68,8% dintre victimele escrocheriilor nu fac niciun efort pentru a-și recupera banii

Autor: James Greening

iunie 28, 2022

ScamAdviser.com a intervievat 2 575 de consumatori din întreaga lume, întrebându-i despre experiența lor în încercarea de a-și recupera banii de la escroci.

Deși sunt reprezentate toate grupele de venituri, categoriile educaționale, nivelurile de vârstă și continentele, au participat mai ales bărbați (77%). Această tendință este similară cu cea din raportul nostru "De ce cumpără consumatorii falsuri?", în care 67% dintre participanți au fost bărbați, ceea ce sugerează că bărbații ar putea cădea în plasa escrocheriilor mai mult decât se crede în general.

În mod curios, cele mai multe dintre victime au declarat că sunt din Asia (39%) și Africa (32%). Acest lucru arată că nu numai că mai multe escrocherii își au originea în aceste locuri, dar este posibil ca escrocii să victimizeze mai multe persoane pe plan intern decât pe plan internațional.

Cei mai mulți bani sunt pierduți din cauza escrocheriilor legate de investiții (40,2%)

Escrocheriile legate de investiții (40%) par a fi cele mai frecvente escrocherii în care sunt prinși consumatorii. Urmează escrocheriile legate de cumpărături (15%), escrocheriile de recuperare a banilor (13%) și escrocheriile legate de locuri de muncă (10%). De asemenea, consumatorii pierd bani din cauza înșelăciunilor cu abonamente (7%), a înșelăciunilor cu romane (5%) și a phishing-ului (4%).

Pierderile individuale nu sunt mari, dar afectează grav victimele

Cei mai mulți dintre participanții la sondaj au pierdut mai puțin de 100 de dolari (32%). 11% au pierdut o sumă uriașă de bani - între 5.000 și 10.000 de dolari - dar 7% nu au pierdut niciun ban. 66% au declarat că faptul că faptul că au fost înșelați a avut un impact negativ semnificativ asupra finanțelor lor.

Victimele au pierdut bani în principal prin plăți în criptomonede (29,8%)

Metodele de plată cele mai preferate de escroci sunt Criptomonedele (29,8%) și transferul bancar (21,1%). Escrocii favorizează, de asemenea, cardul de credit (12,4%) și transferul electronic de bani (11,9%).

68,8% dintre victime nu au încercat să își recupereze banii de la escroc.

Nu numai că majoritatea victimelor nu au încercat să își recupereze fondurile, dar s-a mai raportat că 66,1% dintre victimele care au încercat să își recupereze banii nu au reușit să îi recupereze.

Chiar și cei care și-au recuperat banii nu au reușit întotdeauna să recupereze întreaga sumă, deoarece 14,4% au declarat că au primit doar o rambursare parțială. Cu toate acestea, este interesant de observat că mai mulți consumatori au reușit să obțină o rambursare integrală (19,4%) decât o rambursare parțială (14,4%).

53,7% au declarat că nu știu cum să își recupereze banii.

Principalul motiv invocat pentru a nu încerca să obțină o rambursare este acela că victima nu știa cum să își recupereze banii. O proporție considerabilă a declarat, de asemenea, că nu au încercat să recupereze banii deoarece nu credeau că îi vor primi înapoi chiar și după ce au încercat (31,5%).

Victimele se adresează mai întâi escrocului (31,9%) pentru o rambursare

Printre consumatorii care au încercat să își recupereze banii, aceștia au făcut acest lucru adresându-se escrocului (31,9%) și băncii lor (28,3%). 16,7% au abordat bursa de criptomonede, în timp ce 10,7% au solicitat ajutorul serviciilor de recuperare a banilor. Doar 7,7% au raportat situația la forțele de ordine. 3,4% au încercat să ia măsuri legale.

40,1% au fost de acord că recuperarea banilor de la escroc a fost ușoară

Partea mai bună a lucrurilor este că doar 39% dintre respondenți nu au fost de acord că a fost ușor să își recupereze banii după ce au fost înșelați.

Raportați o înșelătorie!

Te-ai îndrăgostit de o farsă, ai cumpărat un produs fals? Raportați site-ul și atenționați-i pe alții!

Ajutor și informații

Povești populare

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie. Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru. Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului. Verificați legăturile din rețelele sociale Social media este o parte esențială a afacerilor de comer

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!! Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu. Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită. PayPal Card de debit/Carte de credit Transfer bancar Transfer bancar Google Pay Bitcoin PayPal Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție. Condiții pentru a depune o contestație: Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, ve