Topkerstzwendel om voor uit te kijken 2022

Auteur: Trend Micro

december 24, 2022

Er zijn veel veelvoorkomende zwendelpraktijken die, hoewel ze het hele jaar door bestaan, rond de feestdagen nog vaker voorkomen omdat zwendelaars hun inspanningen opvoeren. Hieronder staan zeven van de meest voorkomende zwendelpraktijken waar je tijdens de feestdagen op moet letten, zodat je veilig blijft voor zwendelaars.

Oplichting bij bezorging

Omdat mensen in de aanloop naar Kerstmis veel cadeaus online kopen, weten oplichters dat de meeste mensen een levering van pakketten verwachten - en elk jaar proberen ze hier misbruik van te maken met oplichtingspraktijken zoals de onderstaande.

Ze worden meestal verzonden via e-mail (zoals het voorbeeld hierboven) of tekst. Ze zeggen dat je een levering hebt of dat je een levering hebt gemist en dat je op een link/knop moet klikken om het te ontvangen. Er is geen pakket/levering - de oplichters willen alleen dat je klikt zodat ze je kunnen verleiden tot het delen van je persoonlijke en/of financiële informatie.

Valse liefdadigheidsfraude op Facebook

Oplichters hebben onlangs berichten op Facebook geplaatst waarin ze beweren dat ze mensen die het minder goed hebben helpen met het kopen van kerstcadeaus.

Als er contact wordt opgenomen, sturen deze scammers een bericht met een link naar een scamsite die is ontworpen om de persoonlijke/financiële gegevens van mensen te stelen.

Als je een neppost voor een goed doel op Facebook ziet, meld dit dan onmiddellijk door op de drie puntjes in de hoek van de post te klikken en vervolgens op Zoek ondersteuning of meld de post en volg de instructies op het scherm.

Valse winkelsites

Het is het drukste winkelseizoen van het jaar en oplichters willen daar graag van profiteren! Er zijn de laatste tijd veel nepwinkelsites met een kerstthema (zoals de onderstaande) opgedoken.

Let bij het herkennen van valse winkelsites op gekke kortingen, een gebrek aan informatie over contact-/retourbeleid en een verdachte URL (www.cheap-chr1stmasgifts[.]xyz, bijvoorbeeld).

Voorbeeld-URL's van valse kerstwinkelsites

  • pilosaleltd[.]com
  • omitages[.]com
  • hardaddy[.]com
  • myfaceboxer[.]com
  • morrity[.]com
  • shoepublic[.]com
  • martinhuset[.]com
  • airysumer[.]com
  • devotisev[.]com
  • usadino[.]com
  • maanlichtzon[.]com

Het spreekt voor zich, maar shop niet op sites als deze. Of je ontvangt je artikelen nooit of wat je wel ontvangt is een goedkope namaak. De kans dat je ooit je geld terugkrijgt is bijna 0%.

Oplichting met weggeefacties

Deze worden ook vaak via e-mail of sms verstuurd. Het bericht zal zeggen dat je een prijs of een bepaald geldbedrag hebt gewonnen en om het te claimen moet je een enquête of een andere taak voltooien, maar onvermijdelijk wordt je gevraagd om veel persoonlijke informatie te geven.

De oplichters hopen dat potentiële slachtoffers zo opgewonden zijn bij het vooruitzicht van het ontvangen van hun prijs dat ze hun verdediging laten zakken en hun informatie delen, die kan worden gebruikt om andere misdrijven zoals identiteitsdiefstal te plegen.

Valse beveiligingsmeldingen

Deze valse beveiligingsmeldingen komen meestal via e-mail of sms binnen. Ze zeggen meestal dat er een ernstig probleem is met een van je online accounts (Amazon in het voorbeeld hieronder) en dat je op een link moet klikken om het binnen 24 uur op te lossen, anders wordt je account opgeheven - een veelgebruikte tactiek van oplichters om je bang te maken.

Als je een bericht ontvangt waarvan je denkt dat het een nep beveiligingswaarschuwing is, ga er dan op geen enkele manier mee om. Ga in plaats daarvan naar de officiële site zelf en neem indien nodig contact op met het ondersteuningsteam.

Makkelijk geld verdienen / Joboplichting

Oplichters weten dat mensen een baantje of bijbaantje dat kan resulteren in wat makkelijk geld - vooral tijdens de feestdagen - op prijs stellen. Er zijn onlangs verschillende sites geweest die aantrekkelijke, goedbetaalde banen adverteren waarvoor geen ervaring nodig is of sites die beweren dat je duizenden dollars kunt verdienen door mensen op links te laten klikken. Als sites als deze te mooi lijken om waar te zijn, dan zijn ze dat bijna zeker ook, dus wees voorzichtig.

Hier zijn twee voorbeelden van dergelijke zwendel: easy money scam sites/nepjob site

Cadeaubonfraude

Rond de feestdagen zien we altijd een toename van zwendel met cadeaubonnen omdat de oplichters weten dat de meeste mensen wel wat extra geld kunnen gebruiken.

Als je een bericht ontvangt waarin staat dat je een gratis cadeaubon hebt gewonnen of zou kunnen winnen, dan is het bijna zeker oplichterij. Ga er dus op geen enkele manier mee om, want je zou kunnen worden misleid om per ongeluk je persoonlijke en/of financiële gegevens te delen.

Hoe u deze feestdagen zwendel kunt vermijden

Trend Micro Check - onze 100% GRATIS browserextensie en mobiele app - kan u deze feestdagen en daarna beschermen tegen oplichting! Gevaarlijke websites, schadelijke e-mails, phishing-links en nog veel meer worden in realtime gedetecteerd, dus als je online iets gevaarlijks tegenkomt, weet je dat je uit de buurt moet blijven!

Dus, waar wacht je nog op? Download Trend Micro Check vandaag nog GRATIS!

Afbeeldingsbron: Pexels.com

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het