune în trend și alte informații utile, de asemenea.

Dacă vi se pare util acest articol, vă rugăm să îl DISTRIBUIȚI pentru a vă proteja familia și prietenii!

Raportați o înșelătorie!

Te-ai îndrăgostit de o farsă, ai cumpărat un produs fals? Raportați site-ul și atenționați-i pe alții!

Ajutor și informații

Povești populare

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie. Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru. Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului. Verificați legăturile din rețelele sociale Social media este o parte esențială a afacerilor de comer

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!! Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu. Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită. PayPal Card de debit/Carte de credit Transfer bancar Transfer bancar Google Pay Bitcoin PayPal Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție. Condiții pentru a depune o contestație: Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, ve