Oekraïne donatieoplichting

Auteur: James Greening

maart 1, 2022

Elke keer dat er een gebeurtenis is die de aandacht trekt van mensen wereldwijd, zijn oplichters de eersten die inspringen en proberen het publiek uit te buiten voor hun eigen gewin. Zoals gerapporteerd in ons Global State of Scams 2021 Report, zijn de online scam-rapporten in 2021 met 90% gestegen en deze enorme groei werd voornamelijk veroorzaakt door de COVID pandemie.

Nu, begin 2022, is de Russische invasie in Oekraïne een wereldwijd hot topic geworden. Mensen over de hele wereld zijn solidair met Oekraïne en veel mensen willen helpen op welke manier dan ook. Er zijn verschillende legitieme organisaties actief in Oekraïne die donaties in contanten en natura aannemen om de Oekraïners van eerste levensbehoeften te voorzien.

Het is dan ook geen verrassing dat oplichters alle mogelijke trucs uitproberen om munt te slaan uit de vriendelijkheid van mensen die een helpende hand willen toesteken. Op het moment van schrijven van dit artikel is het nog maar een paar dagen geleden dat Russische troepen Oekraïne binnenvielen. Desondanks zijn er al verschillende soorten donatiefraude bij ons gemeld. Hieronder staan enkele van de Oekraïense donatiefraude waarvoor je moet oppassen.

Aan het einde van het artikel hebben we ook legitieme organisaties opgesomd waaraan je kunt doneren om Oekraïne te helpen.

Valse verzoeken om hulp

Wanhopige smeekbeden om hulp van volslagen vreemden is een oude trope van e-mailoplichting. In deze nieuwste versie doen oplichters zich voor als mensen die vastzitten in Oekraïne en die Bitcoin wanhopig nodig hebben voor verschillende redenen, zoals het voeden van hun familie, het omkopen van autoriteiten en meer.

Deze zwendel is bijna zo oud als e-mail zelf en er is absoluut geen reden om aan te nemen dat dit een echt verzoek is van iemand in Oekraïne. De echte afzender is waarschijnlijk een oplichter in een ander werelddeel die Oekraïne niet op een kaart kan vinden.

Deze zwendel beperkt zich niet alleen tot e-mail. Oplichters zijn ook actief op sociale media om donaties van vreemden te vragen door zich voor te doen als Oekraïners. Oplichters geven de voorkeur aan Bitcoin omdat de transacties onomkeerbaar en praktisch niet traceerbaar zijn.

Valse donatiecampagnes

Valse donatiecampagnes zijn een andere favoriete tactiek van oplichters. Oplichters zetten nepcampagnes op crowdfundingssites op onder het mom van Oekraïne, maar het geld komt alleen de oplichters zelf ten goede.

Neem het voorbeeld van de site Fund Ukraine (fund-ukraine[.]com) waarop het volgende staat:

Wij zijn een groep studenten van de Lviv Polytechnische Nationale Universiteit, Oekraïne. Ons doel is om samen te proberen en gebruik te maken van dit platform met een kleine hulp om te verzamelen wat we kunnen door de wereld te bereiken en hulp te bieden aan onze mede-Oekraïners.
We willen het simpel houden en in overvloed voorzien in de basisbehoeften tijdens de crisis, HELP ONS OM DE OORLOG TE STOPPEN.
#Oekraïne heeft u nodig

Uit de domeinregistratiegegevens van de website blijkt dat deze is gemaakt op 25 februari 2022 (drie dagen geleden op het moment dat dit artikel werd geschreven) en toch is er geen verifieerbare informatie dat het inderdaad om een legitieme campagne gaat. De enige externe link op de website is voor een Instagram-pagina @saveukraine_official die niet bestaat.

De site wordt anoniem beheerd en bevat alleen crypto portemonnee adressen. Daarom worden de donaties ook anoniem geaccepteerd en is er geen verantwoording over of het gedoneerde geld inderdaad wordt gebruikt voor het beoogde doel. De kans is groot dat Fund Ukraine een scam is.

NFT oplichting

Terwijl de bovenstaande oplichters rechtstreeks fondsen werven, doen andere oplichters het op een omslachtige manier. Alsof er nog niet genoeg NFT-fraude is om op te letten, is er nu ook Oekraïne-donatiezwendel.

Bekijk de onderstaande campagne waarin wordt beweerd dat de opbrengst van de verkoop van NFT's wordt gedoneerd om Oekraïne te helpen. Het Twitter-profiel is aangemaakt in februari 2022, wat betekent dat dit een gloednieuw initiatief is zonder beschikbare achtergrondinformatie. Er is geen manier om na te gaan of het geld daadwerkelijk zal worden gebruikt voor het welzijn van de Oekraïners, waardoor het goed mogelijk is dat dit gewoon oplichterij is.

Dit is nog maar het begin en we zullen zeker nog veel meer creatieve Oekraïense donatiefraude zien waarbij verschillende tactieken worden gebruikt om mensen te laten denken dat ze doneren voor een goed doel. Doneer alleen aan geverifieerde legitieme organisaties om er zeker van te zijn dat de mensen die hulp nodig hebben die ook krijgen en dat jij niet de zakken van oplichters vult.

Wil je de mensen in Oekraïne steunen? Hier leest u hoe u kunt helpen

Hier is een niet-uitputtende lijst van organisaties die om hulp vragen. Donaties kunnen worden gedaan via de links naar hun websites of sociale mediapagina's.

Bron: NPR

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het