Pot fi recuperate criptomonedele de la escroci?

Autor: James Greening

februarie 26, 2021

Tranzacțiile cu criptomonede devin din ce în ce mai frecvente pe zi ce trece, chiar dacă puțini sunt conștienți de pericolele asociate cu acestea. Până în momentul în care conștientizează, este de obicei prea târziu.

Această lipsă de cunoaștere s-a dovedit a fi o binecuvântare pentru escroci, care exploatează anumite dezavantaje ale tehnologiei blockchain pentru a înșela consumatorii. Escrocii au trecut acum de la primirea plăților prin metode precum Gift card și Western Union la criptomonede, deoarece acestea le oferă un anonimat și o siguranță sporite.

Escrocheriile legate de investiții sunt cel mai frecvent tip de înșelăciune care implică criptomonede. La Scamadviser, întâlnim zilnic numeroase site-uri de investiții false. Aceste site-uri promit randamente absurd de mari, cum ar fi 1% pe zi pe termen nelimitat și pretind că tranzacționează criptomonede, forex, opțiuni binare și multe altele.

Victimele pe care le vizează au cunoștințe slabe în materie de investiții și sunt ușor de convins să se despartă de banii lor, pentru ca mai târziu să realizeze că totul a fost o înșelătorie. Deoarece escrocii cer să fie plătiți folosind criptomonede, de obicei Bitcoin, primim în mod regulat cereri de la victime care au nevoie de ajutor pentru a-și recupera criptofondurile furate.

Pot fi anulate tranzacțiile cu criptomonede?

Pur și simplu, nu.

Fără a intra în detalii tehnice, natura tehnologiei blockchain este de așa natură încât tranzacțiile, odată procesate, nu pot fi anulate. Nu există o facilitate de "chargeback" similară cu cea a cardurilor de credit, deoarece nu există o autoritate centrală care să poată controla fluxul de fonduri. Nu există nicio bancă care să acționeze ca intermediar între dumneavoastră și comerciant. În esență, tranzacțiile blockchain sunt mai apropiate de o tranzacție în numerar decât de un transfer bancar. Unele portofele criptografice au încorporată o opțiune "Rambursare", dar rambursarea trebuie să fie inițiată de comerciantul însuși și nu poate fi forțată de o terță parte.

Pentru a înțelege mai bine acest lucru, să luăm exemplul cardurilor de credit. Dacă plătiți un comerciant folosind un card de credit, banca efectuează o plată digitală către comerciant în numele dumneavoastră, iar această sumă este acoperită ulterior de dumneavoastră atunci când plătiți factura de card de credit. Dacă solicitați o rambursare, banca pur și simplu anulează plata pe care a făcut-o către comerciant și aceasta este dedusă din factura cardului de credit. Acest sistem oferă un fel de plasă de siguranță.

În cazul criptomonedelor, întrucât nu există un intermediar, nu există nici o plasă de siguranță. Nu vă puteți plânge la "serviciul clienți" dacă sunteți înșelat, deoarece nu există o entitate singulară care să se ocupe de blockchain.

Urmărirea tranzacțiilor criptografice pentru a dezvălui identitatea escrocului

Fiecare tranzacție cu criptomonede are o "amprentă" unică, ceea ce face posibilă urmărirea fluxului de fonduri de la un portofel de criptomonede la altul. Cu toate acestea, tranzacțiile sunt anonime și nu pot fi legate direct de o anumită persoană.

În teorie, este posibil să se afle cine este persoana care se află în spatele acestor tranzacții. În practică, încercarea de a identifica persoana care utilizează portofelul este un proces lung și complicat, care necesită implicarea mai multor părți.

După ce a stabilit traseul mișcării fondurilor, agenția de investigații trebuie să contacteze bursa cu o cerere de a dezvălui identitatea persoanei care deține portofelul. În majoritatea țărilor este obligatorie verificarea utilizatorilor prin intermediul unui proces de cunoaștere a clientului (KYC) pentru a preveni spălarea de bani. Cu toate acestea, multe dintre aceste companii sunt înființate în țări care nu impun verificarea KYC.

