Het vreemde verband tussen nepbanken en zwendel met romantiek

Auteur: James Greening

maart 24, 2023

Een nepwebsite maken is makkelijker en goedkoper dan ooit. Het is niet langer nodig om een website te ontwerpen omdat sjablonen direct beschikbaar zijn. Bovendien is er geen identiteitscontrole nodig om een website op te zetten met behulp van de diensten van domeinregistrators, hostingproviders en andere internetbedrijven. Daarom kan iedereen nu goedkoop een website opzetten in slechts een paar uur. Hoewel deze toegankelijkheid een geschenk is voor ondernemers, betekent het ook dat oplichters met weinig moeite overtuigende websites kunnen maken.

Websites voor banken die niet bestaan

We stuitten op deze zwendel toen verschillende gebruikers contact met ons opnamen met het verzoek om de websites van 'banken' te controleren waarvan iemand online zei dat ze er geld naar moesten sturen. Het viel ons op dat veel van de websites er identiek uitzagen en we roken een duidelijke zwendel. De websites waren klonen van elkaar met als enige verschil de naam van de vermeende bank. Het werd duidelijk dat de websites gewoon duplicaten van elkaar waren. De websites die met ons werden gedeeld, bevatten allemaal de volgende zin: Met meer dan een miljoen klanten hebben we de tand des tijds doorstaan en ons klantenbestand spreekt boekdelen over ons.

Na analyse ontdekten we dat er minstens 222 websites van banken zijn, die waarschijnlijk allemaal oplichters zijn. De lijst met sites is toegevoegd aan het einde van het artikel.

Bekijk de onderstaande screenshots van drie verschillende websites die allemaal identiek zijn:

De websites zelf bevatten geen echte bedrijfs- of contactgegevens, waardoor het duidelijk is dat het niet om legitieme banken gaat. Vreemd genoeg zijn er ook bijna geen recensies online geplaatst voor deze sites. We vonden twee vage beoordelingen op ScamAdviser waarin twee van de websites oplichters worden genoemd, maar de gebruikers hebben geen aanvullende informatie gegeven over het soort oplichting waarvoor deze websites worden gebruikt.

Valse bankwebsites en romantische zwendel

Verder onderzoek naar de nepbankwebsites leidde naar de pagina 'Romance Scam/Advance Fee Fraud/Phishing: DEREK PRINCE', geplaatst op een forum met de naam Scam Police Group. Deze pagina gaat over een romantische oplichter met de naam 'Derek Prince'. Het bevat ook een screenshot van een website met de naam Metropolis Capital Bank (metcapb.com) die niet meer actief is, maar precies lijkt op de nep banksites die we ontdekten.

Het forumbericht geeft de volgende informatie over de betrokkenheid van Metropolis Capital Bank bij een ingewikkelde catfishingzwendel waarbij een nepbank, een nepkoeriersbedrijf en een nepbouwbedrijf betrokken zijn:

De informant gaf ons ongeveer 6 regels informatie die bijna niets voorstelt, dus we moesten het verhaal opbouwen en onderzoeken wat er aan de hand zou kunnen zijn. We hebben twee aanwijzingen over welke zwendel het zou kunnen zijn, een nepbank om geldoverboekingen te bespreken [www.metcapb.com], en een neppakketbezorger om meer geld van het slachtoffer af te troggelen [www.zenithserviceslimited.com].

De derde website [www.jabergconstructions.com] kwam voort uit wat de informant vertelde over de gestolen foto's, en de vierde site hebben we zelf ontdekt. Op basis van het bovenstaande moesten we wat veronderstellingen doen en ook wat speurwerk. We stelden een verhaal samen.

De informant had een betrokkenheid bij het profiel van ene Derek Prince. De oplichter wilde op een of andere manier $9850. De informant moest een storting doen op een door de oplichter opgegeven bank, https://www.metcapb.com/index.php


Uit de bovenstaande informatie kunnen we opmaken dat het doel van de romantische oplichter was om het slachtoffer te overtuigen om $9.850 te storten op een valse bankwebsite. Oplichters gebruiken nepprofielen op sociale media en bewerkte afbeeldingen om slachtoffers ervan te overtuigen dat ze echte en rijke mensen zijn die geld nodig hebben voor een noodgeval dat ze prompt zullen terugbetalen. Natuurlijk zijn de oplichters nooit van plan om het geld terug te geven. In feite worden hun eisen alleen maar hoger als ze merken dat het slachtoffer in hun val is gelopen. Dit soort zwendel wordt een Advance Fee Scam genoemd en is een van de oudste en meest voorkomende zwendels op internet.


Als iemand die online met u praat, u vraagt om geld te storten op een website voor internetbankieren, wees dan altijd achterdochtig en doe uw onderzoek, want het is naar alle waarschijnlijkheid oplichterij.

Dit artikel is geschreven door een vrijwilliger van een scam fighter. Als u van mening bent dat bovenstaand artikel onnauwkeurigheden bevat of relevante informatie mist, neem dan contact op met ScamAdviser.com via dit formulier.

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het