14 Site-uri chinezești legitime de comerț electronic în 2023

aprilie 17, 2023

China este cunoscută ca fiind centrul de producție al lumii, așa că, în mod natural, toată lumea cumpără produse de acolo. Fie că este vorba de electronice, modă, cosmetice sau chiar de o mașină complet asamblată, China exportă de toate! În plus, produsele sunt foarte ieftine și adesea au reduceri masive.

Vânzările de comerț electronic din China reprezintă 3,2 % din PIB-ul țării, ceea ce este mai mult decât în SUA, chiar dacă, în general, este considerată o "economie de consum". Magazinele online din China au, de asemenea, o gamă mai largă de produse și au mai multe produse unice care nu sunt disponibile în America sau Europa.

Care sunt riscurile de a cumpăra de pe un site chinezesc?

China are o economie destul de închisă, iar practicile și standardele comerciale sunt foarte diferite de cele din restul lumii. Aproape 44% din comerțul electronic global este deținut de doar patru companii chinezești. Problema este că China este, de asemenea, lider în vânzarea de produse nesigure, potrivit datelor Comisiei Europene. Dacă acest avertisment nu este suficient, China are cel mai mare număr de hackeri din lume.

Am scris deja despre cumpărăturile prin intermediul piețelor online, ceea ce ar putea oferi o perspectivă asupra riscurilor generale. Aici enumerăm alte câteva riscuri specifice ale cumpărăturilor de pe site-urile chineze de comerț electronic.

  • Esteposibil ca producătorii să nu aibă abilitățile necesare pentru a realiza un produs de calitate sau să nu dispună de infrastructura necesară pentru a menține standardele internaționale
  • De cele mai multe ori, accentul este pus pe profit în locul calității
  • Furnizorii chinezi pot fi inexistenți sau site-ul de comerț electronic ar putea fi un fals
  • Produsele durează săptămâni pentru a fi livrate, deoarece provin din străinătate și ar putea întâmpina probleme la vămuire

Măsuri de siguranță pe care trebuie să le luați atunci când faceți cumpărături pe site-urile chinezești

Există puține plase de siguranță pentru cumpărătorii online care folosesc magazinele online. Am enumerat câteva reguli generale pentru a identifica un magazin online fraudulos. În cazul site-urilor chinezești, un consumator ar trebui să fie foarte precaut din cauza numărului mare de vânzători și a mijloacelor puține de verificare a acestora.

  • Prețurile online ieftine pot să nu reflecte costurile de transport și vamale
  • Fiți atenți la ofertele care sunt prea bune pentru a fi adevărate
  • Faceți cercetări cuprivire la produsul pe care doriți să îl cumpărați și verificați dacă este legal să fie importat în țara dvs.
  • Verificați întotdeauna recenziile produsului, precum și vânzătorul înainte de a plasa o comandă
  • Evitați site-urile de comerț electronic noi sau necunoscute, deoarece site-urile chinezești sunt, din păcate, cunoscute pentru fraudarea clienților

Verificați dacă aveți dreptul de a returna un produs

  • Puteți returna fiecare produs (nu doar "majoritatea")?
  • Puteți returna produsul din orice motiv (nu doar atunci când este stricat sau când au făcut o eroare)?
  • Plătesc ei costurile de returnare?

Am scris, de asemenea, despre unele dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac consumatorii atunci când comandă produse de pe site-urile chinezești de comerț electronic.

14 site-uri de cumpărături chinezești legitime și de încredere

În general, vă sfătuim să cumpărați prin intermediul piețelor chinezești și, din cauza numărului mare de escrocherii, nu pe un magazin online chinezesc mai mic în acest moment.

Am enumerat câteva piețe de încredere care vând produse din această țară.

