De wereldwijde staat van zwendel 2020

Auteur: Jorij

oktober 27, 2020

Online zwendel is, net als cybercriminaliteit in het algemeen, erg moeilijk te bestrijden. Niet alleen worden de meeste zwendelpraktijken niet gemeld, de oplichters zelf zijn zelden in hetzelfde land gevestigd als het slachtoffer. Bovendien kunnen oplichters door de huidige manier waarop hostingbedrijven, SSL-certificeerders, e-commerceplatforms, e-mailhuizen, registers en registrars hun infrastructuur aanbieden, heel gemakkelijk, goedkoop en vooral anoniem hun slag slaan.

Het rapport Global State of Scams 2020 bevat gegevens van 31 landen over hoe elk land online zwendel bestrijdt. Bijna alle onderzochte landen melden een groei in het aantal online scams en verloren geld. Alleen Zweden (-6%) en Italië (-9%) meldden een daling van het aantal scams in 2019. Als gevolg van de Coronavirus-epidemie kan voor 2020 een stijging van 40% worden verwacht, omdat steeds meer consumenten overstappen op online winkelen.

Verschillende landen melden dat online fraude de meest gerapporteerde misdaad aan het worden is. Singapore meldde dat oplichting 27% van de totale criminaliteit uitmaakte in 2019, tegenover 19% in 2018. Evenzo is fraude de meest ervaren misdaad in het Verenigd Koninkrijk en de grootste bron van consumentenangst in de Verenigde Staten. Rusland meldt dat het aandeel van cybercriminaliteit als onderdeel van alle misdrijven kan groeien van 14% in 2019 tot 30% in 2023.

Op basis van de analyse van meer dan 30 landen werden 140 miljoen gevallen van oplichting gemeld. Uitgebreid naar de wereldbevolking werd 3% van de wereldbevolking op de een of andere manier opgelicht. Volgens eerder onderzoek door Scamadviser kan iedereen worden opgelicht. Verrassend genoeg worden hoger opgeleide consumenten en consumenten met een hoog inkomen meer opgelicht omdat ze meer online uitgeven en meer risico's nemen. Het totale bedrag aan verloren geld was € 36 miljard in 2019 of € 225 per gerapporteerde scam.

Online fraude is minder zichtbaar omdat slechts 7% van alle gevallen wordt gemeld. Vooral in ontwikkelingslanden is het melden van zwendel nog niet gecentraliseerd en is er nog geen gespecialiseerd rechtshandhavingsteam opgezet om online fraude te bestrijden. Ook in landen waar de politie van oudsher decentraal is opgezet, zoals Duitsland, Spanje en Zwitserland, is een centrale aanpak van de preventie, melding en bestrijding van zwendel nog in ontwikkeling.

Zelfs in landen waar online oplichting aandacht krijgt van de overheid, zoals Australië, Canada, Nederland, Singapore en het Verenigd Koninkrijk, is de melding van oplichting nog steeds verspreid over meerdere organisaties, zoals banken, creditcardmaatschappijen, consumentenbeschermingsinstanties, politiekorpsen, publiek-private partnerschappen en beoordelingssites.

Omdat zwendelaars bijna altijd internationaal opereren en hun zwendelpraktijken over meerdere landen verspreiden, is de kans dat ze worden geïdentificeerd, onderzocht en uiteindelijk gepakt erg klein.

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het