Apple iCloud, MetaMask și FBI: Topul escrocheriilor săptămânii

Autor: Trend Micro

ianuarie 6, 2024

Săptămâna aceasta am descoperit tentative de phishing în care escrocii se dau drept Apple iCloud, MetaMask și FBI. Ați fi reușit să identificați aceste înșelăciuni?

Escrocherii de tip phishing / impostură

Escrocheriile prin impostură au reprezentat un număr mare de escrocherii raportate la FTC în ultimii ani. Dându-se drept mărci de încredere, escrocii trimit mesaje text și e-mailuri care conțin linkuri de phishing și, folosind diverse tactici, vă îndeamnă să faceți clic pe ele.

Link-urile vă duc la pagini de phishing care pot înregistra toate informațiile dumneavoastră personale. De exemplu, numărul dvs. de asigurare socială, datele de autentificare și detaliile cardului de credit. Astfel, escrocii vă pot folosi datele dumneavoastră PII pentru a vă fura și mai mult, inclusiv banii și chiar identitatea.

Aceștia concep scenarii false în care trebuie să acționați în grabă, cum ar fi verificarea contului dvs. sau actualizarea detaliilor de plată. Indiferent de tacticile folosite, scopul lor este să vă ducă la pagini de autentificare false, unde veți fi atras să introduceți o mulțime de informații personale personale.

Alertă falsă de stocare iCloud

V-ați intra în panică dacă ați primi un mesaj în care vi se spune că veți pierde toate fotografiile stocate în iCloud dacă nu faceți imediat un upgrade folosind linkul atașat? Calmează-te și uită-te cu atenție. Textul ar putea fi un SCAM! Săptămâna trecută am detectat astfel de notificări false iCloud de peste 7.871 de ori:

  • ÎNCETAREA SERVICIULUI CLOUD. Actualizați acum sau pierdeți fotografiile și fișierele stocate. <URL>.
  • ALERTĂ DE REZILIERE PENTRU CONTUL CLOUD. Actualizați fără întârziere sau riscați să vă pierdeți fotografiile și fișierele stocate. <URL>

Pe pagina comunității Apple, utilizatorii postează că au primit mesaje similare, întrebându-se probabil dacă acestea sunt legitime sau nu:

Sursa: Apple

Nu dați click pe niciun link! Mesajele text NU sunt autentice. Veți fi direcționat către o pagină falsă de autentificare iCloud.

Dacă trimiteți informațiile de conectare la ID-ul Apple, escrocii pot înregistra aceste credențiale și astfel pot prelua controlul asupra contului dvs. Apoi, pot face achiziții folosind detaliile stocate ale cărții de credit și chiar pot accesa datele dvs. private, cum ar fi datele de localizare și numele de utilizator și parolele stocate. Nu-i lăsați!

Protejați-vă de escrocherii

Adevărul este că există multeescrocheriiși site-uri de înșelăciune pe internet și că acestea devin și mai greu de detectat doar cu ajutorul bunului simț. Cu toate acestea, consultați Trend Micro ID Protection pentru o metodă ușoară și fiabilă de detectare și evitare a site-urilor de escrocherie.

ID Protection vă poate proteja de escrocherii, site-uri web false și infectate cu programe malware, e-mailuri periculoase, linkuri de phishing și multe altele! Dacă dați peste ceva periculos online, veți fi alertat în timp real, astfel încât să știți că trebuie să vă feriți bine.

E-mail de phishing MetaMask

Dacă ați vedea un e-mail în care vi se spune că portofelul dumneavoastră criptografic va fi suspendat, ce ați face? Am raportat de mai multe ori despre e-mailurile false MetaMask, iar săptămâna aceasta există o nouă versiune de care trebuie să vă feriți:

Pretinzând în mod fals că trebuie să finalizați cel mai recent proces de cunoaștere a clientului (KYC) pentru a vă păstra portofelul MetaMask, escrocii vă instruiesc să faceți clic pe butonul încorporat pentru a aplica. Nu faceți acest lucru! Acel buton vă va duce la o pagină falsă de autentificare MetaMask:

Pagina falsă vă cere să introduceți fraza de recuperare. Cu ajutorul acesteia, escrocii pot prelua controlul total asupra portofelului dvs. criptografic și vă pot fura toate fondurile. Aveți grijă!

Sfat de siguranță : Verificați întotdeauna adresa web și, dacă este posibil, accesați direct site-ul oficial în loc să folosiți un link atașat. Adresa web REALĂ a MetaMask este metamask.io.

E-mail fals al FBI

Uneori, escrocii nici măcar nu se obosesc să facă un site web fals. Ei vă cer doar să le răspundeți la e-mailurile lor. Pretinzând că sunt de la FBI, ei încearcă să vă convingă că sunteți implicat într-un caz care face obiectul unei anchete, amenințându-vă că ați putea fi arestat dacă nu răspundeți la e-mail:

Vă rugăm să ignorați astfel de e-mailuri. Dacă le răspundeți, vă vor contacta și vor încerca să vă păcălească pentru a vă convinge să furnizați informații mai sensibile sau vă vor cere să virați bani pentru a "rezolva" cazul. Fiți atenți!

Sfaturi pentru a fi în siguranță online

  • Verificați de două ori numărul de telefon mobil și adresa de e-mail ale expeditorului. Chiar dacă pare legitimă, gândiți-vă de două ori înainte de a întreprinde orice acțiune.
  • Contactați direct serviciul clienți al companiei pentru ajutor și asistență.
  • Nu faceți niciodată clic pe linkuri sau atașamente dubioase! Rămâneți la site-urile și aplicațiile oficiale.
  • Dacă v-ați dezvăluit din greșeală datele dumneavoastră PII undeva, schimbați-vă imediat parolele și informați-vă banca și/sau alte companii că escrocii le pot contacta pretinzând că sunteți dumneavoastră.
  • Verificați dacă au fost divulgate informații PII ale dvs. și securizați-vă conturile de social media cu ajutorul Trend MicroID Protection.
  • În cele din urmă, adăugați un strat suplimentar de protecție dispozitivelor dvs. cu Trend Micro Maximum Security. Protecția împotriva amenințărilor web, protecția împotriva Ransomware, protecția împotriva phishing-ului și protecția antispam vă vor ajuta să combateți escrocheriile și atacurile cibernetice.

Dacă ați considerat acest articol o lectură interesantă și/sau utilă, vă rugăm să îl DISTRIBUIȚI cu prietenii și familia pentru a contribui la menținerea securității și protecției comunității online. De asemenea, vă rugăm să luați în considerare posibilitatea de a lăsa un comentariu sau un LIKE mai jos. Un an nou fericit!

Acest articol a fost publicat în colaborare cu Trend Micro

Raportați o înșelătorie!

Te-ai îndrăgostit de o farsă, ai cumpărat un produs fals? Raportați site-ul și atenționați-i pe alții!

Ajutor și informații

Povești populare

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie. Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru. Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului. Verificați legăturile din rețelele sociale Social media este o parte esențială a afacerilor de comer

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!! Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu. Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită. PayPal Card de debit/Carte de credit Transfer bancar Transfer bancar Google Pay Bitcoin PayPal Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție. Condiții pentru a depune o contestație: Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, ve