Firmă de comerț electronic
Jingdong sau JD.com
AliExpress
Banggood
DHgate
DealExtreme (DX)
GeekBuying
Shein
YesAsia
Gearbest
LightInTheBox
ClubFactory
Jollychic
ROMWE
Wish

Jingdong (JD.com)

JD.com, Inc, cunoscută și sub numele de Jingdong și denumită anterior 360buy, este o companie chineză de comerț electronic cu sediul central la Beijing. Este unul dintre cei doi comercianți cu amănuntul online B2C masivi din China, în funcție de volumul tranzacțiilor și de venituri, membru al Fortune Global 500 și un concurent important pentru Tmall, administrat de Alibaba.

AliExpress

AliExpress este un serviciu de vânzare cu amănuntul online cu sediul în China și deținut de Alibaba Group. Lansat în 2010, este format din mici întreprinderi din China și din alte locații, cum ar fi Singapore, care oferă produse cumpărătorilor online internaționali. Este cel mai vizitat site de comerț electronic din Rusia și a fost al 10-lea cel mai popular site din Brazilia. Acesta facilitează întreprinderilor mici să vândă clienților din întreaga lume. AliExpress a atras comparații cu eBay, deoarece vânzătorii sunt independenți și folosesc platforma pentru a oferi produse cumpărătorilor.

Banggood

banggood.com, operat de Guangzhou Banggood Network Co., Ltd., este un magazin online cu orientare internațională care generează vânzări nete de comerț electronic în principal în Statele Unite, precum și în Italia și Regatul Unit. În ceea ce privește gama de produse, banggood.com este un magazin online universal, oferta de produse acoperind diferite categorii, cum ar fi "Electronics & Media", "Fashion", precum și "Toys, Hobby & DIY". Magazinul online a fost lansat în 2006.

DHgate

DHgate.com este o piață chineză de comerț electronic transfrontalier business-to-business (B2B) și business-to-consumer (B2C), care facilitează vânzarea de produse fabricate de la furnizori la comercianții cu amănuntul mici și mijlocii. Este una dintre cele mai mari platforme de comerț electronic B2B-transfrontalier din China. Compania are sediul în Beijing și are birouri în întreaga lume, inclusiv în SUA și Marea Britanie. Site-ul comercializează numeroase produse, inclusiv o gamă de produse electronice, articole de îmbrăcăminte și articole de sănătate și frumusețe, printre multe altele. Este considerată cea mai mare platformă digitală din China care se concentrează exclusiv pe tranzacțiile B2B,[6] și este disponibilă în 8 limbi, inclusiv chineză, engleză, rusă, spaniolă, germană, portugheză, italiană și franceză.

DealeXtreme (DX)

dx.com, operat de DX.com Hong Kong, Ltd., este un magazin online cu orientare internațională care generează vânzări nete de comerț electronic în principal în Brazilia, precum și în Statele Unite și Spania. În ceea ce privește gama de produse, dx.com este un magazin online complet, cu produse oferite care acoperă diferite categorii, cum ar fi "Electronice și media", "Jucării, hobby și bricolaj", precum și "Modă". Magazinul online a fost lansat în 2005.

GeekBuying

geekbuying.com, operat de GeekBuying.com, este un magazin online cu orientare internațională care generează vânzări nete de comerț electronic în principal în Statele Unite, precum și în Germania și Italia. În ceea ce privește gama de produse, geekbuying.com realizează cea mai mare parte a vânzărilor sale nete de comerț electronic în categoria "Electronics & Media". În plus, produsele din categoria "Toys, Hobby & DIY" fac parte din ofertă. Magazinul online a fost lansat în 2012.

Shein

Shein (stilizat ca SHEIN) este un retailer online chinez de fast fashion înființat în 2008. Compania este cunoscută pentru hainele sale la prețuri accesibile. TikTok joacă un rol important în direcționarea clienților către site-ul web al companiei, datorită unei tendințe TikTok de a cumpăra haine în vrac de la Shein și de a prezenta publicului hainele Shein ca pe un videoclip standard cu haul. La 17 mai 2021, numărul de descărcări ale aplicației Shein le-a depășit pe cele ale Amazon.

