Escrocherii cu utilități: Impostorii după plățile la utilități

Autor: Nichlaus O.

august 11, 2021

Apa, electricitatea, gazul, telefonul și chiar internetul sunt cheltuieli obișnuite cu utilitățile. Cu toate acestea, nici măcar acestea nu au scăpat de escrocii vicleni. Escrocheriile legate de utilități se prezintă în trei moduri cunoscute: e-mail, telefon sau bătaie la ușă.

În toate aceste moduri, escrocul pretinde că este un agent/funcționar al companiei locale de utilități. Această înșelătorie urmează un tipar comun previzibil. Escrocul va pretinde fie cănu ați plătit factura care v-a fost trimisă și vă amenință că vă va deconecta imediat, fie că ați plătit în plus și ar trebui să solicitați o rambursare.

Semne comune ale unei escrocherii cu utilități

Feriți-vă de e-mailurile sau apelurile care nu vi se adresează pe nume. Serviciile de utilități cer să vă înregistrați pentru serviciu, indicându-vă numele și adresa locuinței dumneavoastră. Astfel, ei au numele dvs. în dosar. Alte semne comune includ:

  • Amenințări de deconectare dacă nu plătiți imediat.
  • Cereri de confirmare a numelui și a altor detalii personale. Escrocul speră că le veți da informații care să permită accesul la banii dumneavoastră.
  • Adresa de e-mail și limbajul neprofesional. Companiile vor avea e-mailuri de marcă care poartă numele oficial al mărcii lor.
  • Sugestii de a vă plăti utilitățile folosind mijloace alternative, cum ar fi carduri cadou, criptomonede și transferuri bancare. Toate aceste mijloace sunt fie nedetectabile, fie ireversibile. Nu există nicio modalitate de a vă recupera banii dacă le folosiți.

Exemple de escrocherii cu privire la utilități

Oprirea și restabilirea energiei electrice

Acest lucru vine în mod obișnuit într-un e-mail care arată ca unul de la compania de electricitate. Mesajul este să vă plătiți factura acum sau veți fi deconectat. La examinarea e-mailului expeditorului, veți observa că nu este același expeditor cu cel al companiei de electricitate.

Unii escroci vă sună pretinzând că sunteți în urmă cu plata facturii sau că aveți restanțe. Apoi vă dau o anumită sumă de plată și unde să plătiți. Această înșelătorie funcționează deoarece sumele date sunt de obicei mici, dar vizează atât de multe persoane încât se adună o sumă uriașă.

Unii escroci așteaptă momentele de dezastru, atunci când au loc întreruperi de energie electrică din cauza furtunilor, și vin din ușă în ușă cerând să fie plătiți pentru reconectare și reparații. Alții încă mai apar neanunțat, susținând că unitatea dvs. de alimentare cu energie electrică trebuie să fie reparată, înlocuită sau modernizată și vă cer să plătiți imediat pentru acest serviciu.

Impostorul companiei de utilități

Escrocii de aici se dau drept un lucrător oficial de la una dintre companiile de utilități și vin cerând să le plătiți imediat în numerar. Aceștia pot fi foarte duri și amenințători în transmiterea acestui mesaj în timp ce sunt îmbrăcați în haine de lucru ale companiei.

Acești escroci care vin în persoană sunt periculoși, deoarece unii dintre ei vor dori să vă acceseze locuința pentru a verifica curentul, apa sau orice alt lucru. În acest război, ei pot folosi acest lucru ca o scuză și vă pot jefui de obiectele de valoare. Feriți-vă de angajații companiei care efectuează vizite neprogramate. De asemenea, ori de câte ori compania de utilități face astfel de verificări de rutină, ar trebui să fiți anunțat în prealabil. Vizitele aleatorii sunt cel mai probabil escroci; sau mai rău, hoți!

Înșelăciune cu plata în plus

Tuturor ne-ar plăcea să primim o rambursare pentru oricare dintre utilitățile obișnuite - apă, gaz, electricitate, telefonie, internet. Dar ce se întâmplă atunci când vi se notifică că vi se cuvine o rambursare și vi se cere să vă completați datele pentru a o solicita? Nu o faceți.

Sună cam dubios ca o companie care v-a înregistrat pentru servicii să aibă nevoie să vă reîmprospăteze datele. Asta pentru că este o înșelătorie. Dacă sunteți cu adevărat pregătit pentru o rambursare, astfel de companii de utilități vă vor rambursa pur și simplu direct sau o vor transfera pe următoarea factură.

Programe federale false

Aceasta se adresează persoanelor care se luptă să se descurce și au nevoie de ajutor. Escrocii le spun să se înscrie într-un program federal pentru a primi ajutor pentru plata facturilor de utilități. Dându-le numele, adresa și numerele de securitate socială. Apoi, escrocii pot folosi aceste date pentru a le fura identitatea.

Cum să vă protejați de escrocheriile cu utilități

  • Nu oferiți niciodată informații bancare prin e-mail sau telefonic.
  • Ignorați amenințările de deconectare imediată atunci când știți data scadenței facturii sau că ați plătit deja.
  • Încheiați convorbirea telefonică și nu răspundeți la e-mailuri suspecte privind facturile de utilități, mai ales dacă acestea vă cer să faceți clic pe link-uri date.
  • Contactați direct furnizorul dumneavoastră de utilități. Folosiți facturile plătite anterior pentru a obține numărul de telefon sau adresa de e-mail oficiale ale acestora.
  • Raportați problema la poliția locală. Raportați escrocheria la FTC și la Action Fraud. Nu vă fie rușine că ați pierdut bani din cauza unui escroc.

Raportați o înșelătorie!

Te-ai îndrăgostit de o farsă, ai cumpărat un produs fals? Raportați site-ul și atenționați-i pe alții!

Ajutor și informații

Povești populare

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie. Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru. Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului. Verificați legăturile din rețelele sociale Social media este o parte esențială a afacerilor de comer

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!! Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu. Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită. PayPal Card de debit/Carte de credit Transfer bancar Transfer bancar Google Pay Bitcoin PayPal Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție. Condiții pentru a depune o contestație: Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, ve