Datalekken halen regelmatig het nieuws, wat aangeeft dat hackers cyberbeveiligingsdeskundigen in sommige opzichten te slim af zijn. Het toont ook aan dat bedrijven hun inspanningen op het gebied van informatiebeveiliging regelmatig moeten opvoeren.
Er is sprake van een datalek wanneer hackers toegang krijgen tot bedrijfsservers en bestanden van hun keuze downloaden. Als een bedrijf met een datalek gegevens over u heeft, dan vallen uw gegevens in handen van hackers. Je inloggegevens zijn vooral nuttig om toegang te krijgen tot je online account bij banken, digitale cryptowallets, e-maildiensten, maar ook voor het verkrijgen van medische informatie en je surf- en downloadgeschiedenis.
Hoewel je niet kunt voorkomen dat je bepaalde informatie deelt met internetbedrijven, is het wel mogelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om je persoonlijke informatie online te beschermen. Hier zijn enkele slimme tips voor je:
Een veel voorkomende manier waarop oplichters en hackers zo gemakkelijk aan je persoonlijke gegevens kunnen komen, is dat ze die gratis kunnen vinden op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en LinkedIn. Je hebt het er zelf neergezet!
Geef alleen zo weinig informatie als nodig is om te overleven op sociale media. Je geboortedatum, huisadres, mobiele telefoon/thuistelefoonnummers, de bank van je keuze, zouden niet publiekelijk online getoond moeten worden aan de hele wereld. Tenzij het absoluut noodzakelijk is, is er geen reden om deze informatie te delen met een bedrijf of om het publiekelijk te publiceren.
Wees geen agent in het verlies van je persoonlijke gegevens online!
Maak en gebruik sterke wachtwoorden met een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Gebruik geen makkelijk te raden dingen voor wachtwoorden zoals je geboortedatum, favoriete eten of je woonplaats. De beste wachtwoorden zijn willekeurige letters, cijfers en symbolen.
Je kunt een goede wachtwoordmanager gebruiken om unieke aanmeldingen te maken en ze allemaal op één plek op te slaan.
Een jaarlijkse controle van belangrijke persoonlijke informatie die u online gebruikt, kan een proactieve zet zijn die uw beveiliging versterkt. Via deze sites kun je controleren of je e-mail onderdeel is geweest van een online datalek:
Dit is ook een goed moment om uw accounts te verwijderen van sites die u niet meer gebruikt en u af te melden voor diensten die u niet meer nodig hebt. Zolang uw persoonlijke gegevens ergens online staan, blijft er een zeker risico bestaan.
Sommige serviceproviders eisen dat je je burgerservicenummer invult om je inschrijving toe te staan. Toch is dit in de meeste landen niet wettelijk verplicht. Ze doen dit om alle informatie die ze je verschuldigd zijn op één lijn te krijgen door in databases naar je nummer te zoeken en zo een beeld te krijgen van je geschiedenis als klant.
Geef je identificatienummers alleen aan betrouwbare bedrijven en diensten die een must voor je zijn. Als een dienst je vitale persoonlijke gegevens opeist, is het misschien tijd om opnieuw te overwegen of je niet zonder kunt.
Hier zijn meer gegevens die je nooit online moet delen.
Een grote beveiligingstip is om je e-mailaccounts die gekoppeld zijn aan banken en betaalwijzen te scheiden van al het andere. Dit is de e-mail die je goed moet beveiligen. Houd het voor jezelf en gebruik het niet voor gewone online abonnementen. Als deze wordt gehackt, kun je in een oogwenk geld van je account verliezen!
Gebruik een e-mailadres voor gratis abonnementen, enquêtes en sociale media. Deze hoeven niet je echte naam en biodata te bevatten.
Stel waar mogelijk het 2-staps verificatiesysteem (ook wel 2-factor authenticatie of 2FA genoemd) in om een extra beschermingslaag toe te voegen aan je online account. Als 2FA is ingeschakeld, krijg je een melding op je telefoon of alternatieve e-mail wanneer er een nieuwe aanmelding is voor je account.
In het geval van een ongeautoriseerde aanmelding kun je snel handelen door onmiddellijk je wachtwoord te wijzigen om verdere inbraak te voorkomen.
Installeer en gebruik bijgewerkte antivirus met internetbeveiliging op je meest gebruikte apparaten. Dit detecteert phishingsites en schadelijke links en voorkomt dat ze toegang krijgen tot je gegevens terwijl je online surft.
Houd je webschild altijd bijgewerkt en actief voor bescherming tegen nieuwe/ontwikkelende bedreigingen voor je persoonlijke gegevens.
Kennis is macht. Informeer jezelf over de trends met betrekking tot de manier waarop veelvoorkomende internetoplichting wordt gepresenteerd en uitgevoerd. Op deze manier kun je verdachte activiteiten detecteren die je persoonlijke gegevens in gevaar kunnen brengen.
ScamAdviser heeft een enorm inhoudsarchief over oplichting en hoe u deze kunt vermijden. Neem een kijkje!
Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!
Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder
Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het