Escrocheriile de impostură vă pot păcăli

Autor: Adam Collins

noiembrie 29, 2022

Escrocheriile prin impostură sunt conduse de escroci care vor să vă păcălească să credeți că sunt reprezentanți ai unei organizații de afaceri bine cunoscute. Escrocii folosesc Google Ads și alte strategii pentru a-și spori în mod artificial vizibilitatea în rezultatele căutărilor atunci când utilizatorii caută numele unor mărci autentice.

Luați, de exemplu, imaginea de mai jos, în care escrocii se dau drept Target pentru a fura coduri de carduri cadou de la utilizatori. Utilizatorii care au căutat "target gift card balance" au văzut o reclamă care ducea către un site fals cu numele de domeniu "bristolhirevan", care este conceput să semene cu site-ul web al Target.

Sursa imaginii: Reddit

Diferite tipuri de înșelăciuni prin impostură

Iată câteva dintre cele mai frecvente tipuri de înșelăciuni prin impostură:

Escrocherii de impostură pentru cumpărături online

Escrocii vor trimite un e-mail dubios în care vor pretinde că ceva nu este în regulă cu comanda dumneavoastră de cumpărături, chiar dacă nu ați comandat nimic. Scopul este de a vă face să trimiteți datele dumneavoastră personale.

Sursa imaginii: Unsplash.com

Potrivit Trend Micro, în topul celor mai imprimate mărci se află:

  • Walmart
  • Costo
  • Netflix
  • T-Mobile
  • Amazon

Înșelăciuni de impostură în social media

Site-urile de socializare oferă instrumente pentru crearea de profiluri și conturi care le permit escrocilor să creeze cu ușurință profiluri și pagini imitate. De la Facebook, Twitter, LinkedIn și Instagram până la YouTube, Reddit și chiar și platforme de microblogging mai de nișă, precum Tumblr, escrocii se dezlănțuie peste tot pe internet.

Chiar dacă platformele instituie procese de verificare, escrocii reușesc totuși să păcălească utilizatorii prin crearea de pagini false de social media în numele unor mărci sau persoane populare.

Cea mai bună modalitate de a învinge acest lucru este verificarea încrucișată a datelor de contact furnizate. Dacă e-mailul sau numărul de telefon nu se potrivește cu cel al mărcii oficiale, evitați pagina respectivă.

Sursa imaginii: Pexels.com

Domain Spoofing

Domain spoofing se referă la escrocii care creează site-uri web asemănătoare pentru a atrage în capcană clienți neștiutori și, în unele cazuri, angajați.

Escrocii pot replica un întreg site, pentru a-i atrage pe utilizatori și a-i determina să ofere informații private, cum ar fi numerele de card de credit și parolele. Fiți întotdeauna foarte atenți atunci când introduceți detalii sensibile online, deoarece escrocii ar putea avea deja acces la conturile dvs. online înainte de a vă da seama că detaliile dvs. au căzut în mâini greșite.

Protejați-vă împotriva înșelăciunilor prin impostură

  • Nu uitați să verificați site-ul web al companiei pentru a confirma că vă aflați pe contul oficial de socializare al companiilor de la care cumpărați.
  • Asigurați-vă că vă aflați pe site-ul web al site-ului pe care doriți să îl vizitați, verificând dacă nu ați scris greșit URL-ul. Escrocii ar putea, de asemenea, să vă păcălească să faceți clic pe domenii false care au extensii precum ".net". sau ".org" în loc de ".com".
  • Asigurați-vă că folosiți site-uri web sigure care au legătură cu compania în cauză. Dacă aveți nevoie de asistență pentru clienți, folosiți doar detaliile de contact oferite pe site-ul web al companiei sau pe conturile de socializare verificate. Puteți utiliza ScamAdviser pentru a verifica dacă un site web este legitim.
  • Evitați să vă oferiți datele sensibile pe internet. Majoritatea mărcilor sau agențiilor guvernamentale vă vor cere cu greu datele personale.
  • Evitați să dați click pe linkurile din e-mailuri și mesaje. Utilizați aplicația mărcii sau vizitați site-ul oficial al acesteia dacă există probleme legate de cont.

Escrocheriile prin impostură sunt o modalitate populară prin care infractorii cibernetici vă păcălesc - iar companii precum Apple, Facebook, Google, Paypal și Twitter sunt adesea vizate. Deși există o mulțime de site-uri web grozave, trebuie să aveți grijă când le vizitați. Aceste site-uri vă pot păcăli și vă pot face să vă da drept o celebritate, să pretindeți că sunteți de la poliție sau pur și simplu să vă luați datele personale.

Cum puteți rămâne în siguranță online? O modalitate este să vă asigurați că nu faceți niciodată clic pe un e-mail sau pe un mesaj text care pare a fi de la o companie sau de la un prieten, dar care este neașteptat. Numai dumneavoastră vă puteți proteja împotriva escrocheriilor și fraudelor.

Sursa imaginii: Pexels.com

Raportați o înșelătorie!

Te-ai îndrăgostit de o farsă, ai cumpărat un produs fals? Raportați site-ul și atenționați-i pe alții!

Ajutor și informații

Povești populare

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie. Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru. Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului. Verificați legăturile din rețelele sociale Social media este o parte esențială a afacerilor de comer

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!! Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu. Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită. PayPal Card de debit/Carte de credit Transfer bancar Transfer bancar Google Pay Bitcoin PayPal Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție. Condiții pentru a depune o contestație: Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, ve