YesAsia

YesAsia (fostă AsiaCD) este o companie de vânzare cu amănuntul online fondată în 1998 care vinde produse de divertisment asiatice în întreaga lume. După ce inițial s-a axat pe vânzarea cu amănuntul de CD-uri și videoclipuri, s-a extins și la alte produse de divertisment și hobby-uri, cum ar fi manga, jocuri și console video, electronice și jucării.

Gearbest

Gearbest, în calitate de produs de marcă strategică a renumitei întreprinderi transfrontaliere chineze Globalegrow, este susținută de fonduri și resurse abundente. Furnizorii de pe Gearbest sunt gestionați prin intermediul unui sistem de evaluare profesională pentru a selecta furnizorii de top și pentru a optimiza achiziția de bunuri de calitate, menținând, în același timp, caracterul cuprinzător al categoriilor de produse.

LightInTheBox

LightInTheBox Holding Co., Ltd. este o companie internațională de vânzare cu amănuntul online care livrează produse consumatorilor din peste 200 de țări și teritorii. Aceasta atrage consumatorul prin prezentarea produselor sale de lifestyle prin intermediul LightInTheBox.com, MiniInTheBox.com și a altor site-uri web ale sale.

Club Factory

Club Factory este un magazin de comerț electronic de modă, frumusețe și stil de viață cu sediul în Hangzhou, Zhejiang, China. A fost creat de Jiayun Data Technology, o companie chineză, în anul 2014. Club Factory a construit un lanț de aprovizionare integrat de la producători la consumatori pentru comerțul electronic transfrontalier. Aceștia scanează internetul pentru a găsi fabricile care vând pe Wish/eBay/Amazon și le oferă consumatorilor cele mai bune prețuri.

Jollychic

Jollychic este o platformă de comerț electronic cu o singură oprire care vinde haine și accesorii online. Jollychic se ocupă cu vânzarea cu amănuntul online de îmbrăcăminte, încălțăminte, genți, papetărie, stilouri, hârtie, îmbrăcăminte pentru copii, accesorii pentru copii, articole sportive, electronice auto, plușuri și păpuși, jucării, seturi de pat, articole de nuntă, instrumente de curățenie, rafturi de depozitare, cutii de depozitare, articole de uz casnic și aparate de bucătărie. Aaron Li a fondat-o în 2012, cu sediul în China.

ROMWE

romwe.com, operat de ZoeTop Business Co., Ltd., este un magazin online cu vânzări axate pe piața națională. Vânzările sale nete de comerț electronic sunt generate în cea mai mare parte în Statele Unite. Alte țări reprezintă doar o mică parte din vânzările nete de comerț electronic, de exemplu Franța. În ceea ce privește gama de produse, romwe.com realizează cea mai mare parte a vânzărilor sale nete de eCommerce în categoria "Fashion". În plus, produsele din categoria "Food & Personal Care" fac parte din ofertă. Magazinul online a fost lansat în 2011.

Dorință

Wish este o platformă americană de comerț electronic online care facilitează tranzacțiile între vânzători și cumpărători. Wish este operată de ContextLogic Inc. din San Francisco, Statele Unite ale Americii. Platforma utilizează tehnologii de navigare care personalizează vizual cumpărăturile pentru fiecare client, în loc să se bazeze pe un format de bară de căutare. Aceasta permite vânzătorilor să își listeze produsele pe Wish și să le vândă direct consumatorilor. Wish colaborează cu furnizorii de servicii de plată pentru a gestiona plățile și nu stochează ea însăși produsele și nici nu gestionează retururile.

Surse: Wikipedia, Ecommercedb, Crunchbase

Raportați o înșelătorie!

Te-ai îndrăgostit de o farsă, ai cumpărat un produs fals? Raportați site-ul și atenționați-i pe alții!

Ajutor și informații

Povești populare

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie. Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru. Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului. Verificați legăturile din rețelele sociale Social media este o parte esențială a afacerilor de comer

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!! Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu. Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită. PayPal Card de debit/Carte de credit Transfer bancar Transfer bancar Google Pay Bitcoin PayPal Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție. Condiții pentru a depune o contestație: Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, ve