De beste vrienden van online oplichters: China, Rusland & Nederland

Auteur: Jorij

augustus 16, 2019

Scamadviser.com heeft in samenwerking met REACT meer dan 65 miljoen websites geanalyseerd. Op basis van deze gegevens heeft het een top 8 samengesteld van hostingbedrijven en registrars die de meest onbetrouwbare websites ter wereld ondersteunen.

Scamadviser.com helpt maandelijks meer dan 2,5 miljoen consumenten om te controleren of een website legitiem is of mogelijk oplichterij. De website helpt consumenten geïnformeerde online winkelbeslissingen te nemen door websites te beoordelen met een op een algoritme gebaseerde vertrouwensscore. Het algoritme van Scamadviser maakt gebruik van 40 onafhankelijke gegevensbronnen. Van het IP-adres van de webserver, de beschikbaarheid van contactgegevens op de website, de leeftijd van de URL, beoordelingen op beoordelingssites en nog veel meer. De website waarschuwt consumenten niet alleen voor online shopping scams (webwinkels die nooit leveren), maar ook voor phishing sites, beruchte spammers en webwinkels die namaakproducten verkopen. Om online winkels die namaakproducten verkopen te identificeren, werkt Scamadviser nauw samen met REACT, een antivervalsingsnetwerk dat 300 wereldwijde merken vertegenwoordigt.

Een online oplichter heeft een domeinnaam en hostingprovider nodig om zijn duistere zaken te doen. Op basis van een analyse van 65 miljoen websites heeft het onderzoek vastgesteld welke hostingproviders en registrars de meeste websites met een lage trustscore ondersteunen.

Registrars

Bij het registreren van een domeinnaam zijn altijd een registrant, een registrar en een register betrokken. Registrars verkopen verschillende domeinnamen zoals store.com, store.nl en store.xyz aan bedrijven of particulieren, de domeinnaamhouder. Op dit moment is voor de meeste domeinnamen geen authenticatie nodig behalve een e-mailadres (Gmail wordt het meest gebruikt) en een (nep)adres.

Registrar Land Totaal aantal IP's Unieke IP's Slechte IP's % slechte IP's Gem. Vertrouwen Rating
Chengdu west dimensie digitaal China 1113 643 937 84% 9
West263 België Hongkong 3033 2187 2148 71% 17
Beijing Innovatieve Verbindingstechnologie China 3730 2565 1978 53% 31
Guangzhou Ehost Tech.co China 1760 1148 921 52% 30
Shanghai Meicheng Technology Informatie Ontwikkeling China 15116 7976 7562 50% 29
Xiamen Nawang Technologie China 1119 939 558 50% 25
Reg.Ru Rusland 11405 5770 5089 45% 35
Bizcn.com China 33401 17917 13722 41% 38

Top 8 Registries die websites met een lage Trust Score ondersteunen

Volgens het onderzoek ondersteunen sommige bedrijven oplichters meer dan andere. In het geval van registrars komen de meeste geregistreerde scamwebsites uit China. Uit de analyse blijkt dat de Chengdu West-dimensie tot 84% onbetrouwbare websites bevat met een gemiddelde trustscore van 9%. Het grootste aantal geregistreerde websites is Bizcn.com met 41% (13.722 URL's) van een totaal van 33.401 met een lage trustscore.

Hostingproviders

Hostingproviders bieden de serverruimte en toegang tot het internet om een website op te zetten. Wereldwijd zijn er ongeveer 2 miljard websites. Ook hier is in de meeste gevallen geen identificatie nodig zolang er met een creditcard of PayPal-rekening betaald kan worden.

De Hosting Providers met de slechtste reputatie zijn in dit geval meestal gehost in Rusland, Zweden en Nederland. Vergeleken met de reuzen zijn ze relatief klein, maar 77% van de websites die bijvoorbeeld door Dancom worden gehost hebben een lage trustscore, met een gemiddelde van 16%.

