Nu lăsa dragostea să te orbească: Amenințarea crescândă a escrocheriilor romantice

Autor: Adam Collins

februarie 10, 2023

Escrocheriile romantice pot devasta victimele, lăsându-le cu sentimentul că au fost trădate și că au profitat de ele. Acestea se prezintă sub mai multe forme, dar toate au un lucru în comun: escrocheriile romantice sunt concepute pentru a profita de încrederea cuiva. Escrocii romantici sunt în număr mare pentru a atrage romantici nefericiți și nefericiți. Cu toate acestea, nu este o afacere ca de obicei, deoarece escrocii devin mai creativi pe măsură ce trec anii.

Unele dintre tipurile comune de înșelăciuni romantice includ catfishing, înșelăciuni militare și înșelăciuni cu iubiți. Mai sunt acestea cele mai comune escrocherii romantice în 2023? Alăturați-vă nouă în timp ce descoperim unele dintre cele mai comune escrocherii romantice din prezent și cum vă puteți proteja pe dumneavoastră și inima dumneavoastră de escrocii fără inimă.

Care sunt cele mai recente escrocherii romantice?

Escrocheriile romantice au fost una dintre cele mai populare escrocherii, după cum se observă în raportul Global State of Scams din 2022. Cu escrocii schimbând vitezele către escrocherii mai complexe, iată câteva dintre cele mai comune pentru a vă echipa mai bine.

Escrocherii de măcelărire a porcilor

Escrocheria de măcelărire a porcilor este o înșelătorie urâtă care presupune ca escrocii să își "îngrașe" victimele înainte de a le mătura toți banii. Aceasta a început în China și era cunoscută sub numele de shāzhūpán, care se traduce liber prin îngrășarea a ceva pentru a fi măcelărit.

În cadrul acestei escrocherii, escrocii vor începe prin a crea încredere în victimele lor cu lucruri precum cuvinte de afirmare și promisiuni. Odată ce victima are încredere în ei, li se oferă sfaturi false privind investițiile sau criptomonedele, prin care victimele ajung să trimită bani escrocilor.

Jan Santiago, de la Global Anti Scam Organization, spune că, la început, aceștia găseau victime în aplicațiile de învățare a limbilor străine și în aplicațiile de dating. Apoi au trecut la rețelele de socializare, cum ar fi Facebook și Tinder, precum și LinkedIn, și, în cele din urmă, la mesaje aleatorii. Capcanele lor pot deveni foarte elaborate, cum ar fi trimiterea de flori și seturi de ceai. Sindicatele de escroci pot chiar angaja modele reale pentru a efectua apeluri telefonice, note vocale și videochat. Toate acestea pentru a vă face să aveți încredere în ei înainte de a lovi.

Înșelăciuni militare de dragoste

După cum sugerează și numele, aceasta este una în care o persoană va ajunge și se va da drept personal militar. În cele mai multe cazuri, cel mai probabil vor fi desfășurați, de aici și motivul pentru care nu vă puteți întâlni față în față. Apoi, vor construi o relație de încredere cu dumneavoastră și, la un moment dat, vă vor cere să le trimiteți bani pentru a acoperi cheltuielile, cum ar fi un zbor de întoarcere acasă. De obicei, preferă transferurile în numerar sau criptomonedele și vor găsi aproape orice scuză pentru a nu obține un transfer de mile aeriene. Vor insista asupra transferurilor în numerar, care sunt greu de urmărit.

Escrocherie cu număr greșit

Deși este normal să primești un mesaj text de la un număr greșit, poate fi și acesta un complot pentru a te înșela. BBB raportează o creștere a numărului de escrocherii romantice care implică numere greșite, de obicei părând a fi o fată tânără care încearcă să trimită un SMS prietenului ei.

Scopul principal aici este de a stârni emoții de simpatie din partea victimelor nevinovate, care vor dori să se angajeze cu tânăra fată. Odată ce răspundeți, utilizatorii știu cel puțin că linia este activă și pot continua cu alte escrocherii de inginerie socială. Unii escroci pot continua prin a vă trimite fotografii obscene și pot încerca să vă împingă să vă înscrieți pe site-uri pentru adulți, unde vă pot colecta detaliile cărții de credit.

