Înșelăciuni privind asistența financiară umanitară pe Facebook

Autor: James Greening

iulie 30, 2022

Am primit recent un pont cu privire la o serie de pagini de Facebook înșelătoare care operează sub numele de "Asistență financiară umanitară" sau o variantă a acestuia. Paginile au fost observate de către Kristen, care ajută la gestionarea grupului de Facebook al ScamAdviser, Global Scam Fighters. Am decis să aprofundez mai mult pentru a înțelege cum sunt înșelați oamenii prin intermediul acestor pagini.

Asistență financiară umanitară - Pagini false pe Facebook

O căutare pentru "Asistență financiară umanitară" pe Facebook scoate la iveală o serie de pagini care pretind a fi asociate cu Organizația Națiunilor Unite și cu Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al Statelor Unite (DHSS). Paginile nu au aproape niciun like și au fost create în 2021 sau 2022. Acestea au imagini de profil ale unor politicieni americani și au setat categoria paginii la "Organizație guvernamentală" sau "Serviciu financiar".

În continuare sunt paginile pe care le-am găsit:

  • Programul de asistență financiară Dhss 2022
  • Asistență financiară pentru viață
  • Asistență financiară umanitară (3 pagini)
  • Programul de asistență financiară umanitară
  • Programul de asistență financiară umanitară
  • Ajutor umanitar
  • Donații umanitare
  • Subvenție de asistență umanitară a guvernului federal
  • Ajutor financiar umanitar (2 pagini)

Escrocii știu că, cu cât o persoană este mai disperată, cu atât este mai vulnerabilă la înșelăciuni. Aceste pagini par să vizeze persoanele care au nevoie urgentă de bani. Prin urmare, se pare că aceste pagini sunt create pentru a-i atrage pe cei care au nevoie de ajutor financiar în escrocherii de tip Advance Fee Scam.

Detaliile de contact oferite pe pagini arată clar că acestea nu au legătură cu nicio organizație. Sunt folosite ID-uri de e-mail gratuite și linii telefonice virtuale, ambele fiind elemente de bază ale escrocilor care operează din Africa și Asia.

Paginile conțin mărturii video emoționante presupuse a fi de la persoane care au primit ajutor financiar de pe aceste pagini. Cu toate acestea, este o practică obișnuită a escrocilor de a cere videoclipuri de la victime dacă doresc să primească subvențiile (inexistente). Videoclipurile sunt generice și pot fi găsite pe mai multe pagini.

Videoclipul de mai sus conține un comentariu sfâșietor al unei persoane care caută ajutor pe pagina de înșelăciuni după ce a fost înșelată cu 1.500 de dolari de către un alt set de escroci. Escrocul de ajutor umanitar încearcă să le întindă o capcană mințind că celelalte pagini sunt conduse de "escroci online".

Cea mai populară pagină este cea intitulată "Ajutor financiar umanitar", cu 183 de like-uri. Am găsit pe pagină o postare scrisă în limba rusă în care se menționează un număr de telefon francez folosit pentru mesaje WhatsApp.

Cu toate acestea, verificarea informațiilor de pe pagină arată că este administrată din Benin, o țară din Africa, renumită pentru escrocheriile cu taxe în avans. Acest lucru confirmă practic teoria conform căreia aceste pagini există cu scopul de a înșela utilizatorii Facebook care au nevoie disperată de bani.

De ce Facebook permite ca escrocheriile să rămână în picioare?

Detaliile paginii arată că unele dintre aceste pagini funcționează de mai bine de un an. Chiar dacă este evident pentru orice persoană cu un ochi format că paginile sunt escrocherii și că nu există pentru a oferi ajutor financiar, acestea continuă să rămână deschise chiar și după ce au fost raportate.

În articolul meu anterior, 4 motive pentru care este aproape imposibil să se închidă escrocheriile online, unul dintre motivele principale discutate a fost lipsa de acțiune din partea companiilor de tehnologie, inclusiv a platformelor de socializare. Paginile menționate în articol au fost raportate de mai mulți luptători împotriva escrocheriilor, dar continuă să rămână în picioare. S-ar părea că Facebook nu este de acord că acestea sunt escrocherii sau nu este preocupat de siguranța utilizatorilor săi. Algoritmii lor sofisticați anti-spam și antifraudă nu funcționează în mod clar suficient de bine.

Escrocii au întotdeauna tendința de a fi cu un pas înaintea tehnologiei de combatere a înșelăciunilor, dar nu există nicio scuză pentru ca o astfel de înșelătorie veche de zeci de ani să fie lăsată să funcționeze în mod deschis pe Facebook.

Cum puteți ajuta

Din păcate, retragerea paginilor este la discreția Facebook. Singura măsură pe care utilizatorii o pot lua este să raporteze pagina. Puteți raporta paginile urmând acești pași:

După acest moment, dacă pagina va fi retrasă sau va rămâne în picioare este în întregime în mâinile Facebook, dar puteți sta liniștit știind că v-ați făcut partea dumneavoastră.

Raportați o înșelătorie!

Te-ai îndrăgostit de o farsă, ai cumpărat un produs fals? Raportați site-ul și atenționați-i pe alții!

Ajutor și informații

Povești populare

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie. Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru. Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului. Verificați legăturile din rețelele sociale Social media este o parte esențială a afacerilor de comer

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!! Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu. Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită. PayPal Card de debit/Carte de credit Transfer bancar Transfer bancar Google Pay Bitcoin PayPal Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție. Condiții pentru a depune o contestație: Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, ve