AliExpress de lucru de la domiciliu de locuri de muncă Scam

Autor: James Greening

august 17, 2022

Escrocheriile cu locuri de muncă la domiciliu au existat de zeci de ani, dar, odată cu munca la distanță devenind din ce în ce mai frecventă, ofertele false de locuri de muncă la distanță au devenit mai credibile și atrag mult mai multe victime.

Un urmăritor al ScamAdviser din Marea Britanie - să-i spunem Harry - ne-a împărtășit experiența sa recentă cu privire la o ofertă de muncă la distanță care părea a fi de la gigantul chinez de comerț electronic AliExpress. Citiți mai departe pentru a afla cum escrocii fură bani de la persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sub pretextul că îi angajează pentru un loc de muncă la AliExpress.

Falsă ofertă de muncă la domiciliu de la AliExpress

Escrocheria a început cu un mesaj SMS nesolicitat în care se afirma că AliExpress "caută 200 de locuri de muncă cu jumătate de normă" pentru a ajuta compania să își "extindă afacerea". Deși nu au fost furnizate detalii suplimentare, pentru acest loc de muncă se oferă un salariu atractiv de 50 până la 200 de lire sterline pe zi. Candidații interesați sunt rugați să ia legătura prin WhatsApp.

Utilizarea slabă a limbii engleze și solicitarea candidaților de a comunica prin WhatsApp sunt primele semnale de alarmă, deoarece organizațiile legitime nu angajează în acest mod.

Chiar dacă Harry bănuia că este vorba de o înșelătorie, a contactat recrutorul prin WhatsApp pentru mai multe informații. Persoana de la celălalt capăt al firului s-a prezentat ca fiind Zora de la AliExpress.

Zora a continuat prin a da o explicație vagă și confuză a ceea ce presupune acest job. Escrocul i-a cerut apoi lui Harry să se înregistreze pe site-ul aliexonpre.com, care nu pare să aibă nicio legătură reală cu AliExpress.

Informațiile de înregistrare a domeniului AlieXonpre arată că este un site web nou, creat anonim în iunie 2022.

După ce s-a înregistrat pe platformă și a îndeplinit câteva sarcini mărunte, Harry a cerut să fie plătit pentru ziua respectivă. Acesta este momentul în care povestea a luat o altă turnură. Mai întâi, Zora i-a cerut lui Harry să mute conversația pe Telegram. Motivul probabil pentru acest lucru este că escrocii operează în echipe, iar Zora pe WhatsApp este probabil un escroc de nivel inferior care pasează victima către escrocul de nivel înalt care operează prin Telegram.

Imaginea afișată de Zora pe Telegram arăta, în mod confuz, o femeie albă, deși engleza slabă a Zorei, presărată cu expresii chinezești, dădea impresia că trebuie să fie chinezoaică. O căutare rapidă a imaginii a arătat că imaginea Zorei a fost furată de pe un profil Twitter.

După ce a contactat-o pe Zora pe Telegram, Harry a fost informat că, pentru a "deveni un angajat oficial al mall-ului", trebuie să plătească mai întâi 59 de dolari pentru a trece la nivelul VIP1 .

Captura de ecran de mai sus oferă câteva indicii că AlieXonpre este posibil să opereze o schemă piramidală. Pachetul VIP1 este menționat ca fiind o "investiție" și este menționat și un "comision" de 5,8%. Prin urmare, AlieXonpre nu pare a fi o platformă de locuri de muncă online și mai degrabă este probabil să fie o platformă de investiții frauduloasă și ilegală.


Atunci când Harry a devenit și mai suspicios și a atras atenția escroacei că minte, Zora a șters toate mesajele și a amenințat că va suna la poliție.

Harry a fost norocos că urmărește ScamAdviser și era la curent cu astfel de escrocherii care se desfășoară online. Din păcate, mulți alții nu sunt conștienți și ajung să investească mult timp în platforme false precum AlieXonpre. Odată ce o persoană a investit timp, se simte, de asemenea, obligată să investească bani la cererea escrocului, datorită speranței false că va fi compensată pentru efortul depus.

Dacă primiți o ofertă de muncă nesolicitată, precum cea pe care a primit-o Harry, ar fi înțelept să vă amintiți adagiul: "Dacă este prea frumos ca să fie adevărat, probabil că este".

Raportați o înșelătorie!

Te-ai îndrăgostit de o farsă, ai cumpărat un produs fals? Raportați site-ul și atenționați-i pe alții!

Ajutor și informații

Povești populare

Odată cu creșterea influenței internetului, crește și prevalența escrocheriilor online. Există escroci care fac tot felul de afirmații pentru a prinde victimele în capcană online - de la oportunități false de investiții la magazine online - iar internetul le permite să opereze din orice parte a lumii, în anonimat. Capacitatea de a detecta escrocheriile online este o abilitate importantă, deoarece lumea virtuală devine din ce în ce mai mult o parte din fiecare aspect al vieții noastre. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să identificați semnele care pot indica faptul că un site web ar putea fi o înșelătorie. Bunul simț: Prea bun pentru a fi adevărat Atunci când căutați bunuri online, o ofertă avantajoasă poate fi foarte atrăgătoare. O geantă Gucci sau un iPhone nou la jumătate de preț? Cine nu ar vrea să profite de o astfel de ofertă? Escrocii știu și ei acest lucru și încearcă să profite de acest lucru. Dacă o ofertă online pare prea bună pentru a fi adevărată, gândiți-vă de două ori și verificați de două ori lucrurile. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați pur și simplu același produs pe site-uri web concurente (în care aveți încredere). Dacă diferența de preț este uriașă, ar fi mai bine să verificați de două ori restul site-ului. Verificați legăturile din rețelele sociale Social media este o parte esențială a afacerilor de comer

Deci, ce e mai rău s-a întâmplat - v-ați dat seama că v-ați dat banii prea repede și că site-ul pe care l-ați folosit era o înșelătorie - ce urmează? Ei bine, în primul rând, nu dispera!!! Dacă credeți că ați fost înșelat, primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când aveți o problemă este să cereți pur și simplu o rambursare. Acesta este primul și cel mai simplu pas pentru a determina dacă aveți de-a face cu o companie autentică sau cu escroci. Din păcate, să vă primiți banii înapoi de la un escroc nu este la fel de simplu ca și cum ați cere pur și simplu. Dacă într-adevăr aveți de-a face cu escroci, procedura (și șansa) de a vă recupera banii variază în funcție de metoda de plată folosită. PayPal Card de debit/Carte de credit Transfer bancar Transfer bancar Google Pay Bitcoin PayPal Dacă ați folosit PayPal, aveți mari șanse să vă recuperați banii dacă ați fost înșelat. Pe site-ul lor, puteți depune o contestație în termen de 180 de zile calendaristice de la achiziție. Condiții pentru a depune o contestație: Cea mai simplă situație este aceea că ați comandat de la un magazin online și nu a ajuns. În acest caz, iată ce precizează PayPal: "Dacă comanda dvs. nu apare niciodată, iar vânzătorul nu poate furniza dovada expedierii sau a livrării, ve