Steam-cadeaubonfraude: Hoe te vermijden

Auteur: Adam Collins

januari 18, 2023

Je hoeft geen gamer te zijn om van Steam te hebben gehoord, maar als je een gamer bent, is de kans groot dat je Steam-fraude al bent tegengekomen, zoals de 'Dit account heeft de Steam Servicevoorwaarden geschonden'-zwendel en de Steam Wallet Code-fraude.

Een andere populaire Steam-fraude is de Steam Gift Card-fraude. Op het moment dat ik dit artikel schrijf, bestaan deze scams al jaren en toch lijkt niemand ze te kennen. De meeste mensen komen er pas achter nadat ze het slachtoffer zijn geworden. Met de toename van online zwendel is het belangrijk om op de hoogte te blijven en te weten hoe je jezelf kunt beschermen. In dit artikel bespreken we wat Steam Gift Card Scams zijn, hoe ze werken en hoe je ze kunt vermijden.

Waarom zou iemand een Steam gift card nodig hebben?

Een Steam-cadeaukaart is een prepaid cadeaukaart waarmee je games, software en andere artikelen van het online gamingplatform Steam kunt kopen. Het is een gemakkelijke manier voor gamers om de nieuwste titels te bemachtigen zonder dat ze een creditcard of bankpas hoeven te gebruiken. Helaas zijn er ook oplichters die misbruik proberen te maken van nietsvermoedende mensen door valse Steam-kaarten te verkopen.

Bron: Unsplash

Steam-cadeaubonnen zijn populair onder gamers omdat ze een handige manier zijn om games te kopen zonder dat je persoonlijke gegevens zoals creditcardnummers hoeft in te voeren. Het zijn ook geweldige cadeaus voor vrienden en familieleden die graag videogames spelen. Het is echter belangrijk om op te passen voor mogelijke oplichters als je Steam-cadeaukaarten koopt. Oplichters kunnen schijnbaar legitieme kaarten aanbieden tegen gereduceerde prijzen, maar deze worden vaak niet geleverd.

Hoe Steam-cadeaubonnen werken

Steam-cadeaubonnen zijn populaire cadeaus voor vrienden en familieleden die van gamen houden, maar ze kunnen ook een veel voorkomend doelwit zijn van oplichters. Hier zijn enkele van de meest voorkomende manieren waarop Steam-cadeaukaartfraude werkt:

1. Steam phishing zwendel

Oplichters worden altijd slimmer, ondanks de inspanningen van belanghebbenden om het bewustzijn te vergroten. Een van de manieren waarop scammers gamers kunnen bereiken is via phishing e-mails. Ze sturen je een e-mail waarin ze beweren van Steam te komen en bieden je ofwel waanzinnige aanbiedingen aan of beweren dat ze "iets verkeerds hebben opgemerkt met je account". Dit alles is erop gericht om je je Steam-inloggegevens te laten sturen.

Steam-cadeaubonnen worden via e-mail of een in-app-bericht naar de ontvanger gestuurd. De gebruiker wisselt vervolgens de Steam Gift Card code in die wordt gecrediteerd in de vorm van Steam Wallet fondsen.

Het probleem is dat veel oplichters valse e-mails sturen met codes en je account stelen wanneer je probeert je cadeaukaart in te wisselen. Dit gebeurt door je naar een valse Steam-inlogpagina te leiden.

2. Steam-handelszwendel

Oplichters kunnen proberen je te verleiden tot een soort Steam-cadeaukaartruil. Sommigen ruilen de kaarten tegen een lagere prijs of bieden andere cadeaus aan.

Afbeeldingsbron: Pexels.com

Een andere veelvoorkomende Steam-zwendel houdt in dat iemand je vraagt om een Steam-kaart te kopen in ruil voor iets anders, zoals game-items of virtuele valuta. De oplichter vraagt je dan om de code op de achterkant van de kaart te sturen via e-mail of sms. Zodra ze de code hebben, kunnen ze die gebruiken om items op Steam te kopen zonder je ooit iets te betalen.

Een ander type Steam-handelszwendel houdt in dat iemand zich voordoet als een legitieme handelaar die aanbiedt om je game-items voor een te hoge prijs te kopen. Maar zodra je ze de items hebt gestuurd, verdwijnen ze zonder je ooit te betalen.

Om jezelf te beschermen tegen Steam-fraude, moet je altijd onthouden dat je nooit je persoonlijke gegevens of creditcardgegevens moet geven aan iemand die je niet vertrouwt. Als je een verdacht aanbod tegenkomt, neem dan de tijd om het te onderzoeken en zorg ervoor dat het legitiem is voordat je ergens mee akkoord gaat. Wees ook voorzichtig als je handelt met andere gebruikers, want er is altijd een risico om opgelicht te worden.