Escrocul ar putea, de asemenea, să transfere fondurile offline în ceea ce se numește un "portofel rece", ceea ce ar putea duce la un punct mort.

În continuare, presupunând că fondurile nu au fost transferate într-un portofel rece și că portofelul sau bursa efectuează verificarea KYC, cel mai probabil ar putea refuza să dezvăluie informațiile, cu excepția cazului în care există o cerere oficială din partea autorităților de aplicare a legii. Acesta poate fi un proces complicat, deoarece escrocii cu criptomonede operează la nivel internațional, ceea ce înseamnă că autoritățile de aplicare a legii din mai multe țări trebuie să se coordoneze.

Este, de asemenea, obișnuit ca escrocii să folosească muli de bani pentru a-și spăla banii. Prin urmare, este posibil ca persoana pe numele căreia a fost înregistrat portofelul să nu fie deloc escrocul.

După toate aceste eforturi, chiar dacă escrocul este identificat, victima trebuie să fie suficient de norocoasă pentru ca acesta să aibă încă fondurile necesare pentru a le plăti înapoi.

Putem deduce de aici că, deși tranzacțiile criptografice pot fi teoretic urmărite pentru a identifica escrocul, acest lucru este aproape imposibil de realizat într-un scenariu realist. Sumele pierdute nu sunt, în general, suficient de mari pentru ca forțele de ordine să se implice, iar cazul se poate prelungi la nesfârșit dacă este internațional.

Agenții de recuperare a criptomonedelor

În ciuda faptului că este destul de clar că tranzacțiile cu criptomonede sunt ireversibile, există o mulțime de companii care se laudă cu încredere că pot ajuta victimele escrocheriilor să își recupereze criptomonedele. Toate acestea urmează aceleași tipare. În primul rând, își promovează intens serviciile prin intermediul unor mijloace precum motoarele de căutare:

Reclame spam pe site-uri precum YouTube și Instagram.

Chiar și pe Scamadviser, eliminăm în fiecare lună între 200 și 300 de recenzii false de la persoane care spun că fondurile lor au fost recuperate de o firmă de recuperare. Aceste recenzii nu ar trebui să fie niciodată de încredere.

De asemenea, aceștia trimit comunicate de presă plătite care pot fi confundate cu adevărate articole de presă.

Site-urile web conțin întotdeauna mărturii de la clienți entuziasmați care au crezut că nu-și vor recupera niciodată banii, dar care au reușit să-și recupereze fondurile furate datorită agenției de recuperare.

Toți par foarte încrezători și menționează în mod special că pot recupera criptomonede.

Deci, au ei un secret pe care restul lumii criptografice nu îl cunoaște? Ei bine, cele mai multe dintre aceste firme pe care le-am investigat sunt escrocherii complete, în timp ce altele oferă servicii de o eficacitate îndoielnică.

Toate oferă "consultații gratuite", aparent pentru a evalua dacă există vreo șansă ca victima să își recupereze banii. În mod curios, se pare că nu refuză niciodată un caz. Adevăratul scop al consultației este de a înțelege nivelul de disperare al clientului.

Deoarece multe dintre victimele lor își pierd economiile de-o viață, acestea sunt disperate să aibă orice fel de speranță de a-și recupera banii. În mod nesurprinzător, acestea vor fi de acord cu orice cerere făcută de agenția de recuperare, atâta timp cât aceasta continuă să ofere speranța de a recupera fondurile. Aceste firme solicită întotdeauna onorarii în avans și nu lucrează niciodată pe bază de performanță, adică nu își deduc onorariile din suma recuperată, chiar dacă inițial pot pretinde acest lucru.

Deși unele dintre ele pretind că sunt "agenții de investigații" și nu "agenții de recuperare a creanțelor", declarațiile făcute în reclamele și pe site-urile lor web cu privire la ratele ridicate de succes nu susțin ceea ce spun.

Am întâlnit două tipuri de agenții de recuperare atunci când vine vorba de recuperări de criptomonede: Escrocherii și Escrocherii la limită

Agenții de recuperare a creanțelor frauduloase

Escrocii mențin așa-numitele "liste de măgari" sau "liste de fraieri" cu victime pe care le vor viza din nou, în cele din urmă, cu încă o escrocherie. În cazul escrocilor de investiții, aceștia abordează victimele după o perioadă scurtă de timp, pretinzând că sunt agenți de recuperare.

