Escrocherii de tipposquatting: De ce contează fiecare detaliu

Autor: Adam Collins

februarie 23, 2024

Imaginați-vă că vă grăbiți să vă verificați contul bancar, așa că tastați rapid adresa URL, dar, din păcate, degetele vă trădează și ajungeți pe un site care seamănă în mod ciudat cu site-ul băncii. Ei bine, la asta speră escrocii prin typosquatting. Typosquatting este o înșelătorie prin care escrocii se joacă cu URL-urile pentru a păcăli clienții să viziteze site-uri web dubioase. Acest tip de înșelătorie de inginerie socială a câștigat recent teren. Typosquatting-ul poate duce cu ușurință la clienți neștiutori care oferă detalii sensibile actorilor răi, iar pentru companiile implicate, acestea pot suferi daune de reputație pentru marcă.

Așadar, ce este typosquatting-ul și de ce ar trebui să vă faceți griji? Citiți mai departe pentru a discuta de ce typosquatting-ul, unde o simplă scăpare a tastaturii poate duce la pierderi uriașe.

Ce este Typosquatting

După cum sugerează și numele, "typo" este atunci când oamenii fac greșeli de dactilografiere. Escrocii înregistrează adesea domenii cu greșeli de scriere în URL-urile lor pentru a induce în eroare utilizatorii. În cele din urmă, utilizatorii pot vizita site-urile web crezând că vizitează site-ul real, dar, în realitate, vizitează un site web înșelător.

De obicei, typosquatting-ul se întâmplă în două moduri;

  • Utilizatorii pot introduce greșit, din greșeală, numele unui site web. De exemplu, Gmai.com în loc de Gmail.com.
  • Escrocii îi pot atrage prin atacuri de phishing.

În cazul escrocheriilor de tipposquatting, nu se limitează la URL-urile scrise greșit, deoarece escrocii vor face tot posibilul să se dea drept adevăratul site web. Dacă nu sunteți prea atenți, nu veți putea face diferența între cele două site-uri web.

De exemplu, cele două site-uri web de mai jos au același nume, aspect și design, dar au două URL-uri distincte.

Exemplul 1

Exemplul 2

Tipuri de Typosquatting

Există diverse moduri în care escrocii exploatează typosquatting-ul. Iată câteva dintre ele;

Momeală și schimbare: Promisiuni vs. realitate

Imaginați-vă: căutați ceva special online și dați peste un site web care pare complet legal. Cu entuziasm, faceți achiziția. Dar când pachetul sosește, nu este ceea ce vă așteptați. Poate că ați comandat o rochie frumoasă, dar ați primit în schimb o cravată simplă. Aceasta este tactica de momeală - promite un lucru, dar livrează altul.

Ceea ce este și mai rău este faptul că rezolvarea acestei încurcături poate fi un coșmar. Încercarea de a vă recupera banii de pe cardul de credit este ca și cum ați încerca să descâlciți un nod, iar returnarea articolelor? Uitați de asta - probabil că veți sfârși prin a plăti transportul de returnare. Este o șmecherie vicleană care vă lasă cu un sentiment de dezamăgire și fără bani.

Imitatori: Lupul în haine de oaie

Escrocii sunt vicleni. Muncesc din greu pentru a face ca site-urile lor false să arate exact ca cele reale. Ei copiază totul - logo-ul, configurația paginilor și chiar și culorile. Este ca și cum ar încerca să fie o imitație perfectă. Și pentru că seamănă atât de mult cu cele reale, este ușor să cazi în capcana trucurilor lor. Este un joc al înșelăciunii care vă poate lăsa cu un sentiment de păcăleală și frustrare.

Sondaje și cadouri: De la distracție la fraudă

Credeți că participați la un sondaj inofensiv sau că vă înscrieți la un concurs distractiv, dar, în realitate, vă oferiți informațiile personale pe tavă. Prin furtul de identitate, pot face ravagii în finanțele dvs., pot deschide linii de credit în numele dvs. sau chiar se pot da drept dvs. online. Este ca și cum ai invita un străin în casa ta la un ceai și ai afla că ți-a jefuit frigiderul, ți-a furat identitatea și acum se plimbă prin oraș pretinzând că ești tu. Nu este doar o încălcare a încrederii, ci și o încălcare gravă a intimității și a securității dumneavoastră, lăsându-vă deschis la tot felul de afaceri dubioase.