Hostingprovider Land Totaal aantal IP's Unieke IP's Slechte IP's % slechte IP's Gem. Vertrouwen Waardering
Dancom Rusland 1679 356 12911 77% 16
Mir Telematiki Rusland 8979 1767 6832 76% 15
Inter Zweden 11395 1635 8543 75% 16
YISP Nederland 1520 286 1098 72% 18
Jazz Netwerk Verenigde Staten 6453 1662 4434 69% 20
Marosnet Telecommunicatie Rusland 2164 558 1461 68% 22
Marcel Edler (Optimate-Server) Duitsland 1544 683 1035 67% 21
Dediserv Dedicated Servers Nederland 1837 386 1195 65% 26

Top 8 hostingbedrijven met een lage Trust Score

Wat kunnen we doen?

Op dit moment is het gewoon te makkelijk en te goedkoop om een online zwendel op te zetten. We moeten de infrastructuur weghalen die oplichters in staat stelt om een winkel op te zetten. De uitdaging is dat de infrastructuur die door online oplichters wordt gebruikt, dezelfde is die door legale winkeliers wordt gebruikt. Daarom is de enige manier om ze te bestrijden een goed due diligence proces, waarbij gevraagd wordt naar bedrijfspapieren en persoonlijke identiteitsbewijzen.

"Het rapport toont eens te meer aan dat due diligence op gebruikers slecht ontwikkeld is bij Internet Service Providers. We hebben gemerkt dat platforms die het concept "Ken uw klant" hebben geïntroduceerd, een significante daling laten zien in de verkoop van nepproducten." Ronald Brohm, algemeen directeur van REACT

Bedrijven die due diligence doen, laten opmerkelijke resultaten zien. De registry van het Deense .dk-domein, bijvoorbeeld, is in 2017 begonnen met het vragen naar een BTW-nummer of fiscaal identiteitsbewijs van een bedrijf. Hierdoor daalde het aantal .dk-domeinen dat werd gebruikt voor online oplichting in één jaar tijd van 6,73% naar 1,03%. [i]

Natuurlijk is online identificatie niet waterdicht. Een tweede stap is het gebruik van zwarte lijsten voor zwendelpraktijken, zoals Scamadviser.com, om de infrastructuur schoon te houden van zwendel-URL's. Er bestaan al zwarte lijsten voor e-mailadressen. Er bestaan al zwarte lijsten voor e-mailspammers en malware- en phishingsites. Scamadviser.com richt zich op online zwendel en online winkels die nepproducten verkopen. Het bedrijf ontwikkelde een algoritme met kunstmatige intelligentie dat gebruik maakt van 40 onafhankelijke gegevensbronnen om scammy websites te identificeren. De zwarte lijst van Scamadviser bevat 65 miljoen websites en groeit met meer dan 1 miljoen sites per maand.

Alleen door vooraf goed door te lichten en zwarte lijsten te gebruiken om criminelen buiten te houden, kunnen we het internet weer veilig maken voor consumenten.

Over de Ecommerce Foundation

Scamadviser is sinds 2018 onderdeel van de Ecommerce Foundation, De Ecommerce Foundation is een onafhankelijke organisatie die samenwerkt met NGO's, ecommerce associaties wereldwijd en andere ecommerce instellingen met als missie het bevorderen van wereldwijde digitale handel.

Naast Scamadviser publiceert de Ecommerce Foundation jaarlijks 20+ gratis e-commerce rapporten over hoe online te verkopen in 50+ landen. Het is de gastheer van EcommerceWiki.org, een online community voor 40.000 e-commerce professionals en de initiatiefnemer van Safe.Shop, het wereldwijde e-commerce keurmerk.

Over REACT

React is een non-profitorganisatie met meer dan 25 jaar ervaring in het bestrijden van namaakhandel. Met bijna 300 leden uit alle sectoren, waaronder mode en merchandising, tabak, elektronica en mobiele telefoons, farmaceutische producten, voetbal en speelgoed, heeft React ervaring met bijna alle vormen van namaakgoederen.

