Top 10 meest gebruikte zoekmachines & tips om te browsen

Auteur: Trend Micro

december 11, 2021

Dit artikel is afkomstig van Trend Micro.

In de moderne wereld is het zoeken naar informatie eenvoudig. U hoeft niet meer van de ene bibliotheek naar de andere te gaan, talloze pagina's door te bladeren of de inhoudsopgave te controleren voordat u vindt wat u zoekt. Door simpelweg woorden in te typen op het internet krijg je oneindig veel resultaten - je hoeft ze alleen maar in te perken.

Wat is een zoekmachine?

Als je iets wilt vinden, zoals een website of pagina met de informatie die je nodig hebt, moet je naar een zoekmachinepagina gaan om trefwoorden op te zoeken.

Een zoekmachine is een programma of toepassing die het web controleert, zoekt en doorzoekt naar sites op basis van trefwoorden. Het gebruikt deze trefwoorden en retourneert pagina's die verband houden met wat je hebt ingetypt.

Zoekmachines gebruiken webcrawlers of webspiders om het World Wide Web te catalogiseren. Deze crawling bots worden gebruikt om inhoud te indexeren. Ze scannen, controleren, beoordelen en inspecteren site pagina's en hun informatie over het hele web.

Opmerkelijke zoekmachines en hun korte geschiedenis

Archie - In de jaren negentig verscheen de allereerste zoekmachine, Archie genaamd. Het doel was om FTP-sites te doorzoeken om indexen te maken van bestanden die konden worden gedownload.

Veronica en Jughead - Ontstaan rond 1992/93, beiden doorzochten bestandsnamen en titels in Gopher indexsystemen.

Infoseek - In 1994 konden webmasters met dit programma in realtime een pagina indienen en aanbieden.

Yahoo Search - Ook opgericht in 1994, het creëerde een verzameling gunstige webpagina's met een beschrijving van elke website.

Looksmart, Excite en AltaVista - Deze zoekmachines werden opgericht in 1995 en probeerden te concurreren met Yahoo.

Backrub - Het eerste project van Google, Backrub, werd rond 1996 gemaakt en was een zoekmachine die backlinks gebruikte voor zoekopdrachten. Het rangschikte pagina's op basis van citaten van andere sites.

Ask Jeeves - Deze zoekmachine werd gestart in 1996 en maakte gebruik van menselijke redacteuren die zoekopdrachten probeerden te matchen.

Google - Officieel gelanceerd in 1998.

MSN Search - Vertrouwde op drie verschillende zoekmachines: Looksmart, Overture en Inktomi.

Snap - Een enigszins complexe zoekmachine, uitgebracht in 2005, die zoekvolumes, inkomsten en adverteerders toont.

Bing - Rebranded naam voor MSN/Live Search.

Schema.Org - In 2011 werkten Microsoft, Google en Yahoo samen aan Schema.org om gestructureerde internetgegevens te creëren.

Top 10 meest gebruikte zoekmachines

De volgende lijst bevat de top tien van over de hele wereld:

1. Google:"Just google it" is tegenwoordig een alomtegenwoordige uitdrukking. Google is van alle zoekmachines het populairst - zelfs populairder dan alle andere zoekmachines samen. Volgens statistieken gebruikt ongeveer 78% van de desktops en laptops Google.

2. Yahoo: In het verleden concurreerde Yahoo met Google. Maar in de loop der jaren zijn de gebruikers van Yahoo aanzienlijk afgenomen. Nu wordt het vooral gebruikt als back-up zoekmachine voor het geval de dominante zoekmachine uitvalt.

3. Bing: Microsoft Bing (of gewoon Bing) is eigendom van Microsoft. Het is ontstaan uit MSN Search en Windows Live Search. Deze zoekmachine is trots op haar 'decision' engine die suggesties geeft aan de zijkanten.

4. AOL Search: Vroeger bekend als American Online Search. Deze zoekmachine wordt vooral gebruikt door oudere mensen die gewend zijn aan AOL.

5. Duck Duck Go: Sommigen zeggen dat Duck Duck Go voor en door Hipsters is. Maar de belangrijkste reden waarom gebruikers voor deze zoekmachine kiezen is dat het de zoekgeschiedenis niet bijhoudt en spammy websites vermijdt.

6. Baidu: Deze zoekmachine is de op twee na grootste. Baidu domineert de Chinese markt en is de eerste keuze in China. Deze zoekmachine heeft een geavanceerd online censuursysteem omdat er veel beperkingen zijn in het gebied waar de zoekmachine actief is.

7. Yandex: Als Baidu China als markt heeft, dan heeft Yandex de Russische markt.

8. Ask: De oorsprong is het oudere "Ask Jeeves". Omdat het niet kon concurreren met Google, wordt het nu aangedreven door Google - als je ze niet kunt verslaan, sluit je je bij ze aan!

9. Naver: Zuid-Korea is nog zo'n grote tech- en communicatiemarkt met zijn eigen zoekmachine, Naver.

10. Seznam: de zoekmachine die populair is in Tsjechië en Europa.

En een paar eervolle vermeldingen:

Ecosia - Doneert overtollige inkomsten aan organisaties die bomen planten.
Dogpile - Toont resultaten van de top 3 zoekmachines (Google, Bing en Baidu).
Gigablast - Een open-source zoekmachine.
Qwant - Een populaire, in de EU gebaseerde zoekmachine.

Tips voor het gebruik van zoekmachines

Zoekmachines zijn briljante hulpmiddelen om onmiddellijk de informatie te krijgen die we willen. Maar omdat zoekmachines over het algemeen niet veel beveiligingsmogelijkheden hebben, moet u investeren in een beveiligingsproduct om efficiënt te kunnen browsen.

1. Installeer de werkbalk Maximum Security om te voorkomen dat je schadelijke websites bezoekt.

U kunt de Trend Micro Maximum Security toolbar service installeren, die u waarschuwt voor veiligheidsrisico's met betrekking tot de websites die u bezoekt.

Wanneer u online zoekt, worden websites in zoekmachines zoals Google, Bing, Baidu en Yahoo gecontroleerd en beoordeeld. De Trend Micro werkbalk biedt paginaclassificaties die aangeven of de pagina veilig, verdacht, gevaarlijk, vertrouwd of niet getest is.

  • Een Mac-gebruiker? Geen probleem. Trend Micro Antivirus One for Mac heeft dezelfde werkbalkfunctie om uw online activiteiten te beschermen.

2. Installeer AdBlock One om vervelende advertenties tegen te houden.

Gebruik daarnaast ook AdBlock One voor Safari. Deze app voorkomt dat je last hebt van vervelende online advertenties en helpt webpagina's sneller te laden - een belangrijke stimulans om je digitale leven veilig te stellen en te verbeteren.

Zonder AdBlock One

Met AdBlock One

Als je dit artikel interessant en/of nuttig vond, DEEL het dan met familie en vrienden.

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het