Site-uri de întâlniri false

Având în vedere că o mulțime de oameni apelează la întâlniri online, aproximativ 57 de milioane numai în SUA, s-a înregistrat o creștere a numărului de site-uri de întâlniri false. Pentru a părea legitime și populare, site-urile de întâlniri false apelează la inteligența artificială pentru a menține conversația. Acest lucru, plus utilizarea de falsuri profunde, vă poate convinge că vorbiți cu o persoană reală în loc de un chatbot. Scopul lor este de a vă colecta detaliile cărților de credit și de a vă sifona bani din conturi.

Sursa imaginii: Unsplash.com

Cum să te protejezi

Cel mai bun mod de a vă proteja de înșelătoriile romantice este să fiți conștienți de semnele de avertizare. Dacă cineva pe care îl cunoașteți online începe să vă ceară bani sau alte favoruri, este probabil să fie o înșelătorie. De asemenea, este important să vă feriți de orice persoană care pare prea bună pentru a fi adevărată sau care face presiuni asupra dvs. pentru bani sau alte favoruri.

De asemenea, este esențial să fiți precaut atunci când împărtășiți informații personale online. Nu dați niciodată informații despre contul bancar, numărul de asigurare socială sau alte informații sensibile cuiva pe care nu îl cunoașteți. Fiți precaut față de oricine vă cere aceste informații, chiar dacă pare legitim.

Am căzut în capcana unei escrocherii romantice, ce urmează?

Dacă vă aflați la capătul unei escrocherii romantice, nu vă învinovățiți. Kathy Waters, co-fondatoare a organizației Advocating Against Romance Scammers, spune: "Toată lumea își dorește pe cineva cu care să își împărtășească viața și visele, pe care să îl iubească și cu care să îmbătrânească. Nu este nimic în neregulă cu asta, nu ai făcut nimic greșit." Ea continuă să spună: "Majoritatea supraviețuitorilor înșelați se simt jenați și rușinați pentru că s-au îndrăgostit de ceva și de cineva care nu este real."

Este important să vă amintiți că ați fost victima unor manipulatori profesioniști și că acest lucru i se poate întâmpla oricui. Nu vă învinovățiți, se întâmplă chiar și celor mai educați care cad în plasa acestor escrocherii elaborate și bine organizate.

Chiar dacă aplicarea legii poate fi lentă, deoarece este inundată de cazuri de criminalitate cibernetică, Kathy Water sfătuiește victimele înșelăciunilor romantice să meargă mai departe și să își depună dosarele. Ea notează: "Toate datele sunt colectate și păstrate pentru posibile informații viitoare "similare" care pot fi legate de un alt raport care poate duce, eventual, la deschiderea unui caz."

Acest lucru a fost, de asemenea, reluat de Jan Santiago, director adjunct al Global Anti Scam Organization, care spune: "Există o șansă mai mare de a deschide un caz dacă există multe victime ale aceleiași bande de escroci, astfel încât victimele acelorași escroci pot fi nevoite să încerce să se găsească între ele." Dacă ați căzut într-una dintre numeroasele escrocherii sofisticate de dragoste, mergeți mai departe și depuneți un caz, justiția poate fi lentă, dar puteți ajuta următoarea persoană să evite escrocii.

Concluzie

Escrocheriile romantice sunt din ce în ce mai frecvente și pot fi devastatoare pentru victime. Fiind conștient de semnele unei înșelăciuni romantice, vă puteți proteja pentru a nu deveni o victimă. Dacă credeți că ați putea fi victima unei înșelăciuni romantice, este important să contactați autoritățile și să raportați escrocul.

Fiți precaut față de oricine pare prea bun pentru a fi adevărat sau care vă presează pentru bani sau alte favoruri. Nu dați niciodată informații despre contul bancar, numărul de asigurare socială sau alte informații sensibile cuiva pe care nu îl cunoașteți. Rămâneți în siguranță chiar și atunci când căutați dragostea!

Raportați o înșelătorie!

Te-ai îndrăgostit de o farsă, ai cumpărat un produs fals? Raportați site-ul și atenționați-i pe alții!

Ajutor și informații

Povești populare

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie. Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru. Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului. Verificați legăturile din rețelele sociale Social media este o parte esențială a afacerilor de comer

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!! Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu. Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită. PayPal Card de debit/Carte de credit Transfer bancar Transfer bancar Google Pay Bitcoin PayPal Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție. Condiții pentru a depune o contestație: Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, ve