De toekomst van merkbescherming

Auteur: Jorij

oktober 15, 2019

React, The Ecommerce Foundation en Scamadviser.com organiseerden onlangs een interactieve workshop over de toekomst van merkbescherming, als onderdeel van de Amsterdam eWeek. Samen met verschillende merken, waaronder Adidas, ASICS, Calvin Klein, Cluse, G-Star RAW, Jacob Douwe Egbert Coffee, Rosefield, The Bulldog en Tommy Hilfiger, werden ideeën gedeeld over hoe merkbescherming zich zal ontwikkelen richting 2025.

Scenario planning
Om de toekomst te onderzoeken werd de methodologie "Scenarioplanning" gebruikt. Ook wel "Scenariodenken" of "Scenarioanalyse" genoemd. Het is een strategische planningsmethode die organisaties als Apple, Shell en Unilever gebruiken om flexibele langetermijnplannen te maken.

Eerst identificeert de methode de belangrijkste drijfveren voor verandering. Deze drijvende krachten hebben niet alleen een grote impact op de onderzochte industrie, in dit geval merkbescherming, maar zijn ook onvoorspelbaar omdat de uitkomst ervan niet kan worden voorzien. Een kortetermijnvoorbeeld van een belangrijke factor voor verandering is hoe de handelsbesprekingen tussen de VS en China zich zullen ontwikkelen. Twee uitersten lijken mogelijk: verdere escalatie van handelsoorlogen of een stabilisatie van de wereldhandel.

De tweede stap in de methodologie bestond uit het creëren van een matrix gebaseerd op twee belangrijke drijvende krachten achter verandering en het definiëren van toekomstige "werelden".

Belangrijkste trends die merkbescherming beïnvloeden

De deelnemers waren verdeeld over verschillende werkgroepen en aan elk van hen werd gevraagd om de belangrijkste drijfveren voor verandering in de sector van de merkbescherming te definiëren. Enkele van de belangrijkste trends waren

  • 3D-printen: Bepaalde industrieën worden al beïnvloed door 3D-printen. 3D-ontwerpen voor reserveonderdelen voor Bugaboo kinderwagens kunnen bijvoorbeeld gratis worden gedownload. Als elk huishouden een algemeen toepasbare 3D-printer bezit, kan hetzelfde gebeuren als in de jaren 90 met software gebeurde: een explosie van inbreuken op het auteursrecht.
  • Markten: Markten worden steeds meer compliant. Hun "ken uw klant"-processen worden beter, evenals de snelheid waarmee inbreukmakende producten worden verwijderd. Naarmate de macht van marktplaatsen groeit, is het de vraag in hoeverre deze trend zal doorzetten. Het langetermijndoel van Alibaba is om wereldwijd de 5e economie te worden. Hebben merken (en overheden) genoeg macht om naleving te blijven afdwingen?
  • Sociale media: Naarmate marktplaatsen meer afdwingen, vluchten criminelen naar sociale mediakanalen zoals Facebook, Instagram en Pinterest. Hier proberen ze consumenten massaal te bereiken en hen te verleiden nepproducten te kopen via hun websites, verkopersaccounts of zelfs rechtstreeks via de betalingsinfrastructuur van het sociale mediaplatform.
  • Buiten het net: Sociale media worden niet alleen gebruikt om aan consumenten te verkopen, namaakproducenten gebruiken ook gesloten groepen om te verkopen aan groothandelaren en detailhandelaren van namaakproducten. Naast sociale media wordt het Dark Web steeds vaker gebruikt om de toeleveringsketen van namaakgoederen te faciliteren. Deze kanalen kunnen niet worden gevonden met behulp van traditionele methoden.
  • Cryptocurrency: Hoewel de Libra-munt van Facebook nog niet live is, zou het een enorme toestroom geven op duistere transacties zoals Bitcoin en andere cryptocurrencies dat al hebben gedaan. Omdat het wereldwijd wordt ondersteund en onmogelijk te traceren is, zal het criminele transacties stimuleren.
  • Flashverkopen: Als reactie op de snellere identificatie- en verwijderingsprocessen, schakelen verkopers van namaakproducten over op het opzetten van weekendwinkels, omdat de handhaving 2 dagen vrij neemt. Er is al een trend zichtbaar naar flitsverkopen van één dag en zelfs één uur, waar gedurende een zeer korte tijd illegale producten worden aangeboden, waardoor identificatie en vervolging veel moeilijker worden.
  • Regionalisering: Met alle handelsgevechten die gaande zijn, is het moeilijk te voorspellen of de globaliseringstrend van de afgelopen decennia zal doorzetten naarmate het regionale en nationale sentiment toeneemt. Een duister scenario waarin regio's of landen IP-rechten van bedrijven uit andere gebieden niet langer handhaven, wordt niet als onrealistisch beschouwd.
  • GDPR-wetgeving: de nieuwe privacywetgeving voor consumenten is een groot knelpunt gebleken voor de vervolging van criminelen, omdat gegevens die naar individuen kunnen leiden niet langer mogen worden gedeeld. Het is niet zeker of de handhaving van de GDPR-wetgeving zal worden afgezwakt of rigoureus zal worden toegepast.
  • Spraakhandel: De opkomst van voice commerce kan het voor merken moeilijker maken om zich te positioneren. Spraakinitiatieven worden momenteel beheerst door platforms als Apple, Alibaba, Amazon en Google en missen merkervaringen en direct contact. Voice commerce kan de waarde van merken aanzienlijk beperken.
  • AR/VR: Aan de andere kant kunnen nieuwe technologieën zoals augmented reality (AR) en virtual reality (VR) merken in staat stellen om hele nieuwe werelden te creëren om contact te maken met consumenten en hun merk op te bouwen.
  • Consumentengedrag: De houding van consumenten ten opzichte van namaakproducten kan veranderen. Naarmate het belang van duurzaamheid en transparantie toeneemt, kan ook de wens van consumenten toenemen om 'het echte spul te kopen', wat de circulaire en gedeelde economie ondersteunt.

Merkbescherming in een Brave New World

Het algemene gevoel is dat de behoefte aan merkbescherming niet afneemt, maar alleen verschuift. Kunstmatige intelligentie wordt vaak genoemd als "magische hamer" om de verkoop van namaakgoederen tegen te gaan. Hoewel het identificeren van namaakproducten eenvoudiger kan worden, introduceren offline kanalen, cryptocurrency en flash-sites nieuwe uitdagingen waarbij menselijk onderzoek noodzakelijk blijft.

Als je de presentaties en resultaten van de workshop wilt ontvangen, neem dan contact op met Jorij Abraham of Eli Mufisovski.

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het