React heeft een groot internationaal netwerk met strategisch geplaatste kantoren en partners over de hele wereld om de wereldwijde handel in namaakgoederen efficiënt te bestrijden. Het grote en groeiende netwerk is een uniek aspect van React, waardoor we invallen kunnen organiseren en juridische basisformaliteiten tegen lage tarieven kunnen uitvoeren.


[i]euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/observatory/documents/reports/Research_on_Online_Business_Models_Infringing_IP_Rights.pdf

Meld een scam!

Ben je gevallen voor een hoax, heb je een namaakproduct gekocht? Rapporteer de site en waarschuw anderen!

Hulp en informatie

Populaire verhalen

Naarmate de invloed van het internet toeneemt, neemt ook de prevalentie van online oplichting toe. Er zijn oplichters die allerlei soorten beweringen doen om slachtoffers online in de val te lokken - van valse investeringsmogelijkheden tot online winkels - en het internet stelt hen in staat om vanuit elk deel van de wereld anoniem te opereren. Het herkennen van online oplichting is een belangrijke vaardigheid, omdat de virtuele wereld steeds meer deel uitmaakt van elk facet van ons leven. De onderstaande tips helpen je de tekenen te herkennen die erop kunnen wijzen dat een website een zwendel kan zijn. Gezond verstand: Te mooi om waar te zijn Als je online op zoek gaat naar goederen, kan een geweldige deal heel aanlokkelijk zijn. Een Gucci tas of een nieuwe iPhone voor de helft van de prijs? Wie zou zo'n deal niet willen? Oplichters weten dit ook en proberen er misbruik van te maken. Als een online deal te mooi lijkt om waar te zijn, denk dan twee keer na en controleer alles dubbel. De makkelijkste manier om dit te doen is door hetzelfde product te bekijken op concurrerende websites (die je vertrouwt). Als het prijsverschil enorm is, is het misschien beter om de rest van de website te controleren. Bekijk de links naar sociale media Sociale media vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van e-commercebedrijven en consumenten verwachten vaak dat online winkels aanwezig zijn op sociale media. Oplichters weten dit en plaatsen vaak logo's van sociale mediasites op hun websites. Krabben onder

Dus het ergste is gebeurd - je realiseert je dat je te snel je geld hebt gegeven en dat de site die je hebt gebruikt een scam was - wat nu? Ten eerste, wanhoop niet!!! Als je denkt dat je bent opgelicht, is het eerste wat je moet doen als je een probleem hebt gewoon je geld terugvragen. Dit is de eerste en makkelijkste stap om te bepalen of je te maken hebt met een echt bedrijf of met oplichters. Helaas is je geld terugkrijgen van een oplichter niet zo eenvoudig als het gewoon vragen. Als je inderdaad te maken hebt met oplichters, varieert de procedure (en de kans) om je geld terug te krijgen afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gebruikt. PayPal Debetkaart/Creditkaart Overschrijving Overschrijving Google Betalen Bitcoin PayPal Als je PayPal hebt gebruikt, heb je een grote kans dat je je geld terugkrijgt als je bent opgelicht. Op hun website kun je binnen 180 kalenderdagen na je aankoop een geschil indienen. Voorwaarden om een geschil in te dienen: De eenvoudigste situatie is dat je bij een online winkel hebt besteld en dat het niet is aangekomen. In dit geval is dit wat PayPal stelt: "Als je bestelling nooit aankomt en de verkoper geen bewijs van verzending of levering kan overleggen, krijg je je geld volledig terug. Zo simpel is het." De oplichter heeft je een heel ander artikel gestuurd. Je hebt bijvoorbeeld een PlayStation 4 besteld, maar in plaats daarvan alleen een Playstation-controller ontvangen. De staat van het