Hoe valse facturen herkennen

januari 13, 2020

Veel oplichters maken zich de identiteit van officiële organisaties of personen eigen om bedrijven geld afhandig te maken door ze te laten betalen voor producten of diensten die ze niet besteld hebben (en die waarschijnlijk niet eens bestaan). Op het eerste gezicht lijken deze rekeningen legitiem. Ze bevatten dreigend en verwarrend juridisch jargon om een vals gevoel van urgentie te creëren en ontvangers onder druk te zetten om snel te betalen. We hebben de meest voorkomende soorten zwendel met valse facturen voor je verzameld:

Oplichterij 'Registratie van bedrijven

Het idee is om deel uit te maken van een zeer vertrouwelijk handelsregister dat ook nog eens nauwelijks toegankelijk is; dit wordt aangeboden door het Europees Instituut voor Economie en Handel (IEEC). Wanneer een professional zijn activiteiten declareert, wijzigt of stopt, moet hij de wijziging openbaar maken in het Officiële Bulletin van Civiele en Commerciële Aankondigingen (Bodacc). De oplichters sturen per post een factuur voor de valse registratie naar de beroepsbeoefenaar, inclusief een kopie van de wettelijke bekendmaking in het Bodacc, die een officieel karakter aan de handeling geeft.

Zwendel met handelsmerken

Deze instanties eisen betaling van uw bedrijf door te doen alsof ze als tussenpersoon hebben opgetreden voor uw merkregistratie.

Oplichters doen zich voor als de instantie voor merkregistratie en vragen je om geld in ruil voor het invullen van je merkaanvraag. Ze kunnen officiële sjablonen van andere instanties gebruiken en je laten geloven dat zij de leiding hebben, terwijl ze alleen maar geld aan je willen verdienen voor niets in ruil.

Oplichting via bedrijvengidsen

Wanneer je een verzoek om informatie ontvangt, kun je denken dat je te maken hebt met een bedrijvengids die een gratis vermelding in hun gids aanbiedt. Maar bij nader inzien is dit formulier eigenlijk een bestelformulier. Voor een vermelding in een lijst die wordt gepubliceerd als een opeenvolging van visitekaartjes brengt European City Guide (ECG) een eindbedrag van 787 euro in rekening. Erger nog, Annuaire Pro kost 1.010,62 euro per jaar voor opname in een zeer weinig gebruikte internetgids. Als klap op de vuurpijl verbindt elke ondertekenaar zich voor minstens twee jaar.

Hoe bescherm je jezelf tegen valse facturen

  • Zorg ervoor dat je alleen facturen in behandeling neemt die afkomstig zijn van originele instanties zoals de officiële Kamer van Koophandel en het officiële Handelsmerkenregister van je land.
  • Controleer indien mogelijk altijd de identiteit van de afzender (e-mailadres, website, contactgegevens, enz.).
  • Lees zorgvuldig de kleine lettertjes en als die onleesbaar zijn (bijvoorbeeld bij faxen), beantwoord de mail dan niet.
  • Twijfel je? Check het intern bij een collega of een leidinggevende als dat mogelijk is, om het waarheidsgehalte van de factuur te verifiëren, en check natuurlijk Scamadviser.com.

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het