Acest tip de firme nu sunt altceva decât escrocherii cu avansuri, în care vă iau banii și dispar. Un truc obișnuit este acela de a cere acreditările portofelului electronic al victimei, inclusiv cheia privată, pentru a obține acces. Apoi îi cer victimei să depună o anumită sumă în portofelul electronic pentru a "converti Bitcoin-ul recuperat care nu poate fi cheltuit în Bitcoin care poate fi cheltuit".

Chiar dacă acest lucru nu are sens, victimele nu știu acest lucru și ajung să depună bani în portofelul la care escrocul are acces. Odată făcut acest lucru, este pur și simplu o chestiune de a muta fondurile în propriul portofel criptografic al escrocului și de a dispărea.

Agenții de recuperare a escrocheriilor la limită

Acestea sunt agenții de recuperare care funcționează relativ profesionist și care oferă servicii reale atunci când vine vorba de recuperarea non-cripto. Cu toate acestea, tot ceea ce fac este să distribuie e-mailuri tipizate pe care victima însăși trebuie să le trimită băncii sau companiei de carduri. Acestea sunt lucruri pe care oamenii le pot face singuri, fără niciun cost. Cu toate acestea, întrucât se oferă un fel de serviciu, nu se poate spune că este o înșelătorie completă.

Cu toate acestea, lucrurile devin mult mai dubioase atunci când vine vorba de recuperarea criptomonedelor de către aceste firme. Am verificat recenziile pentru aceste site-uri și am constatat că, deși ar putea avea recenzii pozitive în general, recenziile care implică cazuri de criptomonede nu sunt nici pe departe la fel de pozitive.

Aceștia oferă speranțe false de recuperare a fondurilor criptografice, deși știu că șansele sunt mici, doar pentru a putea extrage onorarii de la client sub forma unui avans.

Și în aceste cazuri, ei furnizează pur și simplu e-mailuri bazate pe șabloane pe care victima trebuie să le trimită autorităților de aplicare a legii și brokerilor de escrocherie. În timp ce unii brokeri escroci pot oferi rambursări pe baza amenințărilor cu acțiuni în justiție, majoritatea nu o fac. În cele din urmă, clienții sfârșesc prin a plăti comision de reținere după comision de reținere, pe măsură ce cazul se prelungește, ajungând în cele din urmă să aibă pierderi și mai mari.

Concluzie

În prezent, există modalități inovatoare de a ajuta victimele înșelăciunilor să își recupereze banii. Din păcate, tehnologia care ar putea permite acest lucru este încă în curs de elaborare și nu este încă disponibilă publicului. Deși există speranța că în viitor se vor putea recupera criptomonedele, probabil că nu va fi niciodată gratuit sau la fel de ușor ca recuperarea monedei fiat de la escroci.

Concluzie: Nu plătiți niciodată străinii folosind criptomonede, deoarece nu există nicio speranță de recuperare în cazul în care sunteți înșelat.

Mai multe informații


Urmăriți canalele noastre de social media pentru știri despre cele mai recente escrocherii și sfaturi pentru a fi în siguranță online. De asemenea, vă invităm să vă alăturați comunității în creștere de luptători împotriva escrocheriilor pe grupul nostru de Facebook.


Acest articol a fost scris de un voluntar al luptătorilor împotriva înșelăciunilor. Dacă credeți că articolul de mai sus conține inexactități sau lipsesc informații relevante, vă rugăm să contactați Scamadviser.com folosind acest formular.

Raportați o înșelătorie!

Te-ai îndrăgostit de o farsă, ai cumpărat un produs fals? Raportați site-ul și atenționați-i pe alții!

Ajutor și informații

Povești populare

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie. Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru. Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului. Verificați legăturile din rețelele sociale Social media este o parte esențială a afacerilor de comer

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!! Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu. Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită. PayPal Card de debit/Carte de credit Transfer bancar Transfer bancar Google Pay Bitcoin PayPal Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție. Condiții pentru a depune o contestație: Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, ve