Rezultatele căutării în legătură cu lista de rezultate: Ruleta Redirecționării

Faceți o simplă greșeală de scriere, dar în loc să ajungeți la destinație, sunteți trimis pe site-ul unui concurent. Acești oameni vicleni fac bani de fiecare dată când cineva dă click pe site-ul lor, profitând practic de pe urma greșelilor altora. Este ca și cum ai încerca să găsești magazinul tău preferat și ai ajunge la o imitație de pe stradă, dar magazinul impostor este plătit de fiecare dată când îl vizitezi din greșeală. Nu este doar enervant pentru dumneavoastră; este, de asemenea, nedrept față de afacerea reală, deoarece acești ocupanți ilegali profită de numele lor bun pentru a obține profit.

De exemplu, David Cenciotti a înregistrat "Goggle.com", care obișnuia să difuzeze reclame și a profitat de pe urma acestei afaceri. Google a intentat o acțiune în instanță care a dus la câștigarea procesului de către Google, iar domeniul a fost transferat în cele din urmă către Google.

Cum să recunoașteți escrocheriile de tipposquatting

Escrocheriile de tipposquatting pot fi dificil de identificat, dar cu un ochi ager și o anumită conștientizare, vă puteți proteja pentru a nu deveni victima acestor scheme viclene. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să recunoașteți escrocheriile de tipposquatting:

Fiți atenți la detaliile URL

Luați-vă un moment pentru a verifica de două ori URL-ul ori de câte ori sunteți pe cale să introduceți informații sensibile sau să efectuați tranzacții online. Uneori, diavolul se află în detalii și o a doua privire vă poate salva de probleme.

Feriți-vă de redirecționări

Dacă vă treziți redirecționat în mod neașteptat către un site web care arată suspect de asemănător cu cel pe care intenționați să îl vizitați, procedați cu prudență. Escrocii care se ocupă de Typosquatting folosesc adesea tehnici de redirecționare pentru a atrage utilizatorii neștiutori către site-urile lor înșelătoare. De exemplu, am dat recent peste acest site web Infocialisguides.com, care redirecționează către Happyfamilystore-rx.com.

Fiți precauți cu pop-up-urile și reclamele

Fiți atenți la acele pop-up-uri enervante și reclame înșelătoare. Dacă vă cer informații personale sau vă oferă oferte care par prea bune pentru a fi adevărate, probabil că sunt. Ar putea fi vorba de o instalație de typosquatting care încearcă să vă fure datele.

Examinați conținutul site-ului web

Cercetați mai profund conținutul site-ului web pe care îl vizitați. Acordați atenție aspectului, brandingului și funcționalității generale. În timp ce site-urile de typosquatting pot încerca să le imite pe cele legitime, o inspecție mai atentă ar putea dezvălui inconsecvențe sau o calitate slabă care să dezvăluie adevărata lor natură.

Concluzie: Merită să fiți atent

Într-o lume în care o simplă greșeală de tipar poate deveni o invitație la escrocherii online, este esențial să rămâneți atenți Typosquattingul nu este doar un inconvenient minor; este un joc viclean pe care escrocii îl joacă pentru a păcăli utilizatorii neștiutori. Diferitele tactici, de la momeală și schimbare de nume până la uzurparea identității, subliniază necesitatea unei examinări atente în interacțiunile noastre online.

Așadar, cum puteți proteja de aceste escrocherii viclene? Fiți atenți la detaliile din adresa web, fiți atenți la redirecționările neașteptate și feriți-vă de pop-up-uri și reclame dubioase care vă cer prea multe informații personale. Uitați-vă bine la site-ul web pe care vă aflați - dacă ceva vi se pare în neregulă, probabil că așa este.

Greșelile se întâmplă, dar unele sunt mai costisitoare, cum ar fi să faceți clic pe o adresă URL greșită. Nu uitați să încetiniți, să verificați de două ori și să țineți cont de importanța fiecărui detaliu atunci când sunteți online. Rămâneți vigilent și fiți în siguranță!

Raportați o înșelătorie!

Te-ai îndrăgostit de o farsă, ai cumpărat un produs fals? Raportați site-ul și atenționați-i pe alții!

Ajutor și informații

Povești populare

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie. Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru. Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului. Verificați legăturile din rețelele sociale Social media este o parte esențială a afacerilor de comer

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!! Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu. Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită. PayPal Card de debit/Carte de credit Transfer bancar Transfer bancar Google Pay Bitcoin PayPal Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție. Condiții pentru a depune o contestație: Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, ve