Investeren in nieuwe crypto's? Wees voorzichtig met deze 4 rode vlaggen

Auteur: Adam Collins

oktober 26, 2023

Sinds hun lancering hebben cryptocurrencies een buzz gecreëerd. Met bijna 23.000 cryptocurrencies die vandaag de dag bestaan, zijn er veel opties voor mensen die willen investeren in digitale valuta. Met slechts 8.832 actieve cryptocurrencies ontstaat er echter een grote uitdaging voor beleggers, omdat de keuze tussen de juiste en de verkeerde crypto een groot verschil kan maken.

In de snel evoluerende wereld van cryptocurrency blijven nieuwe digitale valuta de interesse van beleggers trekken. Naast legitieme mogelijkheden zijn er echter ook zwendelpraktijken die erop gericht zijn om nietsvermoedende individuen te misleiden en te bestelen. Het is van vitaal belang om te begrijpen hoe u veilig door dit landschap kunt navigeren en uw zuurverdiende geld kunt beschermen.

De aantrekkingskracht van nieuwe cryptocurrencies

Nieuwe cryptocurrencies beloven vaak baanbrekende functies, innovatieve technologieën en het potentieel voor aanzienlijke winsten. Deze beloften kunnen aanlokkelijk zijn, vooral als ze inspelen op de nieuwste trends en ontwikkelingen in de cryptowereld.

In het verleden hebben we bijvoorbeeld cryptocurrencies gezien die binnen een korte periode tot ongelofelijke hoogten stegen, om vervolgens te crashen en vrijwel waardeloos te worden. Deze"pump-and-dump schema's", waarbij de waarde kunstmatig wordt opgeblazen voordat het keldert, dienen als een sterke herinnering aan de risico's die gepaard gaan met nieuwe en onbewezen digitale valuta.

Rode vlaggen herkennen

In het steeds groter wordende universum van cryptocurrencies is het herkennen van potentiële zwendel essentieel voor het beschermen van je investeringen. Er zijn verschillende rode vlaggen waar je op moet letten bij het verkennen van nieuwe digitale valuta:

Te agressieve beloften

Benader met voorzichtigheid elk project dat gegarandeerde, onrealistische rendementen belooft binnen een ongewoon kort tijdsbestek. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

Gebrek aan transparantie

Legitieme projecten hebben duidelijke en gedetailleerde documentatie, inclusief een whitepaper waarin de technologie en doelstellingen worden uitgelegd. Bij oplichters ontbreekt deze transparantie vaak. Laat je niet misleiden door een goed ontworpen website of het gebruik van beïnvloeders op sociale media om de crypto's aan de man te brengen. Nog niet zo lang geleden veroorzaakte de CrytoZoo-saga, waarbij influencer Logan Paul betrokken was, miljoenen verliezen voor investeerders.

Anonimiteit

Een gerenommeerde cryptocurrency moet een zichtbaar en verantwoordelijk team hebben. Oplichters verschuilen zich vaak achter anonieme of valse teamleden. Recentelijk gebruiken scammers AI en deepfakes om een "team" te creëren dat er legitiem uitziet. Je kunt verschillende tools gebruiken om te controleren of de foto's legitiem zijn.

Naleving van regelgeving

Hier wordt het wat ingewikkeld. Oplichters vestigen zich in een ander land en beweren dat ze in een ander land aan de regels voldoen. Je kunt bijvoorbeeld een crypto vinden die beweert gevestigd te zijn in Azië, maar toch beweert dat hij compliant is in het Verenigd Koninkrijk. Het wordt nog beter, een oplichter vertroebelt het geheel door te beweren dat hij eigendom is van een ander bedrijf, vermoedelijk geregistreerd bij een ander bedrijf, alleen maar om legitiem te klinken.

Legitieme cryptocurrencies houden zich aan de relevante regelgeving. Een opvallende afwezigheid van naleving van de regelgeving kan een teken zijn dat het om oplichterij gaat.

Bron: Unsplash.com

Nieuwe cryptozwendel vermijden

Het veiligstellen van je investeringen in de wereld van cryptocurrency vereist een methodische en waakzame aanpak. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

Grondig onderzoek

Wanneer je een investering in een nieuwe cryptocurrency overweegt, is grondig onderzoek je sterkste verdediging tegen mogelijke oplichting. Verdiep je in het project, het team en de technologie waarop het is gebouwd. Onderzoek het nut van de cryptocurrency in de echte wereld en beoordeel de innovatieve kenmerken ervan.

Stel vragen bij beloften

Benader investeringsschema's of projecten die een gegarandeerd rendement beloven altijd met scepsis. Als deze beloften te mooi lijken om waar te zijn, wees dan voorzichtig. De geschiedenis heeft aangetoond dat te agressieve beloften vaak een rode vlag zijn.

Engagement van de gemeenschap

Betrokkenheid bij de cryptocurrency-gemeenschap is een waardevolle stap in due diligence. Neem deel aan discussies op online forums en sociale media en observeer het sentiment rond het project. Legitieme cryptocurrencies hebben vaak betrokken en ondersteunende gemeenschappen, wat een geruststellend teken van authenticiteit kan zijn.

Veilige transacties

Gebruik gerenommeerde wallets en exchanges voor je transacties om de veiligheid van je cryptocurrency-bezit te garanderen. Oplichters kunnen proberen je te verleiden om hun platforms te gebruiken, waardoor je geld in gevaar kan komen. Het is verstandig om voorrang te geven aan veilige en gevestigde transactiemethoden.

Vergeet niet dat het vrij moeilijk is om je geld terug te krijgen, vooral voor crypto's, als een transactie eenmaal doorgaat. En als je iemand vindt die belooft je te helpen het geld terug te krijgen, dan zijn het waarschijnlijk oplichters.

Bottom Line: Veilig blijven in de wereld van cryptocurrencies

Nieuwe cryptocurrencies bieden een aanzienlijk investeringspotentieel, maar ze vormen ook een vruchtbare bodem voor oplichters. Om je geld veilig te houden, moet je altijd voorzichtig zijn, goed onderzoek doen en uitkijken voor tekenen van problemen. Bij echte cryptocurrencies gaat het om nieuwe ideeën, duidelijke informatie en hoe ze in de echte wereld worden gebruikt, niet om loze praatjes en leugens. Door slim en voorzichtig te zijn, kun je de wereld van cryptocurrencies verkennen zonder in zwendel te trappen.

Afbeelding Bron: Pixabay

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het