Hoe te controleren of een website legitiem en veilig is om te bezoeken

Auteur: Trend Micro

november 16, 2023

Zoals je misschien al weet, zijn niet alle websites hetzelfde. Veel websites kunnen risico's inhouden voor je persoonlijke gegevens of de veiligheid van je apparaat. Daarom is het cruciaal om te weten hoe je kunt controleren of een website legitiem en veilig is, zodat je veilig en met vertrouwen op het web kunt surfen. Lees verder voor een aantal belangrijke tips om te zien of websites betrouwbaar zijn.

Maar eerst enkele voorbeelden...

Cybercriminelen proberen mensen vaak wijs te maken dat hun website legitiem is door een namaakversie van een echte site te maken. Omdat deze nepsites erg lijken op de legitieme sites waarop ze gebaseerd zijn, kan het erg lastig zijn om ze uit elkaar te houden.

Nepsite van Amazon: Amazonexal[.]com

Valse site van Dick's Sporting Goods: d-sportinggoods[.]com

Zoals je kunt zien, zijn beide nepwebsite-voorbeelden hierboven voorzien van het logo van een legitiem bedrijf, waardoor je gemakkelijk in de val kunt lopen om te geloven dat de sites te vertrouwen zijn. Beide sites vertonen echter een aantal rode vlaggen waar je op moet letten, en hier lees je hoe je ze kunt herkennen...

Controleer de URL

De Uniform Resource Locator (URL) van een website is vaak de eerste indicator van de legitimiteit ervan. Wees voorzichtig met URL's die verkeerd gespelde woorden, extra tekens of vreemde combinaties bevatten. Oplichters maken vaak URL's die lijken op de URL van een legitieme site, zoals in de twee voorbeelden hierboven. Let ook op "https://" aan het begin van de URL, wat duidt op een beveiligde verbinding. Het ontbreken hiervan kan een rode vlag zijn, vooral als het om gevoelige informatie gaat. Het is echter belangrijk om op te merken dat de aanwezigheid van deze tekst alleen niet garandeert dat een site veilig is. Blijf waakzaam, zelfs als 'https://' aanwezig is, en let op andere mogelijke indicatoren dat een site niet te vertrouwen is.

Onderzoek de leeftijd en reputatie van de site

De leeftijd en reputatie van een site zijn beide sterke indicatoren of u de site kunt vertrouwen of niet. Als een website eruitziet als een site van een bedrijf dat al tientallen jaren bestaat, maar de site zelf is nog maar een paar dagen of weken oud, is hij waarschijnlijk niet te vertrouwen. Een snelle Whois-opzoeking kan worden gebruikt om de registratiedatum van een site te achterhalen.

Daarnaast kunt u Scamadviser gebruiken om de reputatie van een website te controleren. Nadat je naar een website hebt gezocht op Scamadviser, zie je de Trustscore - dit is een beoordeling op basis van verschillende factoren, waaronder de populariteit van de site, sociale media-activiteit, beoordelingen, prestaties, veiligheid, leeftijd en meer.

Zoek contactinformatie

Legitieme websites bieden meestal duidelijke en toegankelijke contactinformatie. Zoek naar een sectie "Over ons" of "Neem contact met ons op", die een e-mailadres, fysiek adres en telefoonnummer moet bevatten. Controleer deze informatie om er zeker van te zijn dat deze overeenkomt met de geclaimde identiteit van de website. Websites zonder contactgegevens of met alleen algemene e-mailadressen zijn mogelijk minder betrouwbaar.

Kijk uit voor te mooi om waar te zijn deals

Oplichters gebruiken vaak verleidelijke aanbiedingen om bezoekers te verleiden tot het verstrekken van persoonlijke informatie of het doen van aankopen. Wees sceptisch over websites die aanbiedingen doen die te mooi lijken om waar te zijn. Vertrouw op je instinct en als er iets niet klopt, neem dan de tijd om het verder te onderzoeken voordat je een bestelling plaatst.

Gebruik Trend Micro ID Protection

Onze onlangs gelanceerde dienst ID Protection kan u beschermen tegen gevaarlijke websites, zoals valse winkelsites en phishingsites door u in realtime te waarschuwen als u iets riskants tegenkomt. Daarnaast heeft het ook alle tools die je nodig hebt om je online privacy te verbeteren en je te beschermen tegen identiteitsdiefstal, fraude en ongeautoriseerde toegang tot je online accounts.

Met ID Protection kunt u...

  • Waarschuwingen ontvangen als uw persoonlijke gegevens uitlekken.
  • Beschermen tegen online bedreigingen, zoals phishing-zwendel.
  • Voorkomen dat sites privacyschendende gegevens verzamelen.
  • Uw sociale media-accounts beveiligen tegen hackers.
  • Sterke, moeilijk te kraken wachtwoorden maken, opslaan en beheren.

Wat nog beter is, is dat je kunt genieten van een 100% onbeperkte, 30-dagen gratis proefversie van de betaalde versie van ID Protection, zodat je kunt profiteren van alle geweldige functies en vandaag nog kunt beginnen met het beveiligen van je identiteit en privacy! Klik op de knop hieronder om te beginnen!

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Trend Micro

Afbeeldingsbron: Unsplash.com

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het