3. Zich voordoen als Steam-medewerkers

Fraudeurs kunnen proberen zich voor te doen als Steam-medewerkers om toegang te krijgen tot je account of persoonlijke gegevens. Ze kunnen contact met je opnemen via e-mail, sociale media of zelfs via het Steam-platform zelf. Deze oplichters beweren vaak dat ze van Valve Corporation zijn en bieden gratis cadeaus aan zoals gamecodes of Steam-cadeaubonnen als je ze je inloggegevens geeft.

Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkele legitieme vertegenwoordiger van Valve Corporation ooit om je wachtwoord of andere gevoelige informatie zou vragen. Als iemand contact met je opneemt en beweert een Steam-medewerker te zijn, reageer dan niet en rapporteer hem onmiddellijk. Klik bovendien nooit op links die door deze fraudeurs worden gestuurd, omdat ze naar schadelijke websites kunnen leiden die zijn ontworpen om je gegevens te stelen.

4. Aas en wissel

Bait and switch is een vorm van oplichting waarbij iemand een aantrekkelijke deal of product aanbiedt, maar het vervolgens inruilt voor iets anders wanneer de klant al heeft toegezegd te kopen. Deze vorm van fraude wordt vaak gebruikt bij Steam-cadeaukaartfraude. Een oplichter kan een afgeprijsde Steam-cadeaukaart aanbieden op een website of socialemediaplatform. Wanneer het slachtoffer de kaart koopt, krijgen ze een code toegestuurd die niet werkt of een heel ander artikel dan wat er werd geadverteerd. De oplichters verdwijnen meestal, zodat het slachtoffer niets meer kan doen.

Slachtoffers moeten op hun hoede zijn voor aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, omdat het hier om oplichtingspraktijken kan gaan.

Hoe Steam Card zwendel vermijden

Zoals altijd ben ik een groot voorstander van 'let op de koper'. Als het gaat om Steam-cadeaukaarten, moet je voorzichtig zijn met het kopen en verkopen van deze kaarten op secundaire markten. Hoewel veel transacties probleemloos verlopen, is er ook een tekort aan oplichters. Degenen die het meest kwetsbaar zijn, zijn degenen die deze risico's niet kennen. Jezelf informeren en in staat zijn om oplichting te herkennen is de beste manier om jezelf te beschermen tegen het worden van een slachtoffer.

Koop Steam-cadeaubonnen alleen rechtstreeks bij Steam of bij geautoriseerde verkopers. Kopen bij een onbekende derde partij is riskant en kan leiden tot frauduleuze activiteiten. Geef daarnaast nooit je persoonlijke of financiële gegevens online aan iemand die je niet kent.

Wees bovendien op je hoede voor aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. Oplichters gebruiken vaak lokkertjes om slachtoffers te verleiden tot het kopen van frauduleuze cadeaubonnen. Als iets verdacht lijkt, kun je er het beste vanaf blijven.

Zo koop je Steam-cadeaubonnen op de officiële site

Het kopen van een Steam-cadeaubon is vrij eenvoudig: Gebruikers bezoeken de winkelpagina voor een cadeaubon die hen interesseert en klikken op "Toevoegen aan winkelwagentje" wanneer ze klaar zijn om hun aankoop af te ronden. Zodra de aankoop is bevestigd, verschijnt er een pop-up waarin om betalingsgegevens wordt gevraagd, waaronder het e-mailadres van de ontvanger en het verzendadres indien nodig. Nadat deze gegevens zijn ingevoerd en op "Bevestigen" is geklikt, ontvangt de gebruiker een e-mail met instructies over hoe de Steam-cadeauboncode kan worden ingewisseld bij het afrekenen van een aankoop op de website van Valve.

Steam-cadeaubonnen kunnen direct na aankoop worden ingewisseld door op "Inwisselen" te klikken in de rechterbenedenhoek van elke pagina op de Steam-website. Met een Steam-cadeaubon kunnen gebruikers games, software en andere digitale entertainmentartikelen met korting kopen in de Steam Store.

Conclusie

Steam is al sinds 2003 een populaire bestemming voor gamers, met wereldwijd meer dan 125 miljoen actieve gebruikers. Hoewel het platform een toevluchtsoord is geworden voor ontwikkelaars en uitgevers om hun titels uit te brengen, is het ook een hotspot voor oplichters die misbruik willen maken van de gemeenschap.

Steam-cadeaubonfraude komt steeds vaker voor op sociale mediaplatforms. Om online veilig te blijven, is het belangrijk om alleen kaarten te kopen van officiële bronnen en om nooit persoonlijke of financiële informatie online te geven.

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het